Julia Johari: May 2012

Thursday, May 31, 2012

Kick Counting Baby Important?

Wauuu!
Kick Counting Baby?
Heuwwwwwww kalu nak kira dgn jari tgn dan kaki pun x cukup dah nak kira berapa byk baby dlm tummy asyik dok kick sana, kick sini, situ sana sini ehehhe...
Baru nak masuk 27 minggu hampir2 nak masuk trimester ketiga x lama lagi...yeppiiii...

Tapi pentingkah pengiraan tendangan bayi didalam perut ibu2 ek? Dok tertanya2 neh...hurmmm

Bukan apa, sekarang neh kalu baring je kt sofa umah tuh pas masak nanti baby ajak main2 tendang sana sini...geli pun ada wpun rasa yer cm kecik je dia lg kan...tp kuasa tendangan yer mengalahkah David Beckham kakakkakakkaka!

Kadang2 tuh kalu minta daddy yer pegang kt pewot masa time dia dok galak tendang amboiiiiiiii bukan main senyap....takut ke kt daddy? Ehehhehe pastu wat balik kt mama kan tendang2...pastu saja layan karenah baby sorang neh dgn beri isyarat tepuk2 lembut 3x di perot...terusss dia makin galak...ooooooo nak ajak mainnnnn sep2, tom2 ke ahahhaha...tecik2 dah nakallllllll kan ...haishhhh hbs arr mama nanti kurus layan karenah baby nanti suka bermain huhuhu :P

Untuk tambah ilmu mummy2 sekalian ttg perihal ini....
So, Julia pun google sana sini nak cari kesahihan so terjumpalah Blog Alam Hamil.com

Jom mari membaca! :D


Pergerakan Bayi
Kehamilan memang tempoh yang mendebarkan lebih-lebih lagi jika ini adalah bayi pertama anda. Di antara saat-saat yang paling menarik semasa kehamilan anda ialah apabila anda pertama kali merasai bayi anda menendang. Pergerakan-pergerakan kecil meyakinkan anda bahawa bayi anda membesar dengan sihat dan menjalinkan hubungan lebih rapat dengan bayi anda.

Bilakah boleh merasai pergerakan bayi saya?

Untuk kehamilan kali pertama, pergerakan bayi selalui dirasai pada kandungan berusia antara 18-22 minggu tetapi kadang kadang ia mungkin mengambil masa lebih lama sehingga 25 minggu. Bagi kandungan kedua dan seterusnya, wanita mungkin boleh merasai pergerakkan seawal 14 minggu. Sekiranya anda berasa risau disebabkan masih gagal untuk merasai pergerakkan bayi anda, jumpa doktor untuk pemeriksaan ultra sound. Bayi selalunya dapat dilihat bergerak aktif walaupun ibu masih belum dapat merasai pergerakannya.

Pergerakan bayi akan lebih mudah terasa sekiranya anda dalam keadaan tenang samada duduk atau berbaring.


Bagaimana rasanya semasa bayi bergerak?Ibu-ibu selalunya mengambarkan pergerakan awal bayi mereka seperti rama-rama atau pergerakan yang sangat lembut pada bahagian rahim mereka. Pada mulanya anda mungkin sukar untuk membezakan antara pergerakan usus atau angin tetapi apabila kehamilan anda sudah beralih kepada lewat trimester ke 2, pergerakan bayi anda menjadi lebih kuat dan kerap.

Kajian telah menunjukkan bahawa pada trimester ketiga, bayi akan bergerak kira-kira 30 kali setiap jam. Bayi-bayi cenderung untuk bergerak lebih kerap pada masa-masa tertentu. Mereka biasanya paling aktif pada jam 9 malam sehingga 2 pagi dan akan menyebabkan tidur anda mungkin terganggu. Aktiviti aktif bayi dikaitkan dengan tahap gula dalam darah ibu yang lebih rendah pada waktu ini.

Bayi juga boleh bertindak balas terhadap bunyi atau sentuhan dan suami anda mungkin boleh merasai tendangan bayi anda sekiranya dia menyentuh perut anda.
Sesetengah bayi secara semula jadinya bergerak kurang aktif daripada bayi yang lain disebabkan personaliti yang berbeza. Kekurangan pergerakan mungkin juga bermakna bahawa bayi anda sedang tidur dengan nyenyak.

