Monday, July 30, 2012

Baju Raya Baby In Da Houseee!

Monday, July 30, 2012 7 Comments
Wink2! ;) Tenyit mata cikit kt para2 member blogger...
Hehehhe apesal lah mak buyung neh dh buang tabiat ke apa?
Okey, just wanna sharing some good news...
Ramai geng2 blogger julia neh mesti dh dpt agak kan baby ju jantina apa?

Terus terang hokeh!!!
Its a BOY!
Yeahhhh! 
My baby prince to be will be deliver soon...just a few weeks to count day and night.... ;D

My Baby boy name?
InsyaAllah will be name Qaiser Ilman bin Habibullah
Means Raja Berilmu.
Moga anak umi dan walid nih menjadi seorang yang berilmu dan beramal kerana Allah SWT...aminn

Kenapa x rahsiakannya sehingga deliver nanti?
Hurmm takut x dpt online blog until if deliver dan berpantang habis selama 2 bulan...mana tau kan..so better just noted here awal2...

So, tiap2 ari dh panggil Baby Qai...Baby Ilman...Baby Qaiser...aduiii mcm2 panggilan dh menjelma...kekekke sonokkk

Baju Melayu Raya New Born?
Lime Green! yehaaaaa
Lagi sonok bila tengahari semalam kami berdua pi cari baju raya utk si tecik neh kt sebelah booth Semua House KL ;)...here we are! 

Baby Qai 1st Baju Raya Melayu In Da Housee....




Amacam baju adik? OK x auntie and uncle? nanti adik Qai kuar leh adik melaram ngan umi and walid ehehhehe (sah2 mummy xleh mamam lemang and ketupat dh masa tuh kna pantang, nanti adik Qai and walid yang tayang2 kuih raya ye umi...gulp!) 

Ahahhahaa.......
Ehehehe terlebey2 sudahhh...grandma and grandpa baby Qai semalam dtg utk sekejap umah kami, tertengok baju raya bb tergantung ehehhe apa yg grandma dia kata, "Alalallalalla tuann empunya badan belum kuar lagi dh ada baju raya tecik neh, comelllll sgt2 ehehhehe". 
See grandma dia pun happy jek belek2 baju raya cucunya yg ke-8 ;) apa yg ptg baju raya umi dan walid to be dh lama beli sebelum bulan ramdhan menjelma dan berbaloi2 beli awal2 sbb murah lagi...tggu raya jawapan yer xdpt lah harga biasa...mesti harga mahal sikit dari biasa kan...

So lengkap sudah baju raya kami bertiga utk tahun 2012...tema x leh belah...Lime Green gituk! Huh hbs berpinar biji mata org tgk...ehhehee

Dah 35 weeks rupanya mak buyung neh...just left 5 weeks more...itupun kalo dia nak deliver ngam 40 weeks...insyaAllah!

<<<Syukur dengan kesihatan tubuh badan dan akal fikiran yang baik dikurniakan Allah SWT semasa mengandung ke anjung 8 bulan...xlama lagi nak masuk 9 bulan. Moga mummy juju tetap ceria dan kuat dari segi rohani, jasmani dan fizikal utk melayari cebis2 kehidupan sebagai mak buyung...mesti mummy juju windukan pengalaman mengandung nanti....uwaaaa suree mmg seronok jd mak buyung! ehehhe>>>

Thursday, July 26, 2012

Pabila Mak Buyung Masuk Dapur ;P

Thursday, July 26, 2012 10 Comments
Tu diaaa dia, mak buyung ngan labunya2 mai dahh (si dapur bersuara) kekekeke ;P
Yelah mana x nya...bila bulan puasa tiba je menjadi2 rajinnya ke dapur...bazaar ramadhan? 
Huh jarang pi sbb x suka sgt bersesak and jimatttt masak lagi kot...if x sempat sbb jem baru pi bila terdesak or tingin nak mkn sesuatu yg x pandai dimasak...huhuhu terasa2 kena belajor neh kekkeke ;))

