Friday, November 30, 2012

Anak Gila Glamor? Apakah?

Friday, November 30, 2012 1 Comments

Actually niat dihati untuk cari mommy2 FB and mommy2 Blogger seluruh Malaysia dalam Persatuan Ibu-Ibu Comel Mengandung dalam link nih

Alhamdulilah dapat add ramai ibu-ibu diseluruh Malaysia...
Thank You Semua! 
Love all mommy out there! Keep in touch ye.

But yang menjadi persoalannya... 
Si Baby Qaiser ilman nih jadi perbualan hangat plak dah...siap ada some komen dari mommy2 nak jadikan menantu pun hado....aishhhh! hahahha

Nanti tggu Encik Qaiser Ilman besar nanti dia pilih ye mommy2... ngeee ;P

Sapa2 mommy and daddy2 yg belum add FB Persatuan Ibu-ibu Comel Mengandung sila add cepat2 ye coz a lot of info can gain in there.... :)



See...893 orang dah like Qaiser ilman...TQ mommy and daddy2 out there :) 
Love to communicate with u all...

<<<Ramai tanya bila akikah si Qaiser ilman? Tunggu ye masanya akan sampai nanti :D>>>




Wednesday, November 28, 2012

Little Hero Peneman Shoping Now ;)

Wednesday, November 28, 2012 6 Comments
Dikala waktu weekend~
Sah mommy julia dan walid abie bawak jalan2 si budak tecik tuh, wpun hanya window soping k (orang yg paling tegar nak bersenam kena rajin window soping bakar kalori yg tepuuuu sesangat dlm bdn mommy dan walid heheh)

...yelah mak pak dia kerja 5 days a week...so x adil bagi baby Qaiser ilman yg baru menjangkau nak genap 3 bulan hjg bulan nih dok terperap je kat umah kami...

Now...
Little hero nih kami hangkut pi ke mana sahaja...asal tayar kereta walid dia bergolek diatas jln raya, tidooooooooo jek...kan senang cm tuh..sampai je tmpt di tuju baru gerak...wake up dear! wake up! Here we nowwwww..........hehehhe so mata dia sekarang mmg suka statik je nak lihat semua...dok dlm stroller tuh hanya pra syarat dia jek...dia nak dukung nak tgk apa yang hadoo...

Haaaaaaa...bukan nak memuji ke hape...tp budak tecik nih mmg suka lihat sekelilingnya kalau bawak jalan2...mata asyik tenung je kalau dia minat sesuatu especially lampu2 yg bewarna warni...mulalah keluar gusi yang santek sgt ler tuh utk ditayang pada tontonan umum hahahha hbs berjuraian air liuqq anak ku....x hensemmm sudah hahahha

So, now dia dah selesai rasmi KLCC, The Mines Sri Kembangan, Jusco (berapa kali bawak pi jusco lupa dah coz mak pak dia hantu jusco hokey hahha), Tesco, Carefour, KL Festival...mana lagi eh dia pi lupa dah..kekkekeke sojak jadi mak2 nh asyik lope jek...ish terlebih mkn semut ke hapo...ngeeee

Update gelagat little hero menjelang genap 3 bulan
- Suka mengagah....huh kalu sunyi je dalam umah sah dia akan panggil "Au...Au..Au!!!" haaa bila dah intonasi suara naik lantang tuh x dtg2 lg sah dia keluarkan suara sopranoooo..faham2 je lah kan...dia jenis mmg suka ajak sembang...wpun satu hape pun x fhm...hahaha

- Kalau janji nak bwk jln2 kenalah tepati...see baru nak genap 3 bulan dh fhm umi dia ckp nanti walid bawak jln2 eh ptg nanti...so dia akan tggu smpai janji tuh ditepati...kalooo x mmg dia mengamuk x nak duk diam..mcm dia tau seolah2 tipu kt dia...hahhahahahhaha kelakor plak mcm dia fhm je umi dia tipu sunat...:))

- Suka mandi kolam baby....haaaaa dah mula suka mandi kolam nampak...pantang nak bg mandi bukak je baju and drypers sahhhhh sengih memanjang hahhaha siap ckp2 "awwww..awwwwwwwww" seolah2 nk bg tau cepatlah mommy nak terjun kolam hahhahahha ngada2!

- Skrg alhamdulilah...dh jarang berjaga malam coz dia tido mcm org besor2 doh...huhuhu last minum mlm jam 9 pastu tidoooooooo berkeruh2 ok smpai jam 5 pagi...time umi dan walid dok sibuk nak bersiap2 pi koje...itu pun si Qaiser tuh kena gerak bangun baru dia godek2 nak bangun mengeliatttt hahahha mcm org tua bgun lewat....ada gak rasa risau x lapor ke si tecik tuh coz tidoooo lenannn yg hamat...layan kan hajooooo eh

Nih pic little hero mommy dan walid dalam keta nak pi soping...


~Muka mommy dan little hero yag molattttttttttt ;P~

Weeee...month by month changes faces and body...last month timbang 5.9kg...haaa end of this month x tau lah mommy nak ckp huhuhu

<<<Nanti nak update and story pasal soping apa ngan little hero ok...stay tune bloggers, cau cin cauuu :D>>>




Tuesday, November 27, 2012

Direct Factory Clearance Sale!!!

