Cara Mudah Backup/Restore Blog dan Template | Julia Johari
Booking.com

Cara Mudah Backup/Restore Blog dan Template

Please read carefully and do it now by Umi Qaiser ilman.

 Backup/Restore All Entry Post Blog

1)                 Log masuk ke blog anda www.blogger.com
2)                 Klik More Option (Anak panah ke bawah/sebelah view blog)
3)                 Klik Setting
4)                 Klik Other
5)                 Di bahagian Blog Tools, Klik Export Blog

6)                 Kemudian, klik Download Blog (file format XML Document).
7)                 Siap. Lepas itu anda kena simpan link itu baik2. 
            
   Inilah contoh hasilnya keseluruhan post entry With Julia setiap tahun setelah di backup.  

8)            Restore semula jika semua entry anda di hack.
9)            Caranya tukar Export Blog kepada Import Blog.
10)         Siap. Anda gembira dan tiada lagi masalah jika blog anda di hack.


Backup/Restore Template

 1)                 Log masuk ke blog anda www.blogger.com

 2)                 Klik More Option (Anak panah ke bawah/sebelah view blog)

 3)                 Klik Template
 4)                 Klik Backup/Restore (sebelah kanan)

 5)                 Klik Download Full Template
 6)                 Untuk restore semula Template Cuma Browse di bahagian upload.
 7)                 Siap




2 gambar contoh Coding kod template With Julia setelah di backup.


Setelah anda semua berjaya backup post entry dan template blog anda, maka With Julia galakkan anda buat satu folder sebegini...apa yg ada dalam folder nih meh tgk kt bawah :)

3 Benda Penting yang perlu ada...anda copy semua cara yang julia ajar kt atas nih, kalu rajin tulis semula buat dalam satu Microsoft words dan save, lepas tuh 2 link iaitu blog dan template anda simpan dalam 1 folder berkenaan...simpan dalam PC, Pendrive atau DVD ye...DONE!

Senang kan caranya...
Umi Qaiser nih belajar dalam internet gak lama dh pun belek dan belajar...
Tidak susah sebab julia pun selama nih mencari teknik yang mudah utk backupkan blog julia sendiri...walaupun x famos amos, yg ptg setiap entry yang kita hasilkan adalah amat2 bermakna dan memori yang akan kita persembahkan pada anak2 dan cucu cicit kita suatu hari nanti jika kita kembali padaNya.

Jangan ambil ringan ye...wpun kita dah install bermacam2 antivirus, anti hacker, tetapi jika kejadian kerosakan atau tiba2 hilang all enrty post atau langsung x boleh retrive semula blog anda maka jgn menyesal jika anda sudah bersiap siaga buat backup.

<<<Sediakan payung sebelum hujan, sebab umi Qaiser sayangkan u olls lah minta sgt2 u olls backup BLOG anda sekarang, jgn tunggu lama2, kalau nak pi holiday ka, pi cuti sehari ja pun sila2 ringan tgn anda backup ok and simpan link tu, selalu buat mesti anda automatik hafal jln2 nk backup hehhe, semudah 1, 2 3....peaceeee with lovee>>>

9 comments:

  1. hehehe.. penah rasa nak buat tapi terlupa.. lupa la sangat kan.. :p

    ReplyDelete
  2. emmm... takpenah buat pun... kalau hilang memang habis la.. huhu

    ReplyDelete
  3. Oh... kakak nak simpan link N3 ini sebagai panduan. Good sebab kakak memang tak tahu. Thanks a lot dik..

    dah follow juga yg ke 226

    ReplyDelete
  4. Auwww love u too Umi QI..
    Sangat prihatin.. Ok will do, sat lagi mommy zaza buat okeh ;)

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com