Orait...semalam my hubby jemput balik dari keje...lega sbb baru lima hari puasa semalam dh start tanda2 pening ngada2 menjelma...nak manja konon hikhikhik ;))
Pastu hubby mengidam nak mkn tomyam campur dan ikan kerisi goreng panas2...orait bila si suami mengidam mmg bestttt sbb tunaikan hasrat dia plak kan sekali sekali...asyik kita jek mengidam sorang2 x syokkkk...tp bila ada team wpun dua org sonok sbb leh main masak2...ahhahaha

Okey, terus pi Pasaraya Segi Fresh baru je dibuka pada 10 julai yg lalu di Batu Caves...well selesa gak nak membeli semuanya fresh2 gitu and jimat sbb murah2.
Beli punya beli...smpi je umah terus masak....mcm masterchef pun ada bila dh mula pakai apron ahahhahha (muntah hijau cepat....... ;P)

Nih diaa periuk master yg x berapa chefnya...

Tomyam Campur Ala Juju. 

Resepi? 
Bahan A:
Ayam (suka tang tulang2)
Kaki Ayam
Sotong dan Udang
Stok Ayam 1 kiub
Stok Tomyam 3 kiub
Sayur bunga kobis, kacang peas, tomato dan carrot

Bahan B:
Pes cili kering tumbuk bersama 1 bawang besar (tumbuk sendiri k bukan yg pakai cili boh tuh x sedap)
Bawang besar dimayang halus
Serai 3 batang 

Caranya:
Gorengkan pes cili kering tuh sehingga garing dan betul2 masak
Masukkan serai, garam dan gula secukup rasa
Selepas betul garing pes cili tuh sampai naik bauu terus masukkan kiub tomyam dan kiub ayam...gaul2 sehingga naik bau lagi...guna api kecil ye nanti tengik nanti.

Terus masukkan air dlm kuantiti sederhana...
Biar mendidih dulu and then masukkan ayam, kaki ayam, sotong, udang, dan bawang besar yg telah dimayang...tunggu sehingga mendidih lagi.

Last sekali masukkan sayur2 seperti tertera di bahan A.
Tunggu dlm 2 minit mendidih..jgn lama ye nanti sayur tuh hilang nutriennya...
Siap! ;D senang je kan...so simple. Masa penyediaan only 20 min :)



Ikan kerisi oh ikan kerisi...dap2 sbb fresh kan goreng terus...lain rasanya bila x simpan dalam peti ais...

Display Tomyam Campur Ala Juju yg sempoiiii ehhehe ;P



<<<Puas hati bila sang suami suka dpt berbuka dgn air tgn isteri...dia kta mkn kt kedai x dpt real cm nih..puas hati dpt mkn puas2 satu periuk sampai ke sahur ehehhe, simple dan x membazir...so masak lagi jimat dari mkn kt luar tuh...boleh mkn tp jgn selalu...sbb mutu dan kualiti makanan kita leh jaga supaya senantiasa terbaik, x gitu? :D selamat berpuasa yg keenam ye geng2>>>


Wednesday, July 25, 2012

Sopankah Anak-anak Mudi Zaman Sekarang?

Wednesday, July 25, 2012 5 Comments
Tetiba entry panas lah kan puasa yg kelima neh ;(.....astagfirullahhhalazimm
Terbaca satu ruangan entry menarik dari mummy to be from rara blogger...tentang sopankah rakyat malaysia?
TQ rara, anda menyedarkan rakyat malaysia yang segelintirnya buat2 lupa....lupa akan org lain yang memerlukan nilai2 murni anda (segelintir ok, jgn lak tetiba terasa lelebih baca entry neh kalo anda seorang yang ada sifat nilai2 murni, saya mmg tabik springgggggggg pada org yang ada budi bahasa dan sopan)

Okey, berbalik pada tajuk diatas?
Sopankah Anak-anak mudi zaman sekarang?
Yup! Termasuk julia gak lah kan x lari dari skop kt atas tuh...ukur sendiri...baru tahu KPI masing2...
Ermmm buktinya...mmg masih ada. 