Tuesday, November 27, 2012 2 Comments
Choose To Save Everyday On Sales!!!



Direct Factory Clearance Sale is back now!!! 
Brands that offered are... 
Mickey Mouse 
Antioni  
Bontton  
BUM Equipment  
Unionbay
Polo Club 
Polo Haus 
Revival 
Arrow 
Mauro 
 Firina 
and many more. 
Products that offered are kids apparels , mens apparels , ladies apparels , footwear , wallets , handbags , fashion accessories , luggage and many more. 
Enjoy discounts up to 70%. 
Terms and conditions apply. 
While stocks last. 
Please go and check it out now.
Date: From 23rd November 2012 to 2nd December 2012
Venue:

Lot 46, Lorong Kuang Bulan ,Taman Kepong , Kuala Lumpur (Behind Desa Kompleks Kepong)

<<<Bukan setakat barang baby je boleh shopping, barang2 papa and mama2 sekalian pun ada, weeeeeeee lets shopping and save more $$$, yehaaaaaaaa!!!>>>

Monday, November 26, 2012

Early reading babies?

Monday, November 26, 2012 1 Comments


Baby Qaiser ilman talk advertisement ;P

"Babies love to learn - but could your baby be too young for lessons?"
Haaa...see! Siapa kata baby seawal sebulan dilahirkan masih awal lagi nak bagi pendedahan  ilmu?
Siapa kata?

Sedangkan embrio, fetus yang masih dalam rahim ibunya pun setiap hari dia belajar...itulah kebasaran Allah yang maha esa...sekecil2 dan sekerdil2 umatnya yg belum lahir didunia ini pun belajar ttg erti kehidupan semasa dalam rahim.

So I say YES!
All babies are born genius! 
Cuma dia belum dpt bertutur dalam bahasa kita je....tp Kuasa PENDENGARAN & DERIA RASA amatlah LUAR BIASA!
Baby mendengar...merasa sentuhan dan kenal rupa ibu bapanya dan orang sekeliling yang selalu mendekatinya...

Cerdik bukan baby?
Makhluk yang dijadikan oleh Allah dengan penuh keistimewaan.

WHY TEACH READING EARLY?
Ini adalah salah satu isu yang amat hebat diperkatakan dan dibincangkan masa kini...
Ramai yang bagi pandangan ia masih terlalu awal dan membuatkan baby2 boring kerana belum puas bermain...
Itulah sesetengah pandangan fanatik ttg bayi-bermain.
Itu sahaja kan? Bukan hendak mengkritik pandangan sesetengah individu tetapi kalau kita explore ilmu global...kita jauh ketinggalan...

Ramai masyarakat global di luar sana telah mengimplimentasikan pembelajaran mengenal huruf seawal umur 2 bulan bayi dilahirkan...

Ok, jom change and set our mind ye ibu2 dan ayah2 diluar sana...

Ini buktinya...

"In order to understand language through your ear, there are three requirements: it has to be loud, clear and repeated. And instinctually, all mothers speak to their babies in a loud, clear, repeated voice… The reason babies haven't learned their language through the eye to the brain as they have through their ear to the brain is because in order to read a language, it must be large, clear and repeated - and this we have failed to do with babies… 
Make the words large, clear and repeated - and children learn very easily."

Flash card (buat sendiri kat komputer, jimat)
-Baby Qaiser ilman umur 2 bulan 24 hari-

<<<Alhamdulilah, walaupun 1st time Baby Qaiser ilman belajar words Umi, Walid dan Qaiser ilman setiap hari, nampaknya ia berminat...so ibu2 diluar sana...jgn putus asa...setiap hari adalah hari yang miracle, mana tahu baby2 anda boleh bercakap perkataan pertama mereka Umi! Walid! Mama! Ayah! Abah! Baba!
Seronokkk kan!!!...doakan terbaik utk mereka aminnn>>>



Thursday, November 22, 2012

Baby Qaiser ilman pi KLCC? ;)

Thursday, November 22, 2012 5 Comments
~Waaaa... ;P
Baby Qaiser ilman pi KLCC?
Hehehe best kan tecik2 baru je 2 bulan lebih umur dah pi outing shoping kt KLCC...hehhe budak2 zaman canggih manggih nih semua senang je.

Zaman mak pak dia dulu nak pi KLCC tuh pun tggu bila dah besar hbs sekolah barulah merasa nak pi tgk2 KLCC, itu pun kumpul duit duluuu bru leh naik LRT ke, bus ke baru sampai KLCC...almaklumlah mak pak zaman dolu-dolu kan mana suka sgt bawa anak2 pi soping2 nih...kalo ada tuh kira hebatt..hehhe...