Anda juga mungkin kurang merasa sepakan dan tendangan selepas minggu ke-32 kerana bayi anda telah bersaiz lebih besar dan tidak mempunyai cukup ruang untuk bergerak dengan aktif di dalam uterus.

Bagaimana memantau pergerakan bayi anda

Apabila kandungan anda sudah berusia melebihi 28 minggu, sesetengah doktor menyarankan kepada anda untuk mencatatkan pergerakan bayi bagi memastikan bayi anda berada dalam keadaan baik.

Ini adalah satu carta pergerakan bayi yang dicatat pada tempoh tertentu. Untuk memudahkan pengiraan, tentukan masa dimana bayi anda bergerak paling aktif (selalunya ia sejurus selepas anda makan). Dapatkan kedudukan yang selesa sama ada anda duduk di kerusi atau berbaring di atas katil. Catatkan masa semasa pergerakan pertama bayi dan apabila sudah cukup 10 kali pergerakan.

Anda harus berasa sekurang-kurangnya 10 kali pergerakan dalam tempoh dua jam.

Jika anda tidak merasakan bayi anda bergerak 10 kali menjelang akhir dua jam, cuba minum segelas air manis dan berbaring sebelah kiri. Sekiranya bayi anda masih kurang aktif, berjumpa doktor anda.

Doktor anda mungkin melakukan ujian CTG (Cardiotocography) untuk menyemak kadar dan corak degupan jantung dan juga pergerakan bayi anda. Graf yang aktif akan menunjukkan bayi berada dalam keadaan memuaskan.

Panduan kepada pergerakan bayi anda.
Minggu 12: Bayi anda sepatutnya mula bergerak dengan aktif, tetapi anda mungkin tidak akan dapat merasa apa-apa kerana saiz bayi hanya kira-kira 6 cm panjang.

Minggu 16: Sesetengah wanita hamil akan mula berasa seperti pergerakan rama-rama yang kecil di dalam rahim, tetapi ia tidak semestinya pergerakan bayi.  

Minggu 20: Pada ketika anda sudah benar-benar mula merasa pergerakan pertama bayi anda, yang dipanggil "quickening."

Minggu 24: Bayi kini mempunyai berat kira-kira 500g dan pergerakan itu mula menjadi lebih kuat.

Minggu 28: Bayi anda sering bergerak sekarang dan berat kira-kira 1.2 kg. Beberapa sepakan dan tendangan boleh menyebabkan anda tidak merasa selesa.

   <<<Terjawab sudah pertanyaan si mama2 sekalian kan :D ...so lets counting baby kick from today!... 1 and 2, 2 and 3, 3 and 1 hehehhe I love U baby!
Yehaaaaaaa, mama julia now nak kira2 today...lallalalalalalala>>>

Tuesday, May 29, 2012

Gila2 Deco Bilik Baby ;P

Menjadi2 bulan Mei nih ehehhe...
Coz of what?
Ermmm kerja gila-gila mummy julia and daddy abi to be neh lah...
Gila Deco si baby coming soon akan bertandang di rumah kami the end of August or early September huhu ~

Bilik?
Bilik baby sudah sekian lama ada sejak memula kahwin dulu dah aim neh akan dijadikan bilik baby...x besar, x kecil sgt just nice utk si kecil jika Allah berikan kurniaan tersebut...
See x lama lagi ia akan menjadi kenyataan ♥~ Tq Allah! ;)

:: Bilik baby soon...Ummi dan Walid tiap2 ari jenguk bilik neh tau baby...ehehhe semangat x hingat kekkeke ;P ::

:: Tingkap neh nanti Ummi cari ye Walid...sbb Ummi jenis cerewet sikit bab2 hias2 menghias neh ehehhe...yg ptg kena ikut tema papa baby neh sukakan Hijauuu mudaa dan ada unsur oren2 sikit...so nampak mcm Pooh Baby in da Housee!!!! ehehhe apa2 lah daddy janji daddy tido ler sekali ngan baby dlm bilik neh ek...kekekke ::

Barang Baby?
Weeeeeeeee.... sonok part neh kumpul barang2 baby....
So, langkah pertama kami usya kt mid vally mum and baby ekspo pada 13 Mei 2012...
Selalunya langkah pertamalah menjadi bahan utama utk memulakan langkah yg lain...