Contohnya, petang semalam. Semua berduyun2 balik kerja kan...nak masak bagai lagi...rushing sana, rushing sini...huhu
Sesampainya destinasi setelah drive dari tempat kerja ke rumah selama setengah jam...(xlama pun kan) terus julia menuju ke umah (apartment).
So, tengah tunggu lif...haruslah kan x kuasa dh nak naik tangga wpun umah tingkat 6 je pun dgn pwot yg comel sgt tuh :P

Ada tiga org dok menunggu lif, Julia dgn pewot yg boyot, seorang gadis sebaya mcm julia, seorang pakcik yang penuh bawa brg2 keperluan umah.
Okey, masa tgh tunggu lif perasan dari tadi this gadis dok sibuk melayan sms (hp). Orait, sampai je lif, this girl masukkk dan terus tekan tingkat 4...

Haiyooooo...apa lagi lif tuh hampir2 nak tutup so ju dgn tgn tepis ar kan...sepatutnya gadis nih tahanlah lif bg laluan org lain nak masuk...ke wat2 x nmpk kot....
Wpun kisah pengalaman mcm nih kecil je kan (xstory pun xpe kot) tp bg julia ia sgt2 menunjukkan tidak sopannnnnnnnnnnnnnn....

Ermmm di bulan ramadhan mcm neh pun ada juga makhluk Allah xnak dptkan pahala besar wpun just tekan punat lif berhenti jek...so senangggg nak kumpul saham amanah akhirat...
Alih2 lepa sju tepis tgn lif tuh, yelah lif barang kan panjang, dan lif tuh amat2lah sasa dan gagak utk kepiskan org mcm juju yg membulat neh...mmg sakit arrrrr...terus ju tekan punat berhenti bg pakcik tuh sorang lagi masuk...kesiannn oooo ju tgk sorang pakcik tuh angkat brg keperluan umah...

This girl langsung x tgk persekitaranya...seeeeeeee...sometimes jgn amalkan sikap individualistik ye kawan2...bukan nak kata julia nih bagus or sopan sgt...tp this attitude mmg ju buang jauh2...x suka ar jd org individualistik nie...rugiiii sgt2...org x suka...if nak org suka kita, kita kena wat apa yg kita suka org wat pada kita....haaaaaaa apa yg ptg kerjasama...

<<<So, moral of the story, marilah kita sama2 amalkan amalan sopan dan nilai2 murni ye...yg dh amalkan tuh terus tingkat2kanlah amalan sopan supaya dpt saham dividen yg tinggi diakhirat, mmg x nampak dividen tuh tp percayalah ia akan dibalas cash oleh Allah di dunia bila smpai masa yg sesuai, if not akan dpt tebus ganjaranya diakhirat, AllahuAlam>>>

Monday, July 23, 2012

Happy 1st Anniversary Wedding to Us! ;)

Monday, July 23, 2012 10 Comments
Syukur padaMu Ya Allah...
Sudah genap rupanya setahun kami berkahwin...(see cer tgk ticker banner kt atas wink3x ^___________^V) dan xlama lagi dalam sebulan lebih je akan timang hadiah pemberian cahaya mata dari Allah...

SubhanAllah! 
Pagi tadi bersahur bersama2 dgn hubby
Menu:
Bihun Goreng handmade from julia and segelas tea o'
Lepas je bersahur, kemas2 umah sikit and mandi terus utk mengerjakan solat subuh secara berjemaah dgn hubby...seronok dpt menunaikan solat jemaah bersama2 semasa di bulan ramadhan tahun 2012.

Lepas siap semuanya...terus pakai baju kerja. Siap2 molek...and capai hand beg...tetiba tgk napa hand beg rasa cm demukkkk jek...xpk banyak just capai and terus ke pintu utama umah nak keluar ke tempat kerja...kali neh hubby sendiri dgn baik hati nak htr suri hatinya ke tempat kerja...weeeeeee suka sgt2...xyah drive kekkeke :p 

Tup tup...saje bukak hand beg nak ambil kunci umah pastu ternampak satu bungkusan biru dalam beg...Apakah....??? Ke beli barang smpai lupa...ke apa benda yer...
Sekali bawak keluar bungkusan comel tuh rupa2nya hadiahhhhhhh....

