1st Solid Food Making and Test Food:) | Julia Johari
Booking.com

1st Solid Food Making and Test Food:)

Alololo...umi julia yang seangkatan dengannya memahami betapa seronok yer buat pertama kalinya buat 1st solid food untuk si anak kan? kan? kan?
Nak resepi?
Click sini: Resepi

Jom tengok and usha ye usaha umi Qaiser ilman nih..gigih ye la nak buat bubur nasi + susu ibu...mudah je...try ye. :D

Basuh beras bersih2...and toskan dalam penapis semalam...bg betul kering baru simpan dalam tupperware cm nih ye ibu2 seangkatan dgn umi.

Kemudian, amik beberapa sudu masukkan dalam blender...kalo pernah guna utk blend biji lada sila jgn gunakan ye wpun dah cuci bersih2...sbb still akan rasa lain bila si anak nk mkn akan buat terbantut keinginanya..beli yg baru...nih umi x pernah pakai pun...so mmg hak si Qaiser ilman. :)

Umi blend dua kali...pertam kali blend kurang hancur...so keluarkan semula kacau amik sikit blend dua kali...baru betul2 hancur mcm nih.


Mesin blend Qaiser ilman. Kuning yeee kak oiiiiiii hahha harus nk masak pun kena ada style baru seronok!

Sambil2 blend tuh, jom usya lak aksesori mamam Qaiser...nih orang opismate hadiahkan dalam bakul ijau...byk2 hadiah x sangka ada mangkuk khas utk solid food Qaiser...

 Nih jenama yer...pastu paling seronok sudu dia...bila panas sgt makanan dia akan bertukar warna biru ke warna lain...wahhh gitu..senang x yah lah nk tiup2 bg sejuk nk suap...sbb tiup2 nih pun masuk bakteria kan kalo kita selsema ke batuk ke kan dah berjangkit ngan si anak...bagussss lah haiii...TQ opismate :) suka3x


Amboiiii display itu penting...nih lah periuk speacial khas utk masak bubur Qaiser ilman...pun x campurkan msk utk apa2...khas! 

 Semasa nak masukkan beras hancur tuh, pastikan gaul dengan air sejuk terlebih dahulu ye...dah betul cair baru masuk kan dalam air panas yg ditanak tadi...Kenapa x masukkan sekaligus je serbuk beras tuh? Nanti dia jadi berketul2 dan likat...so x cantik dan x sempurna buburnya...ju dah try and error...so sendiri cuba baru berjaya rupa yer kena bancuh ngan air sejuk dulu baru buh pelan2 dalm periuk nih...
Inilah hasilnya...kacau ye jgn berhenti...kalu berhenti nanti bubur hangus...

Sementara tgn kanan dok kacau bubur selama 10 minit, maka tgn kiri dok terkinja2 amik pic tupperware Qaiser...weeeeeee jenama Apple Lady i suka...sbb murah dan berkotak2 kecil..senang nak detect ari apa buat bubur kekkeke...iyolah mak yer koje...harus lah buat borong and pukal...

Tadaaaaa...sejukkan sikit baru masukkan dalam bekas tecik2 tuh...
Senang je...nanti nak bg baby sitter just bawak pemanas makanan and campurkan dgn susu ibu...siappp!
Ready to eat! Yummy...

Haaa...1st time gak nih bagi pakai bib baby...tomei x?
Muka x sabar dah tuh nak mamam...dok bau dari dapurrrrr mintak mamam hehhe...

Baru je nak baca doa makan sama2 ngan Qaiser, dah dia terjah jari umi dan bukak mulut luas2....aaaaaaaaaaaaaaaaaa

Aminn, selesai baca doa makan...apa lagi...
Ngappppppppp...1st suapan!
Umi?
Teruja...dia sukaaaaa...gigi dah ada mukan main kannnnnnn hahha

Dua suapan...

 3 suapan...alhamdulilah...lega pertama kali rasa seronok masak utk si anak...waaaaaaaaa cm nih lah eh rasa yer bila buat masakan utk si anak...yeyyyyyyyyy!
X sabar nak buat puree epal lak minngu nih....

Okey, nih umi dah survey byk kali...mmg byk kali bila nk try makanan berbentuk segera....So Cerelac and Heinz terbaik...sbb apa?
Sebab dah cuba tester pack dia...and testimonial ibu2 semua kata bagus...jenama lain? X cuba lagi tp biarlah stick yg ini dahulu...xnak gelojoh ye...

Cerelac nak bg minggu kedua, lepas 4x cubaan bg bubur nasi + susu ok xd apa2 alahan...
Heinz Teeting Rusks paling Qaiser suka...mmg sukalah sbb bila dia asyik suka gigit teeter x puas siap jerit2 so walid pilih jenama nih...biskut utk gigit...

Terusssss dpt biskut Heinz ngappppp...x sabar dah tuh...haiiiiii anakkkkkkkk...hahha nih dlm stroller jln2...senang dan mudah buh dlm hand beg umi je...

Diammmm tuh...khuyuk jamah biskut keras....hahhaha biskut keras pun bb suka eh...umi? xmoooo nanti patah gigi umi hahhaha

Yum yum...jgn amik balik ye biskut nih...nanti dia jerit satu mall shopping leh dgr....lariiiiiiiiii hahha

 <<<Yeyyyy! Berjaya making test solid food pertama...poo poo solid food Qaiser pun normal...good! Minggu nih nak cari epal manis2...buat puree epal...lets gooo umi...:D>>>




14 comments:

  1. ala comeynye time dia makan..
    wat mummy lagi geram je ek..

    ReplyDelete
  2. seronok dia dapat makan...nyum2...:)

    ReplyDelete
  3. emm... sedapnya.. mama biskut.. hehe.. dalam blog dr halina pun rajin gak dia kongsi resepi makanan baby kan..

    ReplyDelete
  4. memang best kalo first time kasi air tgn ke anak....mmg moments money cant buy :) tahniah le mama qaiser rajin kamu ni :) keep up the good work...

    ReplyDelete
  5. Hebat!!... tahniah berjaya kan. Gigih dan ada usaha itu yg kakak suka. Puas kan tengok dia suka makan. Pipi pun dah montel:)

    ReplyDelete
  6. bubur nasi tu kalau buat byk2 boleh tahan lame ke ek?i setiap subuh masak bubur nasi.risau nak simpan dlm fridge.huhu

    ReplyDelete
  7. he he.. suka bila anak2 nak makn ni,, tapi serius KA x pernah buat dlm kuantiti yg banyak,, buat daily je dulu2 hehehe

    ReplyDelete
  8. yunk,, nak tanya la.. teething rusk tu bagi terus cam tu ea? ari tu try gigit rasa cam nak pecah gigi tau.. huhu.. trus x jadi bagi aisya gigit..

    ReplyDelete
  9. thanks hare ju! nt nk buat gak.ju rara pon beli heinz theeter tu.rara x tau tu utk gigit2 je,main beli je.rupanya keras gedebuk.hahahah

    ReplyDelete
  10. kiut nyer qaiser mkn...bertambah rajin la ummi nye nati...msk mcm2..hehhe

    ReplyDelete
  11. Good job umi Qaiser! Sonok kan tengok anak makan. Comeynye Qaiser makan biskut tu..macam budak besar je gaya :)

    ReplyDelete
  12. wahh start dah ek sloid food.nampak selera tuh si bum bum makan=)

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com