So, sempat grab: 
- Baju2 tido baby jenama fiffy 
- Brg2 mandian bayi jenama Johnson & Johnson (sedapp ooo bauu dia, sampai walid to be tuh tiap2 ari nak mandi ngan baby johnson ahahha)
- Katil bayi at Manjaku ( so sweet...hijau oren tema kami...nampak ceria dan x dull sgt kan... :)
- New Born 1 pack (Drypers)
-Rompers (rasa yer dekat 10 helai rompers sempat di grab...mcm2 month sehingga setahun lebih pun buleh pakai...so x stick pada new born only...bb kan cepat membesar so better beli yg ada urutan month yg lbh ke hadapan...jimat2)
- ABC carpet ( best leh baby golek2 ats carpet tulisan ABC..sambil golek2 nak belajar2 merangkak tuh nanti buleh belajar ABC - Z)
- Beg Hijau Muda utk hantar brg2 ke taska baby (beli kt sogo...so sweet hijau muda siap ada reben kt depan ehhehe)

:: Nih pic memula beli brg2 baby, so time neh belum deco lagi bagai...
Saje je tutup katil baby ngan selimut tebal xnak bg kena habuk...daddy dia lah syg sangat ehhehe
Nak tgk kami deco cm ne kena tungguuuuuuu taww...
ehehhe kami dok berebut tampal sticker kartun pooh pulak dahh kt dinding kekkeke...bila ingat moment tuh rasa nak tergelak pun ada...yelah org2 besar gado cm budak2....weeeee :P, mesti baby dok ketawa sorang2 dlm pwot mama tgk aksi ummi dan walid dia dok berebut deco si baby :)) ::

Lain-lain?
Adaaaaa, byk lagi kena beli...coming soon ye...ada lagi 3 bulan neh nak cari almari baby, stroller, baju mama pun kena beli gak mula lah pewot dh nampak...so kena lebih comelkan diri utk cari baju mama pregnant utk digunakan lagi 3 bulan...so kena pandai2 lah mama dan daddy jimat2kan duit ye...

<<< Sonok nikmati saat2 utk hias si bilik baby...ehehhe setiap ari nak jenguk je bilik neh wpun baru fasa pertama nak interior design lah konon kekekke x pe janji bilik baby luas dan x nampak terlalu crowd sbb ummi dan walid x suka sempit2, janji sedap mata memandang, layankan ajer kerenah kami ye...nanti dah siap deco2 bilik baby baru nak citer detail... x sabar nak tunggu 1-3 Jun 2012 pun ada ekspo mum and baby di PWTC...leh grab brg2 mudah sikit, yg ptg jimat berbelanja menang memakai...kekkeke layannnnnnn :P >>>



Monday, May 21, 2012

Mengejar Kelebihan Bulan Rejab, Bulan Allah :)

Diriwayatkan bahawa Nabi SAW telah bersabda:
“Ketahuilah bahawa bulan Rajab itu adalah bulan ALLAH, maka barangsiapa yang berpuasa satu hari dalam bulan Rajab dengan ikhlas, maka pasti ia mendapat keredhaan yang besar dari ALLAH SWT.
Barangsiapa yang berpuasa dua hari dalam bulan Rajab mendapat kemuliaan di sisi ALLAH SWT.

Barangsiapa berpuasa tiga hari dalam bulan Rajab, maka ALLAH akan menyelamatkannya dari bahaya dunia, seksa akhirat, dari terkena penyakit gila, penyakit putih-putih di kulit badan yang menyebabkan sangat gatal dan diselamatkan dari fitnahnya syaitan dan dajjal.
Barangsiapa berpuasa tujuh hari dalam bulan Rajab, maka ditutupkan tujuh pintu neraka Jahanam.
Barangsiapa berpuasa lapan hari dalam bulan Rajab, maka dibukakan lapan pintu syurga baginya.
Barangsiapa yang berpuasa lima hari dalam bulan Rajab, permintaannya akan dikabulkan oleh ALLAH SWT.

Barangsiapa berpuasa lima belas hari dalam bulan Rajab, maka ALLAH mengampuni dosa-dosanya yang telah lalu dan menggantikan kesemua kejahatannya dengan kebaikan, dan barangsiapa yang menambah (hari-hari puasa) maka ALLAH akan menambahkan pahalanya.”
Sabda Rasulullah SAW: “Pada malam Mikraj, saya melihat sebuah sungai yang airnya lebih manis dari madu, lebih sejuk dari ais dan lebih harum dari minyak wangi, lalu saya bertanya Jibril as: “Wahai Jibril untuk siapakah sungai ini?”
Berkata Jibril as: “Ya Muhammad sungai ini adalah untuk orang yang membaca selawat untuk engkau dibulan Rajab.”