Picture nih diambil masa sehari sebelum perayaan Deepavali Nov 2012...so umi dan walid Qaiser ilman cuti keje...mak ngah dan maksu dia pun cuti...so ambil kesempatan bwk bersiar2 pi KLCC...syokkk kot lama x tgk KLCC...(umi dia terlebih syok, mcm budak 1st time dtg...hahhaha walid dan qaiser ok jek maintain..opss terlebey sudey..kekke)

Ok..ok...xmo bebel byk sgt...sbb umi Qaiser nih kalo dah membebel dlm blog mmg x leh nak stop...hahhaha ;p

Jom layan kerenah si budak bambam tuh ngan umi dan walid hikhikhik

Walid yang senantiasa menjaga keselamatan anaknya...i love u sayang...awwwwwwwwwwwwww lomantic gedik lah pulakkk dahhh haha taw nanti walid mesti baca blog umi punya kt smart phone dia...penghargaan tulus ikhlas nih walid hehe

Time nih Qaiser ilman pakai baju serba ijauuu sekali2 ngan storller ijau..hehhe semua org dok tgk budak tecik nih sbb ijauuuuuuuu hehhe :)

Haaaa anak yg interfram ke atau umi dia lebih2...x kesahlah janji suka singgah kedai neh...dari tecik suka cokolattttttttttttt...yummy...opss diet ok diettt bru hbs pantang...xmo xmo nangissssssss hehe

Peace...

Okey..dalam kedai nih ada bermacam2 jenis cokolat...dalam dan luar negara...harga dia??? opsssssss sendiri pergi ye..baru taw cm ne...bg ju harganya boleh tahan...dan kreatif bungkusannya...suka2 :)

Ada mcm2 koleksi m&m cokolat...ada rompers baby, bantal baby...waaaaa nih yg suka coz kedai nih kira mesra alam..

Waliddd....nak nih buleh hakhakhak :P

Qaiser pun teruja tgk cokolatttt yg berada di sekelilingnya...ahahha mcm Alice in the wonderland lah pulak...bestttttttt rasa cmxmo keluar je kt kedai nih...nak tempek jekkkkkkk cm budak tecikkk uwaaaaaaa

Heheh nih walid dia punya kojeee...suka buli si qaiser...cokolattt besaqqq tuh besaqqq dari tuan tanah sendiri hahahha

Yeyyyy...Qaiser suka...nanti kit amai lain kali eh...laaa nih kita lawat tapak je dulu hehhe

Aummmmmmmmmmmmmmm....tantik kan?

Next...sesi pengenalan ke Petrosains...saje nak kenalkan Qaiser ilman tentang ilmu sains dan teknologi...wpun baru umur 2 bulan lebih...yg ptg pendedahan dari akar umbi sedang giat berjalan dgn hebatnya...moga dia minat dalam ilmu sains dunia dan akhirat...

Luar Petrosains

Hot Science centre...suka dia tgk tv2 yg kt belakang tuh..mata dia? mmg x kelip2...ehehhe moga Qaiser belajar melihat ye...:)

Permainan? hehhe xleh lagi tecik lagi nak masuk dlm tuh...tp umi dia yg besarrrrrrrrr sgt lahhh hai...kalo x buleh umi tumpang sekaki main bila qaiser dh besar sikit hehhehe...nak jugaaaaaaaaakkk kan...ngada2..

Kinokuniya..ohhhh oldies placeee coz dolu2 mas auminya belajar kt unibersiti lahkatakan wekkk asyik lepak sinilah cari buku2 ilmiah...mmg nostalgiaaa sgt gedung ilmu tuh...hehhe itu yg nak Qaiser tahu umu dulu ye pra sejarah dolu2..

Dari kiri: Mak Su Ina, Umi julia dan Qaiser serta Mak Ngah Ita
Kedua2 ye adalah adik2 julia...besar dah diorg dah jadi makcik dah pun hahahhaha title baru ok...

Bertiga itu kadang2 lebih baik dari selalu berdua...kini rasa bahagia sangat2...xd ucapan selain alhamdulilah dikurniakan anak setahun selepas berkahwin...x sabar nk tgk dia boleh jalan dan cakap2...hehhe

Posing lagi...hehhe


Dan lagi...hehhe sah mmg kami nih satu family suka posing hehhehe

Love this picture...time nih we all having dinner at Pizza Hut KLCC...lama x mkn pizza...maknyah si qaiser belanja apa lagiiiiii yehuuuuuuuu mkn puas2...hehhe (Pandai dah Qaiser sekarang senyum2 hehe)

Our dishes...uwaaaaaaaa part paling menarik ialah Salad Cream..yummmyyy hbs licin Umi julia mkn...mmg best salad cream dia yg sempoi...nak belajar lah nak buat cream tuh..nanti leh mkn kt umah yeyyyyy

Maksu and Mak Ngah yg x sabor2 nak amam lapor gamaknye heheh

Umi Julia dan Walid Habibullah...berduaaaaa? mana Qaiser? hahhaha saje nak dating x boleh ke heheh

Ok selesai je dinner we all nak sambung lagi jln2 kt KLCC...kali nih Qaiser ilman xmo duk dalam stroller plak dah..haiiiiiii pandai dah demand nampak..siap nangis2...rupanya nak walid dia dukung...tengoklahhhh suka dia tgk2 keadaan sekeliling KLCC...agaknya lampu2 cantik2 tuh menarik perhatian dia kot...hehhehe umi ye dari tadi dok amik pose gelagat qaiser yg diamm dan khusyuk je. hehhehe suka eh diaa..