Haaaaaaa Hadiah 1st Wedding Anniversary from my beloved hubby ;D suka x terkataaaaa, Alhamdulilahhhh

See...(Lompat Bintang 3x) yehuuuuuuu
^
^
^
BlackBerry Curve 9220 latest one!
Baru je launching pada sebulan yang lepas di Malaysia (Hubby ckp lah, nak harap mek julia neh mmg selalu ketinggalan zaman ahahhah ;P)

Thank you so much abggggggggg...pandai my hubby ambil hati...tetiba suka and nanges in the same time...yelah jarangkan org lelaki nak ingat tarikh2 penting cm besday ke atau hari2 bersejarah...tp me beruntung sgt2 dikurniakan seorang hamba Allah seperti abggg abie :D

Selama neh kalo hujung minggu nak berfb ke atau nak layari internet pinjam jek Blackberry Smartphone Touch hubby jek...kekkeke dulu ju pakai Nokia X3 jek...yelah hp pun biasa2 jek...mana ada BBM or FB or internet bagai...itu pun kalo pi tempat ada wifi mujur leh online...tgk resepi or blog ke kan kekekke

Okey, sekarang pi ofis terus bawak hp demuk BB neh...siap BBM ngan hubby jek...senang dan jimat hubby kata just reload RM25 jek sebulan utk BBM, FB, and internet.......seeeee sgt2 berbaloi...senang lah mek julia nak berblogging pas neh masa berpantang nanti ;P

Terasa sgt nak tgk Trailer and MTV Video perkahwinan kami setahun yg lepas...
Here we are.....

Trailer Video Perkahwinan Julia dan Habibullah 23-24 Julai 2011

MTV Video Perkahwinan Julia dan Habibullah 23-24 Julai 2011 
Nikah : Rumah Pengantin Perempuan, Gombak, Kuala Lumpur
Sanding : Dewan Wisma Sejarah, Kuala Lumpur

Ermmm Full Video mana?
Full video kena mai umah julia ye baru leh tgk puas2....betapa banyak yer celoteh kami kekekekeke...

<<<Terasa mcm baru je tawin2 and sanding2 neh taw...moga ia mekar mewangi sehingga ke akhir hayat kami berdua...aminnnnn ;) >>>

Friday, July 20, 2012

Autumz In My Heart Now! Yeppi ;)

Friday, July 20, 2012 7 Comments
Yeszaaaaaaa!
One Baby World! Yehuuu...tetiba nak lompat bintang byk2 kali ehehhehe
Cer tgk cer tgk...bukan nak menunjuk2 ye...tp nak kongsikan rasa happy dan rasa syukur yg amat2 sgt sbb dapat peluang beli barang promosi breast pump machine with pakej 1Rakyat ;)
X percaya??? x caya sudah kakkakkaa
Okey, semalam dok sibuk google sana sini dok cari brg2 kelengkapan utk breast pump set...and dok usaha google setiap ari x sangka Allah makbulkan doa2 mummy to be neh...
Sekali tgkkkk haaaaa ada mega sale utk mummy2 yg berkerjaya utk teruskan niat murni menyusukan anak dari susu ibunya sendiri (niat mudah2han di perbanyakkan susu utk bb nanti, amin)

Okey, xmo bebel banyak sgt...neh nak kongsikan barang2 yg telah dibeli mlm semalam secara pukal dan berpakej....selamat membeli ye nanti mama2 to be...kuantiti dan kualiti produk Autumz mmg rata2nya mendapat sambutan hangat sbb senang diperolehi dan diservis, yg plg ptg murah dan praktikal ;D

Tadaaaaaaa....per dlm tuh jum sekodeng ;P

Haaa neh lah dia mega sale yer...smpai bulan 9 youuuuu! Cpt jgn lepaskan peluang ye pi grab sapa2 yg mummy to be xd breast pump machine lagi yup...

(MEGA SALES 2012 is here again. OBW is proud to announce that we are running sales from 15 June 2012 till 2 Sept 2012. Hurry, discounts up to 70% . Visit our online store at www.onebabyworld.com or visit our outlets at Bandar Sri Permaisuri (Cheras), Shah Alam Section 13 or Taman Permata (ulu Kelang) today!)

