Menjengah 4 bulan lebih ke angka 6 bulan. | Julia Johari
Booking.com

Menjengah 4 bulan lebih ke angka 6 bulan.

Haaaaaaa...
Lama x citer pasal anak ye story kan.

So far... sekarang Qaiser ilman baru je umur 4 bulan 18 hari today...
Dia dah pandai meniarap dgn jayanya...yelah pantang bagi baring sah tang tuh gak nak menunjuk2 skil meniarap sambil angkat kepala senyum simpul...ke senyum perli kt umi...mesti ckp umi boleh ke meniarap cm Qaiser???? 

Umi ye impression? 
^_______________^V 

Of course lah boleh anakku...setakat meniarap tonggeng kuak lentang bagai mmg umi pro...tp kalu suh merangkak maluuu lah umi dik oii hahhaha

Semalam...balik umah tetiba smpai awal..x jem sebelum kul 5 dh smpi umah...ko awal ye ko drift ke makkk oii hahha...ala kalo setakat ko pakai kancil lama tuh nk drift hape ye haa...kete BMW tgk ko sebelah mata je ngeeeeeeeee~

Sampai je umah my mom cm biasa...dh htr anak kt my mum jaga kan harus bg penghormatan yg terbaik...baru tau cm ne mak aku jga aku dulu2...100% dia selalu ingatkan aku, itu ini...julia jgn lupa balik kang sapu minyak yuyi tuh, bg grip water sebelum tidur, pakaikan barut tuh sekali lagi elok2, cek pampers...kasi susu...bla, bla...sampai aku dh khatam binti ajaib sbb x yah tulis dlm buku bagai....hahhaha itulah mak aku...x putus2 ingat kan aku itu ini...

Wpun mak2 nih bebel....setiapppp hari kot bebel...baru aku tau itu x membosankan...malah buat aku tersenyummm sbb aku pun mak...sah2 kita nk yg terbaik utk anak kita kan..syukur aku sbb mak aku soo sooo sooooooooooo protective person...

Bab soal makan anak, mak aku pun perticular...dia xkan bg mkn solid food atau segala bagai jika belum smpai 6 bulan lg...wahhh mak aku pun ikut peredaran semasa...thanks god! Aku tau ramai luar sana htr nursery bagai...tp aku punya masalah dan sebab sendiri kenapa aku htr dulu kt mak aku jaga....ada sebab! Jgn tanya sebab ok! Listen! hahhahhaha...sory saje nak test korang ye tahap kemarahan...hahhaha

Okey, wpun Qaiser baru nak masuk 5 bulan hjg bln Jan 2013 nih, aku dah mula hafal nak buat resepi solid food utk anak aku...aku dah aim nak beli oven.........eh ko jah baru nk beli oven ke? Iyalah aku keje mkn gaji bukan leh petik ngan jari ja nk dpt...so aku kumpul duit...biarlah kecik tp berguna tuk aku dan anak aku...

Bekas makan baby dah belambak org bagi...aku x beli pun...hahhaha...resepi aku dah print siap2 buat buku...setiap minggu dishes berlainan aku nak buat stok simpan fridge aku dan mak aku...senang nanti mak aku nk panaskan makanan solid food tuk my baby...

What about instand food tuk baby?
Kan senang, bukak, isi air suam pastu suh anak nganga!...pastu suh dia ngap hbs citer...
Senangkan? Ahh mmg senang...tp kalo ko hadapkan anak ko umur 6 bulan smpai nk masuk setahun mkn instant food apa jd ngan anak ko?
Contohnya mcm kitalah mkn maggi...maggi..maggi...setahun...cm ne otak ko?
Hahahha leh fhm kan mak2 nih bebel?

Haaa cm tuh anak ko nanti...better bg 1st food yg original homemade...
Ramai ckp, eh ko sempat ke nk buat tuk anak ko? Ko kan keje bla, bla...
Eh! Aku sendiri pun bawak bekal pi opis sejak dari aku masuk keje lepas pantang...
Mana ko dpt kesedaran tuh?
Sejak aku dalam alam pantang...rupa yer sekali sekala bawak bekal pi pejabat kita dpt kira contain kalori kita ambil berbanding mkn diluar...

See...Allah buka kan mata aku supaya jgn jd pemalas....setiap minit jam..saat setiap ari tuh adalah hadiah Allah pada kita...so gunalah dan luangkan masa dgn sebaik2nya...

Mesti u olls pun bleh...

Sekarang Qaiser dh pandai buat bunyi2 masa kami tgh solat jemaah...masa solat jemaah aku letakkan dia dalam rocker pastu pakaikan sit belt....baru selamat...tgh2 solat pun dia boleh buat bunyi mcm2...
Bunyi....sembur2 dari dalam mulut secara berpanjangan.....vrooo...vrooooo...vroooooooo...
Tgh solat lari khuyuk aku weiiii yelah anak dpn mata aku buat lawak...xperlah si anak oiiii...janji selamat wpun kami tgh berjemaah hehhe....

Dulu masa dia umur 2-3 bulan akau confuse...anak aku nih kenal ke mak bapak dia...coz semua orang dia layan sama rata kooooooo...mana ko x jeles...tipulah x jeles ngan anak yg mesra alam sesangat hahhaha...

Sekarang...mak aku ckp...umur dia sekarang dh 4 bulan dh tau time masa umi dan walid balik je kul 5...sah2 terkinja2 dlm rocker...walhal x nampak muka lagi dh terkinja2...
Pastu aku sua je muka dlm umah...sahhh dia buat mukaaaa galak dan tangan kedua2 belah diangkat setinggi yang boleh....(Nak suh org angkat lah tuh, rinduuuuuuuuuuu)

Sureeeeeeee....sebagai umi...aku puas hati...anak aku rupa yer kenal umi dia...cuma dia x mo tunjuk kan....seeeeeeee boy mmg cm tuh kan...xmo tunjuk feeling kasing syg or romantik2...tecik2 dh tunjuk hahhahah....

Qaiser ilman....nanti Qaiser dh besar...ada keluarga sendiri jgn lupa kt umi dan walid ye....
Wpun dimana umi berada...jgn sedih...umi senantiasa doakan yg terbaik utk Qaiser....

Itu janji umi....
SETIA KE HUJUNG NYAWA...SEHINGGA KE SYURGA... 


<<Last ending tetiba sedihkan...sob sob sob...rindu anak....lebih dari diri sendiri... 
;(>>


1 comment:

  1. Hihi pjg btul umi qaiser celoteh....sampai last, i lupa da ape nk komen.hahaha.sori urat byk putus. Ni ape y i ingtla k...

    1) yup.homemae food mmg tbaik. Sesrkali bg instant xpe..tp jgn slalu.i bg jug iman nestum...ade sekali tu,die reject

    2)nnti bg qaiser mkn, if die reject, jgn putus asa k. Cube lg ngn resipi bbeza sket..puri pn sama. Normal baby reject or mkn sikit. Jgn down.hihi

    3)qaiser ni mcm ank omputih laaa :-) comel...

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com