Haaa...first time nih menyusukan baby di public, tetiba rasa satu perasaan yg terbit dari hati...rasa wah dah jadi ibu rupanya aku hehhe...ramai yg tgk time julia susukan baby...diam je baby qaiser menyusu...good boy!

Ala nak balikkk dah hehhe..masa turun kt escalator tuh perasan Qaiser ilman dok usya sorang awekk cina muda nih, nampak x? nun jauh sikit cer tgk dekat2...amboiiiiiiii dah pandaiii nak ngorat nampak...hahhaha xmo xmo xmo...tecik2 lagi...kena belajar pandai2 masuk universiti pastu keje kuat2 kumpul duit baru nak pinang anak dara orang hahahaha...

Baru perasan masa nak keluar dari KLCC dah hujannnnn..nyaman je rasa...sonok sgt2...see cantik kan view KLCC dari ats.... :)

<<<So behave je anak umi dan walid keluar jalan2...x nangis2...amat peka dengan keadaan sekeliling....waaaa satu pembelajaran dan pendedahan yang pertama buat Baby Qaiser ilman utk serasi dengan public...kecik2 cili padi...hehhe nanti umi julia update pula kisah jln2 bersama qaiser di episod akan datang ye...stay tune beb>>>


Monday, November 19, 2012

Tribute Picture 31 Days of Baby Qaiser ilman

Monday, November 19, 2012 2 Comments
~Dari kiri ke kanan~

Tribute 31 days of Qaiser ilman...
Masa 1st day new born until 31 hari dilahirkan setiap hari pic dia diambil...nah lihat betapa cepat dia membesar wpun pic nih menunjukkan sebulan usianya dikala itu...subhanaAllah!

Sekarang...
2 bulan 19 hari...
Nih la telatahnya setiap hari...
Tersenyum dan ketawa

<<<Itu baru nak masuk 3 bulan...pe perangainya nanti bila masuk 3 bulan ke atas?
Nanti Umi julia updatekan bersama2 ye...>>>





Wednesday, November 14, 2012

Qaiser ilman: Mahu tonton kartun Boboy! ;P

Wednesday, November 14, 2012 6 Comments

Weee~
Nih video semalam 13/11/2012...
Umi dan Walid dia cuti keje...so teman si tecik di rumah...

Sekarang Qaiser ilman dan umur 2 bulan 14 hari...

Aksi terbaru Qaiser ilman?
- Suka sengihhhh ( umi dan walid x buat lawak ok tp dia buleh sengihhhh lama hahahah sengihh ngada hehhe )

- Suka jalan2...dia baru je umur dua bulan...patotnye suka naik stroller kan...tp kejap je dia naik stroller tuh...nak org angkat sbb dia pun nak tgk umi dia soping apa kannnn...hahha semua nak tau budak neh...notty!

-Suka tgk kartun upin dan ipin and boboy! x kelip la mata tuh dan buleh behave duk diam2 sampai umi dia dh hbs masak2 kt dapur tuh kekekke...sampai laaa si qaiser tertido hahahha, harap sgt wpun baru 2 bulan dia boleh belajar pengajaran yg baik dlm kartun yg baik2.

-For sure lah suka bergayaaaaa! Haaa? Tu umi dia punye keje ye...suka gayakan kan si Qaiser ilman dgn koleksi polo baby hahhaha...nk wat cmne dah addicted gan brand tuh ahhaha ;) ( nak hencemkan anak kenalah shopping best2, x gitu heheh)

<<<Dah tgk kan video si Qaiser ilman tgk kartun Boboy? hehhehe nanti update aksi terbaru dia eh, cau cin cauuuuuuu babeh>>>




Friday, November 9, 2012

Pantang 44 hari?

Friday, November 09, 2012 36 Comments
Hi bloggers!
Kepada mommy and mommy to be soon mesti dah tau kan pasal pantang2 nih lepas bersalin?
So yg tidak ada pengalaman tuh meh ju kongsikan pengalaman ju masa pantang 44 hari...

For sure mesti duk tanya2 apa aktiviti or program masa berpantang kan?
Me?

-Berurut-
Ini yg paling2 sgt penting untuk mommy yg dah lepas bersalin...jgn x urut oooo sangat x elok utk sistem peranakan kita...Pengalaman julia sendiri yang hampir sebulan berpantang di Kuantan Pahang. 

Pengalaman yg cukup menyeronokkan time berurut sbb rasa lega sgt2 urat dan bdn setelah lesu lepas bersalin. So, ingat ye mommy, jgn la x urut ye...jgn amik pandang ringan sebelah mata sgt sbb kita nih pompuan kena lah jaga kesihatan kalau nak bdn sentiasa baik dan sihat, kalau tidak belum tua2 lagi dah sakit urat bagai...x elok kan.. :)

-Sengkak-
Apa tu sengkak? Haaa ju baru tau sengkak itu ialah urutan untuk menaikkan rahim peranakkan perempuan selepas bersalin. Pentingkah? Bak kata orang tua-tua katanya penting sangat sebabnya lepa sje bersalin for sure peranakan kita x kembali lg ke tempat asal, still longgar and rahim x duduk dengan elok...so caranya urutan sengkak bersama2 dengan tungku batu...