Okey neh lah brg2nya lebih jelas...semua sekali satu set is just only RM599...amat2 berbaloi hokehh....kalo nak yg berjenama tuh silakan membeli ye...bagi with julia, this pakej amat2 menguntungkan bg ibu2 yg pertama kali utk beli barang2 berkenaan dgn breast pump set...

(Customer service di One Baby World Cheras siap bg penerangan secara praktikal lagi tau bagaimana nak kendalikan barang2 Autumz secara betul dan memberi nasihat2 yg berguna utk mummy baru - seeee betapa bgusnya layanan mereka...thumbs up pada Pn. Saliha customer service di Cheras One Baby World, sungguh sabar orangnya melayan karenah Julia yg amat2nya cerewet...yelah tanya soalan cm nak amik exam x lama lagi kan ahahhaha...sabor jelah)

Bottle & Food Warmer (Home & Car) + Breastmilk storage + Electric Steam Steriliser 

Reusable Ice Pack + Breast Milk Storage Bags + Organic Nursing Tea + Marvel Single Electric BreastPump 

Cooler Bag Breastmilk Storage + Dry Rack Bottle

Get Free 3 items = 
Bra Breastpump speacial, Washable Breastmilk Pad + Green Blanket

All in one Pakage = Breast Pump From Autumnz :D

Total is = 13 item only RM599....so cheap right? 
And ada guanratee utk barang2 elektrik ok dont worry about that :)  

Alhamdulilahhh!
Sekarang barang2 utk mengepam susu ibu sudah ada dirumah...terasa sgt mlm semalam x dpt tido sbb terlampau happy...kenapakah? Pelik sbb beli barang bb yg lain2 pun x terasa happy sgt pun smpai x leh dibawak tidoo...tp setelah dh dpt brg utk mengepam susu...terasa sgt2 gembira sbb dpt berbakti utk baby nanti....masyaAllah satu perasaan yg x boleh digambarkan dgn kata2...hanya yg bergelar ibu tahu akan perasaan ini...ehhehe :D TQ Allah SWT 

<<<Alright, mission seterusnya hanya tggl satu barang je lagi x beli ialah barang utk Set Berpantang....brg dan harganya dan survey...so cuma tggl nak beli je lagi...hurry up mummy julia...lps dh beli baru lega nak tumpu Puasa di Bulan Ramadhan...Selamat Berpuasa di Bulan Yang Mulia ye mummy2 to be semua dan semua para2 blogger yg dikasihi...semoga anda memperolehi rahmat disebaliknya...aminnnnn>>>


Monday, July 16, 2012

Deco Bilik Baby : Siap Sudah! ^___^V

Monday, July 16, 2012 18 Comments
Alright...
gerak kerja mengemas bilik baby telah gawat dilaksanakan pada hari 
Ahad 15 Julai 2012
Alhamdulilah...berjaya dilaksanakan projek yang dh lama bertaram dlm bilik bby ehhehe
Beg baby dan beg mama juju pun dah siap packing jika ada berlaku apa2 emergency kan...
Jum tgk hasilnya... ;)

Tema Si Baby: Hijau Muda...


Sebelum kemas:

- Sungguh berselerak....uihhh mcm2 plastik beg baby belian brgan2 main campak je dlm bilik neh..yelah belum dtg mood nak mengemaskan...so kerja kami berdua beli campak..beli campak dlm bilik bb...hasilnya mcm timbunan barang2 stor ja ahahahha...geleng2 pale tiap2 bulan tgk...tp semalam gak lah dpt auraaaaaaa mengemas satu hari.... -

And hasilnyaaaa

Jeng...jeng..jeng


Selepas kemas:

- See tgk x sticker dinding? Neh lah sticker yg kami berdua berebut nak tampal tuh kekkee. Weee neh papa baby yg suka pooh...ntahlah tgk cartoon pooh so sweet...sesuai ngan tema baby nak hijau muda and plus highlight warna2 comel mcm oren, yellow and light blue ;) -