Dalam sebuah riwayat Tsauban bercerita:
“Ketika kami berjalan bersam-sama Nabi SAW melalui sebuah kubur, lalu Nabi berhenti dan Baginda menangis dengan amat sedih, kemudian baginda berdoa kepada ALLAH SWT. Lalu saya bertanya Rasulullah SAW: “Ya Rasulullah SAW, mengapakan anda menangis?”
Lalu Rasulullah SAW bersabda: “Wahai Tsauban, mereka itu sedang diseksa dalam kubur mereka, dan saya berdoa kepada ALLAH, lalu ALLAH meringankan seksa ke atas mereka.”
Sabda Rasulullah SAW lagi: “Wahai Tsauban, kalaulah sekiranya mereka ini mahu berpuasa satu hari saja dalam bulan Rajab, dan mereka tidak tidur semalam sahaja di bulan Rajab nescaya mereka tidak akan diseksa dalam kubur.”
Tsauban bertanya: “Ya Rasulullah SAW, apakah hanya berpuasa satu hari dan beribadah satu malam dalam bulan Rajab sudah boleh mengelakkan dari seksa kubur?”
Sabda Rasulullah SAW: “Wahai Tsauban, demi ALLAH Zat yang telah mengutus saya sebagai nabi, tiada seorang muslim lelaki dan perempuan yang berpuasa satu hari dan mengerjakan solat malam sekali dalam bulan Rajab dengan niat kerana ALLAH, kecuali ALLAH mencatatkan baginya seperti berpuasa satu tahun dan mengerjakan solat malam satu tahun.”
Sabda Rasulullah SAW: “Sesungguhnya Rajab adalah bulan ALLAH, Sya’ban adalah bulan aku (Rasulullah SAW) dan bulan Ramadhan adalah bulan umatku.”
“Semua manusia akan berada dalam keadaan lapar pada hari kiamat, kecuali para nabi, keluarga nabi dan orang-orang yang berpuasa pada bulan Rajab, Sya’ban dan bulan Ramadhan. Maka sesungguhnya mereka kenyang serta tidak ada rasa lapar dan haus bagi mereka.”

KELEBIHAN BULAN REJAB
Beberapa hadis lagi Rasulullah saw menunjukkan kelebihan bulan rejab:
1. Hendaklah kamu memuliakan bulan Rejab, nescaya Allah memuliakan kamu dengan seribu kemuliaan di hari Qiamat.
2. Bulan Rejab bulan Allah, bulan Sya’ban bulanku, dan bulan Ramadhan bulan umatku.
3. Kemuliaan Rejab dengan malam Isra’ Mi’rajnya, Sya’ban dengan malam nisfunya, dan Ramadhan dengan Lailatul-Qadarnya.
4. Puasa sehari dalam bulan Rejab mendapat syurga yang tertinggi (Firdaus). Puasa dua hari dilipatgandakan pahalanya.
5. Puasa 3 hari pada bulan Rejab, dijadikan parit yang panjang yang menghalangnya ke neraka (panjangnya setahun perjalanan).
6. Puasa 7 hari pada bulan Rejab, ditutup daripadanya 7 pintu neraka.
7. Puasa 16 hari pada bulan Rejab akan dapat melihat wajah Allah di dalam syurga, dan menjadi orang yang pertama menziarahi Allah dalam syurga.
8. Kelebihan bulan Rejab dari segala bulan ialah seperti kelebihan Al-Quran ke atas semua kalam (perkataan).
9. Puasa sehari dalam bulan Rejab seumpama puasa empat puluh tahun dan diberi minum air dari syurga.
10. Bulan Rejab Syahrullah (bulan Allah), diampunkan dosa orang-orang yang meminta ampun dan bertaubat kepada-Nya. Puasa dalam bulan Rejab, wajib bagi yang berpuasa itu:
a. Diampunkan dosa-dosanya yang lalu.
b. Dipelihara Allah umurnya yang tinggal.
c. Terlepas daripada dahaga di akhirat.
11. Puasa pada awal Rejab, pertengahannya dan pada akhirnya, seperti puasa sebulan pahalanya.
12. Siapa bersedekah dalam bulan Rejab, seperti bersedekah seribu dinar, dituliskan kepadanya pada setiap helai bulu roma jasadnya seribu kebajikan, diangkat seribu darjah, dihapus seribu kejahatan. (Sumber Ihsan dari Google)