Pengalaman ju ttg urutan sengkak nih amatlah berpuas hati sebabnya urutan menaikkan rahim ke tempat asalnya senang dilaksanakan sbb sekali sahaja tukang urut tuh urut terus rahim ju elok ditempatnya...padahal kena buat 3x, tp sekali buat je dah terus elok masuk tempat dia...

Sakit x sengkak?
Weee mana x sakitnya kan...tahan nafas je lah jawabnya bila sesi tolakan rahim ke tempatnya...tp berbaloi kesannya selepas 3 ari sengkak, perut rasa mampat dan padu...kalo x sebelum urut sengkak, jd gelebeh dan x cantik....jeng jeng jeng...so mommy, tanya tukang urut anda yg nak booking tuh ada sekali wat sengkak naikkan rahim x?
Coz its really helpfull utk kesihatan ibu utk masa depan kalo nak anak lagi.

-Bertungku-
Part ketiga penting gak ahahhaha kira semuanya pentinglah bila bincang aspek skop urutan.
Bertungku sekarang ada mcm2 version kan?
Tungku elektrik, tungku batu or lain2..
But for me, i choose tungku batu sungai...
Sodap ooo batu tungku panas di salut dengan daun2 ubatan diletakkan dan dipedap di selruh badan...rasa segar serta merta ok...x percaya? percayalahhhh hahahha coz i dah laluinya pasal kisah tungku nih...

Best tungku batu nih berbanding tungku lain2...coz ia berat dan mudah tahan haba panas utk dipedap ke kulit badan...tp awas sebelum nak bertungku tuh lapik dgn kain batik dua helai di atas badan ye...kalo x nanti terbakor kang kulit hahhaha...

Bagus untuk segarkan urat, pecahkan lemak, bg tenaga dan paling ptg sekali mengembalikan kekuatan dalaman ibu...bestttttttt!
Rasa mcm nak ulang lagi sesi tungku nih wpun dan hbs pantang...boleh xdak masalah pun nak buat...xyah nak pk2 nak berspa bagai sebab semuanya boleh dpt percuma dirumah...cuma nak x nak jek kan.

-Mandi Daun Serum-
Apakah?
Haaa mandi air suam2 kuku yang telah dimasak bersama dengan daun serai wangi, daun pandan, daun pucuk apa ntah tukang urut tuh tanak..lupa nak tanya...sbb bau air mandian tuh tersangatlah wangiiiiii.
So remedi utama ialah serai wangiii....uwaaa lepas je sesi urut, sengkak, dan bertungku last acara ialah mandi daun serum...

Suka sgt part2 mandi nih...terasa segar bdn mandi dgn air suam2 kuku...satu besen besar mmg x cukup nak mandi..hahhahah (tamak)
Sekarang nih ramai yang mandi air selepas bersalin dari paket2 yg dijual dipasaran kan?
For me? Real remedi is the best medicine...susah sikit nak cari daun2 pokok tradisional nih...tp ternyata terbaikkk sbb segarkan...

-Barut atau Bengkung kain-
Lepas je mandi daun serum wangiii, terus kena barut atau bengkung dari bawah payu dara sehingga ke punggung...ada mcm2 version dan jnis kain barut nih, ada yg ikat mcm tali kasut (dua tali), ikat satu tali dan kain tebal yg dililit berkali2 ke perut...

Sebelum dibarut, ju pakai cream pati halia di sapu seluruh perut secara menaik ke atas sehingga ke peha...barulah di barut ketat2 ye...jgn ketat sgt kang nak bernyawa susah hahahah...

Al kisah masa 1st berbarut nih smpai tali barut pun x cukup sampai nak ikat perut ju tauuu..nmpk sgt perut besar kan...tp lepas dh masuk sebulan tiap2 ari siang mlm pakai barut...kesannya leh tgk pada tali pengikat...jadi panjanggg menguraiii hahha leh wat reben besar2 kt perut ok...dulu memula barut bukan main susah nak ikat simpul sbb tali x sampai...hahhaha terbukti barut mmg berkesan utk kecutkan rahim...sebulan je dpt hasil...

-Berpilis-
Ok, pilis nih ialah ramuan herba yg di sapu di ats kepada si ibu semasa berpantang...sbb utk kembalikan aura kecantikan dan bg terangkan mata si ibu tersebut...me? Yes rajin pakai pilis nih masa awal 2 minggu je pastu malas dh nak tempek bagai kt kepala hahahaha nanti kena buat balik semula kt umah bila time bb dh tido, nak ayu kan????...hahahahha
(Tamat sesi luaran pantang utk dilaksanakan)


-Makanan yang dimakan sepanjang alam pantang-
Menu:
Ramuan seperti kunyit hidup, halia, minyak olive oil, lada hitam dimasak mesra bersama.
Mak julia sendiri yang sediakan ramuan2 diatas...masak sehingga betul2 kering dan setiap kali nak makan nasi kena cedok satu sudu besar buat mcm lauk dimakan dgn nasi panas2...
Pastu ikan singgang dan ikan bakar pun selalu gak makan...besttt mcm on diet betul2 kan...
So perasankan pic diatas tuh kunyit dapat kecutkan rahim?
Ia ternyata tepat sekali.... :)