- Haa...banyak ye hijau...jgn juling mata sudah ye...mmg kami berdua suka warna terang...tp jarang pakai baju warna terang...cm mana tuh kekkeke so neh adalah barang2 utk display...nanti ada huraian di bawah ye -

- Nih almari baby...so simple dan kami sukakan perabot baby yg ringan dan x mkn ruang besar, cukup sekadar utk menyimpan baju2 dan brg2 bb, kira mcm stok simpanan -

- Johnson&Johnson , Pureen and Anakku...huwaaa byk betul stok barang2 mandian baby dan barang2 makeup baby...nih semua my mum dan my adik hadiahkan dan termasuk jenama Johnson mama julia dan beli pada awalnya...ermm tikar getah utk tukar lampin dan temapt mandian baby pun dah grab..still lining hijau okeh... :P -

- Rak tempat letak botol baby dan barang2 kecil, senang nak capai benda kecil2 kan mcm ubat vicks, ubat yu yi, mcm2 lah kan, so neh saje nak display CD Baby song and buku ABC sebagai sumber inspirasi utk baby deliver nanti...bila tgk je buku ABC teringat si kecil :) nanti baby leh dgr lagu pembelajaran yg pertama nanti ye... -

- Stroller, Walker, Rocker, Baby Car Seat and Rusa Mainan ehehhehhe - 

- Rusa mainan pun tersenarai? Ok rusa mainan mcm belon neh my mum hadiahkan...mcm2 kan my mum pun dah angau warna hijau...so addicted with light green sejak bagi tahu tema baby...ehehhe hbslah baby keluar dimeriahkan dgn warna hijau...jgn geleng pale ye baby kekkeke -


- Langsir baby....ehehhe x beli yg kain jenis berat...coz nak ruangan udara yg baik...ada glitter dalam belon2 hijau tuh...so sweet...beli pun kt kedai DIY...senang je..dan murah serta jimat -

- Beg baby dan brg bb telah berjaya di packing utk dibawa ke hospital...beg neh lah beli kt sogo bulan 4 hari tuh...ada reben tengah..yg ptg still hijau okeh...dan ada discount hebat....murah dan mmg berkualiti... -

Ada apa dalam drawer baby??? Ehehhe jum sekodeng time! ;P
- 1st drawer = Baju baby rompers, baju tido yg ikut month...so x stick sgt dgn newborn...so jimat leh pakai lama -

- 2nd drawer = Baju jalan2...eheheh sempat beli yg cantik2 utk dibawa jln2 nanti..cap, socks and mcm2 ada...kekke -

- 3rd drawer = Tuala mandian, tuala kecil, barut baby and kain bedung baby-

- 4th drawer = Haaa stock simpanan utk grooming baby...mcm2 ada -

-Last drawer = Baby Newborn Drypers, Napkin Pureen and tuala terpakai utk lap apa2 yg jatuh atas lantai..senang capai dan lap -

- Hanger baju bb, toilet bb ehhehe, tong sampah bb, kerusi plastik tecik tuk duduk -

- Here we are....ciappp dah kemas2 and deco2 ehehhe...suka2 yg ptg x semak dh mcm awal pic tadi kekkee...mcm kindergarden pun ada sekali tgk yg ptg puas hati ;) -

Green and grey - beg bb and beg mama juju yg nak dibawa ke hospital...dah pesan siap2 kat papa bb masukkan dlm keta if ada emergency senang kan...legaaaa ;)

Aikkkkkkkk
Kuih cempedak goreng tersenarai ahahahhahah
Neh selingan iklan sebab dah dua hari mengidam nak makan cempedak goreng yang digoreng sendiri hokeh...xnak yg siap goreng kt kedai...so lepas dh siap kemas bilik bb...mlm semalam hubby belikan 2 biji buah cempedak, pastu julia dpt je terus goreng panas2 mamam...puas hatiiiiiiiii

<<<Yey, selesai sudah misi projek deco and kemas mengemas bilik baby...terasa happy sgt2 sbb perkara ptg mcm neh dibantu oleh papa baby, apa yg ptg kerjaaaasamaaaaaaa, betul x kawan2 ehheheh>>>

