Sangatkan? | Julia Johari
Booking.com

Sangatkan?

Assalamualaikum semua, salam Jumaat,
Rasa terkesan di hati nak uar-uarkan satu fenomena masyarakat kita yang suka sangat gunakan words Sangat atau Sangatkan...Contoh ayat puji, " Eh lawa lah kak ari nih". Si akak pun jawab ngan selamber badak, "Sangatlahkan".

Nampak sangat pujian yang kita bagi tuh dia terima cm nak x nak je kan....dan lagi satu aku benci org guna perkataan klise mcm tuh...Sangatttttttkan...menci sangat2 rasa nak lempang je laju2 kot....

Better u olls yg teras atuh better tukarlah habit percakapan seharian korang kepada 'Terima kasih' atau 'Alhamdulilah' bg umat muslim....kan dh dpt pahala lagi dalam sedar x sedar....pleasee lah, sekali julia dh dengar balasan mcm tuh, pas nih aku malas dh nak puji ikhlas bagai...merosakkan bahasa je gayanya.

Lagi satu, ia mencerminkan sang seseorang dari segi akhlaknya...kan itu namayer jual diri   di khalayak org ramai...mana2 kita pergi hatta menyorok sekali pun ada Maha Besar memantaunya...

So u olls jgn bangga sangatlah ye guna perkataan yang jelik tuh....SANGATlah kan...hahhaha aku jumpa org ckp cm nih sah aku balas....Apa yang tersangatlah tuh! Ada masalah ke ko? 

hahhaha mohon terasa..........

<<<Budi bahasa budaya kita, biar tegur dlm blog baru u olls sedar betapa buruknya guna perkataan tuh...Sekian, tazkirah Pagi Jumaat daaaaaaaa>>> 


11 comments:

  1. ye ke? hehhee..salah satu perkataan yg org kiter suka juga :)

    ReplyDelete
  2. salam jumaat yang indah
    singgah pagi

    ReplyDelete
  3. alamak..tak pernah lg dgr org balas camtu..hihihi!

    ReplyDelete
  4. Salam Jumaat Julia,
    betul2.. seolah2 mcm dorang mempersendakan je pujian ikhlas kita kann.. tak bersyukur langsung.. hurmmm

    ReplyDelete
  5. emm tak suka jugak..
    kadang2 orang puji kita..
    pastu bila kita ucap terima kasih, org tu kata pulak 'eleh, perasan la tu' hmm...
    ustaz kata hari tu : maknanya org yg puji kita tu tak ikhlas... hmm :P

    ReplyDelete
  6. ai suka guna perkataan tu jugak. tapi secara bertulis ler. tapi nak jawab secara real life tu takpenah lah lagi....

    ;p

    ReplyDelete
  7. lah sangat.. hahahhaa
    I pun selalu jugak guna perkataan tu, especially among friends yang sah sah tahu depa bergurau, tapi kalau guna untuk orang yg tak berapa nak rapat, mmg tak kena la. So kalau I terguna masa interaksi kita, maknanya I anggap kita rapat tau.. haha alasan.

    ReplyDelete
  8. heheheh kdg2 bahasa tu dh jd trend kan ju.

    ReplyDelete
  9. heheheh kdg2 bahasa tu dh jd trend kan ju.

    ReplyDelete
  10. Eetrr...tak perasak lak ayat tu...okeh..mungkin aty jarang jumpe org skrg..heheh...:-)

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com