U olls yg dh pernah berpantang cara bagaimana anda laksanakannya ye?
Kongsi sikit ilmu :D

<<<Until now masih amalkan pantang, dari segi pemakanan...no ice, no sayur2 sejuk mcm timun dan no lebih2 mkn...still makan jga2 until 100 days...nasihat my mum utk masa depan, until now my mum x sakit urat2 wpun dah beranak 4 org adik beradik saya ehehhe so dgr2lah pesanan dan nasihat org2 tua ye, byk faedah kita dpt>>>

Tuesday, November 6, 2012

Kronologi Bersalin Umi Qaiser Ilman 31 Ogos 2012

Tuesday, November 06, 2012 11 Comments
Tersebutlah kisahh ~

30 Ogos 2012 (Khamis) Seharian di Kajang, Selangor.
– Masih lagi mood raya aidilfitri… saje bercuti di rumah my mertua di Kajang Selangor. Dari pagi makan x henti2 menu Nasi Beriani dan acara makan durian beramai2 hehhehe sempat lagi makan durian wpun nak dekat due date deliver 3 Sept. Pastu baring-baring kt katil di petang hari, lepas dpt lelap mata dalam sejam lebih nak bangun dari katil terasa katil mcm basah sikit, cek suar dlm mcm basah tp x tahu sebab apa. So lupakan sekejap hal tuh.
- Pastu petang tuh gak lepak2 ngan my mertua kt hall sembang2 plak fasal kisah bersalin dan sampai topik akar kayu fatimah, mertua i citer akar kayu fatimah dari makkah tuh boleh test utk tahu sama ada kembang atau tidak akar itu untuk tahu kita akan bersalin atau tidak.

- So mula teringat pasal suar dlm basah smpi kt cadar katil tuh, tanpa warna, hanya bau air bersih dan jernih sahaja, ke aku terkencing masa tidooo? Hahahah ke nih ke air ketuban? Eh x sakit pun kalo dh mula pecah air ketuban? Banyak kan soalan dok penat pk so julia lupakan lagi hal tuh.
- Sempat pujuk baby dalam perut lahirlah 31 ogos umi nak tgk bb rindu nih...hahhaha mcm2 kan boleh ke makan pujuk si baby tuh? Nanti kita tengok cm mana ye.
- Tiba2 jam 7 ptg tergerak hati nak suruh my mertua rendamkan akar kayu fatimah tuh dalam baldi...nak test betul ke nak dekat bersalin atau tidak? Lagi pun due dah nak dekat kan lagi 3 hari jek...serammmm ooo

- Pastu my mertua rendamlah...ju  x tengoklah hasilnya kembang atau tidak sebab x sanggup tgk dia kembang semangkuk...kalo betul kembang habis arrr ju x lama lagi tuh...
- I bagi my mertua tengok hasilnya, last2 dia turun dari tingkat ats dan senyum kt julia....eh napa senyum2 betol ke dah kembang atau tidak?
- My mil ckp dah kembang dengan sempurnaaaaa..whatttttttt! Pertama kali rendam dah kembang akar tuh? Leh percaya ke? Allahualam....

- So my mil suh i minum sikit 3x air rendaman akar tuh dan selawat 3x serta mandi 3x gayung. Selesai sudah.
- Jam 10 malam terasa mcm belakang badan berdenyut2 pelik.
- Mata dah mengantok sakan sebab jam dh menunjukkan hampir jam 12 tgh malam, so genap 12 tgh malam is Merdeka Day kan??? Pe telah terjadi?
- Tepat jam 12 mlm tuh terus i dan suami tido kt bilik, bukan tido kt katil sbb bdn i pana slepas mkn durian so i tido kt bawah lantai beralaskan toto...baru nyaman...my husband pun x tido kt katil temankan i...hahahha kecian dia...


31 Ogos 2012 (Jumaat) – Tepat jam 12.00am (Merdeka Day)
- Nak tido sudah..bila baring je badan terasa tulang belakang berdenyut2...eh napa denyut nih...pelik. Pastu paksa tido gak makin kuat denyut tuh datang berselang seli. Sakit sikit2 tetapi kerap ia datang bila cek jam 5-10 min sekali denyut tuh dtg...pastu gerak suami, suami panik bukak lampu bilik.
- Dia nak htr je ju terus ke Hospital Pusrawi...tp ju ckp jgn lagi...hahhaha (padahal takot ok) ju cuba bangun dari toto tuh, bila bangun je masyaAllah banyak ye air mengalir kt toto, cek suar dlm meleleh air bercampur warna merah sikit2...just light kaler only air turun meleleh kt tepi peha....
- Haaaaaaaa nih ke pecah air ketuban? Ju tanya husband la hahahhaha som y hubby terus gerak my mertua dan adik ipar utk cek i.....sah diorg ckp nak beranak dh nih...