Friday, July 13, 2012

Surah Bacaan Ketika Ibu Mengandung

Friday, July 13, 2012 1 Comments

Surah Al -Insyiqaq

Surah 84, Surah Al-Inshiqaq (Terbelah) : 25 ayat.
Bismillahi al-Rahman al-Rahim (Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani).
84-1: Apabila langit terbelah.
84-2: Dan ia (langit) patuh kepada Rab (Tuhan)nya dan ia semestinya (begitu).
84-3: Dan apabila bumi diratakan.
84-4: Dan dikeluarkan apa yang di dalamnya dan ia menjadi kosong.
84-5: Dan ia (bumi) patuh kepada Rab (Tuhan)nya dan ia semestinya begitu.
84-6: Wahai manusia! Sesungguhnya kamu telah bekerja keras, sekuat-kuat kerja, menuju Rab (Tuhan)mu, maka kamu akan menemui-Nya (menemui Allah).
84-7: Maka adapun orang yang diberi catatannya dari sebelah kanannya.
84-8: Maka akan dihisabkan dengan hisab yang mudah.
84-9: Dan dia akan kembali kepada keluarganya dengan sukacita.
84-10: Dan adapun orang yang diberi catatannya dari belakang punggungnya.
84-11: Maka dia akan berteriak menyebut kecelakaan (dirinya).
84-12: Dan dia akan masuk ke dalam api yang menyala-nyala.
84-13: Sesungguhnya dia dahulunya bersuka ria dengan keluarganya.
84-14: Sesungguhnya dia menyangka dia tidak akan kembali (kepada Rabnya).
84-15: Bukan begitu, sesungguhnya Rab (Tuhan)nya sentiasa melihatnya.
84-16: Maka Aku (Allah) bersumpah demi cahaya merah di waktu senja.
84-17: Dan demi malam dan apa yang diselubunginya.
84-18: Dan demi bulan apabila purnama.
84-19: Sesungguhnya kamu akan melalui selapis demi selapis.
84-20: Maka mengapa mereka tidak mahu beriman?
84-21: Dan apabila al-Quran dibacakan kepada mereka, mereka enggan bersujud.
84-22: Bahkan orang kafir itu mendustakannya.
84-23: Dan Allah lebih mengetahui apa yang mereka sembunyikan (di dalam hati).
84-24: Lantaran itu ancamkan mereka dengan azab yang pedih.
84-25: Kecuali orang yang beriman dan beramal salih, bagi mereka pahala yang tidak putus-putus.
  
Sumber sahih dari : http://qurannet.tripod.com/084insyiqaq.html

Surah-surah diatas baik diamalkan sejak dari awal kandungan lagi. Manakala surah Al-Insyiqaq baru diperolehi dari sahabat baik ex-UUM semalam untuk diamalkan bagi memudahkan proses bersalin nanti. 
Sumber sahih julia dah google dan ia tidak bercanggah dengan syariat Islam. 

"Mengamalkan Membaca Surah-Surah Yang Memudahkan Bersalin laitu:
a) Surah Al-Insyiqaq ayat 4:
  • Maksudnya : “Serta mengeluarkan apa yang di dalamnya, dan menjadi kosong,”
b) Surah Al-Hasyr ayat 3:
  • Maksudnya : “Dan kalaulah tidak kerana Allah telah menetapkan pengusiran (yang demikian buruknya) terhadap mereka, tentulah ía akan menyeksa mereka di dunia; dan mereka pula akan beroleh azab seksa neraka pada hari akhirat kelak”. 
Begitu juga amalkan surah 3x kul dan surah ayat kursi dan baca didalam air masak dan sapukan serta seratakan air tersebut dari atas perut sehingga ke bawah perut...kita hanya berusaha tapi Allah yang menentukannya...Moga2 mummy to be dipermudahkan bersalin nanti pabila tiba masanya nanti. 

<<<Semoga kita semua mendapat syafaat dan kerahmatan dari-Nya...
Amin-amin yarabbalalaminnn :) >>>