-Me? Yeke nak beranak dah pun? X sakit sgt pun pecah air ketuban? Hahhaha boleh pulak aku jwb cm tuh dengan ketawanya hahahha
- So, my husband siap2 dan bawa julia terus ke Hospital Pusrawi KL ditemani mertua dan adik ipar...masyaAllah, hanya Allah je tahu perasaan julia tika itu.
- Terdetik dihati, benarkah baby dalam perut dah makan pujuk si uminya suruh keluar hari merdeka? Hahahha hanya Allah yg tahu bila...
- So dalam perjalanan ke Hospital tuh, my hubby bwk kete sederas2nya, terkejut julia ok...ju ckp kt hubby plzzz slow2 and dont panic...it will be fine hehhe...but muka my hubby so cuakkkk...ermmm pertama kali kot nak jd walid mcm tuh kot.

- Jam 12.45am sampai sudah ke emergency gate hospital...lantas attendance situ bawa wheelchair....teringat nk buat aksi soley-soley hahahhahha opsss no no no nih real ye nak dkt bersalin nak memain plak...hahha
- Nak turun dari kereta ke wheelchair tuh tau apa yg terjadi? AIR KETUBAN terus pecah banyaknya ke lantaiiiiiiiii luar hospital...masyaAllahhhhhhhhh terus julia menangis semahu2nya....entah kenapa menangis terus ju ats wheelchair tuh sbb dok tahan sebak tgk air ketuban pecah depan kereta tuh gak...malu kt attendance hospital tuh nk buat cm mana dh terjadi, x boleh kawal pun kan.
- Terus julia di tolak ke Labour Room bilik nombor 1 tingkat 4 H.Pusrawi, pernah jalani CTG scan dulu kt labour room dulu sebanyak 2x so dpt lah amik aura nk bersalin x rasa cuak sgt kan...


1.15 pagi
- Nurse di labour room suh ju pakai baju hospital yg diorg sediakan...siap tanya nak buang air kecil ke? Aah aku jawab. Hehhehe mmg nk dkt bersalin kuat buang air kecik pun.
- So sampai jek kt bilik nombor 1 julia baring ats katil...denyut sakit dtg balik...huwaaaaaaaaa kali nih makin kerap plak dah 5 min sekali...pastu 10 min sekali...pastu 20 min sekali...x tetap denyut sakit tuh...hembus nafas dalam2 lepas....byk kali buat and it works utk hilangkan sakit belakang.
- Tepat jam 1 pagi lebih nurse dtg utk cek bukaan rahim....seee part paling mencabar sbb pertama kali nih nurse seluk tgn utk cek bukaan rahim julia...


Jam 1.30 pagi
- Huwaaaaaaaa dekat 3x tidak berjaya nurse tuh nak cari pintu rahim julia sbbnya aku mcm x bersedia utk lenturkan bdn aku dgn baik...asyik nak keraskan bdn so cm mana nak masuk cek bukaan pintu rahim dah berapa....tarik nafas. Ok kali k4 pun hampir2 nak dkt pintu rahim...x berjaya gak...kali ke5 cuba baru sampai pintu rahim dah bukaan 3 cm jek...
- Masih kurang dari 9 cm utk teran...so nurse suh rehat dulu. Nanti dia dtg cek balik.
- My husband temankan i di sisi bersama2 dgn my mil...dua org tuh je buleh masuk dlm labour room...my adik ipar terpaksa duduk luar..i minta my mil dan adik ipar baliklah dulu sbb belum tau bila nk bersalin lagi...kesiannnn tgk diorg tggu lama.
- Diorg balik...tgglah my hubby teman kan i kt labour room...kesakitan makin lama makin surut...x sakit plak pelikkk...


Jam 10.00 pagi 31 Ogos 2012
- Bangun dari tido..letih yg amat sgt, tgk hubby lena tido kt ats kerusi jek...kesiannnn nak je angkt dia suh tido sebelah walhal katil tuh hanya muat aku sorang jek...wajah letih menyelubungi wajah suami ku...setia di sisi...daku? masih menanti bila nk tamatkan episod di labour room...hanya doa dan zikir senantiasa membasahi lidah ku agar dipermudahkan segala-galanya.
-   My Doktor Norfidak Samsudin baru je dtg jam 1.30 tengahhari...masuk dlm bilik labour room dgn ucapan salam dan kbr....siap tanya lama ye julia x bersalin lagi...almost dah dekat 12 jam nih dari 12 pagi tadi...so kalau lama lg saya kena induce julia sbb bahaya pada ibu dan anak takut bb lemas dh pecah air ketuban.
-   Induce? Setahu pembacaan julia ia adalah kaedah utk cepatkan bersalin...bersalin paksa..maksudnya paksa rahim utk bekerja cpt lahirkan bb.
-   Fuhhhhhhhhh demi anak, sanggup daku terima tawaran doktor takut bb lemas...biar julia yg sakit tapi jgn lah bb....kesian dia.


Jam 2.30 ptg
-   Nurse dtg bwk mesin dan masukkan drip water kt lengan julia....ju tanya ini ke inducenya? Ya, jawapan nurse tuh sambil senyuman dibibir. Daku? Hanya tgk apa reaksi induce tuh cm ne rasanya....jeng jeng jeng...
-   Dari jam 2.30-3.00 ptg mula rasa sakit kerap2 datang dalam 10 min pertama..sakitnya hanya Allah yg tahu. Julia lebih sakit di tulang belakang bawah punggung...perghhhhh dasat. Siapa yg sakit nak bersalin tulang belakang tuh taw lah cm ne sakitnya...kalu sakit kt perut ju x penah rasa sbb lebih berat sakitnya di belakang bdn.
-   Jam 4.00 sakit kerap2 5 min sekali mula terasa....hubby setia di sisi sekali sekali ulang-alik pggl nurse sbb julia x tahan merintih belas kesian minta nurse tarik alat induce tuh....benci sgt2 kt alat induce tuh sbb menyebabkan sakit yg hamat sgt....
-   Then...nurse dtg....ju ckp nurse boleh x tarik alat induce nih saya x tahan dah nih sakit amat sgt...plzzzz....jawab nurse, x boleh puan...tggu sehingga doktor datang nanti...so dia keluar begitu sahaja...daku hanya menahan kesakitan dan zikir pada Allah x putus2...berlinang air mata bila tahu mcm nihlah sakit bersalin ibu ku dulu...serius aku insaf!!!!


Jam 4.15 ptg....(Dpt ingat jam sbb jam labour room betul2 berada di sebelah kanan dinding bilik so ingat jam hehhe)
- Doktor Pakar Norfidak dtg....terus arahkan nurse cek bukaan rahim....sah almost 8 cm...doktor terkejut sbb bukaan pintu rahim aku cepat sgt bukak...dia jangka malam nanti baru aku bersalin sbb almost patient dia lambat bukaan rahim bila di induce doktor kata, so doktor suruh nurse dua org tuh cpt2 siap sediakan peralatan bantuan besalin...mmg paniklah diorg sbb bukaan rahim begitu cepatttttt.
- Daku dari tadi dok berpaut kt lengan hubby dan besi penghadang katil....pegang kuat2 tahan sakit sambil hembus dari nafas dlm2 yg hubby ajar...doktor kata rasa nak teran mcm buang air besar kan? aku jawab yaaaaaaa doktor x tahan dah nih nak terannnn dahhh...ya Allah! daku bersuara cm tuh...huh!
- Doktor fidak terus bca surah dan zikir dimulutnya utk daku teran...teran teran...sambil zikir...lama gak dekat setengah jam belum dpt keluar bb.
- Daku hampir lemas...rasa mcm xd oksigen nak amik nafas teran...
- So doktor arahkan hubby daku bantu utk berikan gas oksigen sedut pelan2 sebanyak 3x...
- Rasa ok sikit...ada oksigen baru daku dpt teran balik semula pelan2...Dr ckp bila sakit dtg terus tarik nafas pelan dan teran pelan secara dlm2...tengkuk rapat ke dada dan jgn angkat punggung...lebih kurang 3x kali lg x berjaya...cubaan dan dugaan Allah yg maha hebat...
- Ya Allah, daku hampir berputus asa sbb nafas ku hampir tersekat kembali...oksigen terus diberikan lagi...ada lagi nafas terus aku teran teran dan teran...
- Teran punya terann dr kata kepala bb nak dekat dh nih julia, bgusss terus kan teran julia boleh, pastuuuu doktor toreh sikit...dpt rasa wpun bius...barulah lahir Baby Qaiser ilman.


4.43 petang (Waktu Azan Asar baru berkumandang, dpt dgr jelas azan pertama dilaungkan di dewan labour room)
- Lahirlah anugerah yg tidak ternilai dari Allah SWT, doktor terus sambut dan letak didada ku utk pastikan jantina...
- Ya! Its a boy, benar scan 3D/4D sebelum nih...kuasa Allah.
- Saat pertama kali eye contact dgn bb, air mata julia terus mengalir derassssssssss....subhanAllah! Cantiknya Allah jadikan manusia sejak dari lahir lagi...
- Baby Qaiser ilman masa lahir dah terus bukak mata...masa lahir terus nangis tetapi bila duduk di dada daku bb terus senyap...dan mcm nak senyum pada aku utk ucap terima kasih umiiiiiiiiii sbb berjaya lahirkan Qaiser ilman ke dunia ini....

Nama Baby: Qaiser Ilman bin Habibullah (Raja Berilmu)
DOB: 31 Ogos 2012 (Jumaat)
Time: 4.43 ptg (Azan asar pertama kali berkumandang)
Berat: 2.94kg
Tinggi: 51cm
Blood Group: B+
(No Jaundice)


Video Baby Qaiser ilman


<<<Terima kasih kepada suami ku yg senantiasa berada di sisi tika senang dan susah. Hadiah tidak ternilai utk abg sempena tarikh Merdeka. Benar rezeki dan bahagia itu hadirnya dari Allah SWT, moga semua bayi yg baru lahir didunia ini membesar dgn sihat dan hargailah ibu dan ayah anda selagi ada, kerana mereka menyayangi anda setiap saat sehingga ke hujung nyawa>>>