<<<Subhanallah, Maha Suci Allah...berikanlah kekuatan kepada Ku untuk menyempurnakan puasa sunat dibulan Rejab ini Ya Allah, untuk mendapat keredhaan dan rezeki dari Mu Ya Allah, semoga bayi ku jua mendapat syafaat dari Mu kerana dibesarkan dalam 3 bulan terakhir Mu Ya Allah, Rejab, Syaaban dan Ramadan... semoga dipermudahkan segalanya Aminnnnn>>>

Tuesday, May 15, 2012

BSP Test.


Haaaaa...test BSP? Test apa tuh ek? Alaaa test Blood Sugar Profile (BSP)...
Hari Ahad lepas 13 Mei 2012, make appointment ngan nurse utk cek up sugar dlm darah...yelah mana tau kan kot2 ada pre diabetis ke kan...my gnae doktor pernah kata selalunya time masa mengandung lah dtg penyakit mcm2...(penyakit sementara) tp perlu penjagaan diperingkat awal2 lagi sebelum terlambat.

So, atas nasihat doktor sbb masa test ujian air gula catat sedikit tinggi so doktor suggest kena wat test BSP....tp kan tp kan..uwaaaaaaa sehari suntuk kena ulang alik pi hospital amik darah pun ketik sikit jek kt jari...x smpi berapa second je dpt result on the spot.....

Nampakkan jadual masa kan? Kalu jadual mkn ikut mcm neh sah julia leh kurus ahahahha...:P
Tp neh jadual utk amik ujian kan diorg dh siap2 kepilkan sekali senang nak ikut...
Tepat jam 7.30 pagi nak menapak kt H.Pusrawi di kawasan pusat emergency...
xd org pun takut gak kalu ada patient yg dtg kt situ kemalangan ke apa ke nak beranak ke...uwaaaaa tp alhamdulilah sepanjang ulang alik kt pusat emergency tuh x terserempak dgn kejadian yg x sepatutnya dilihat oleh ibu mengandung...takut mlm x dpt tidur ehehhe :P

Well u all nampak x angka2 nombor yg ditulis dgn tgn kt sebelah kertas jadual tuh?
Inilah result BSP....

8.00 am sebelum bfast (5.8 mmol/L) - Tahap border nurse bg tau ;(
1.00 pm (4.9 mmol/L) - Baik sikit ;)
6.00 pm (4.8 mmol/L) - Suka sbb makin turun ehehhe ;)
10.00 pm (9.8 mmol/L) - Uwaaaaaaaaa nangessss terus ;((

Angka normal sugar profile sepatutnya diparas 4 dan tidak boleh melebihi 7...tp kes akibat mkn nasi putih sikit ngan sup sayur kosong boleh menyebabkan angka 9 naik........

Muka ju cuakkkkk.....ketawa sbb angka tuh menipu....siap ckp kt nurse mesin test tuh tipu ahahhaha seyes sedihhh oooo...x sangka nasi putih sikit dari biasa ju mkn boleh menyebabkan angka sugar naikkkkk.......naikkk mencanakk lak tuh...baru je mkn nasi sikit...tengah hari pun mkn bihun sup kosong, pagi mamam ringan2...uwaaaaa menci nasikkk :P (sedih jap je neh, nanti confirm wat balik ;P )

Keesokkan paginya terus call nurse hanna dan bg detail2 angka ujian BSP utk dimaklumkan pada Dr. Fidak...and then call Dr. Fidak kata ia tidak serius sbb pada awalnya ia maintain normal...ini adalah penyebab nasi jd mcm neh...so Puan Julia disahkan tiada pre diabetis....

Me? Alhamdulilahhhhhhhhh...syukur x payah amik insulin...takuttttt ooo...so pengajaran dari ujian berkenaan barulah julia tahu nasi putih juga penyumbang besar kepada peningkatan gula dlm darah...kalu kita mkn aiskrim ke, mkn nasi goreng ke, mkn kuih manis2 ke macam mana lah kan result gula dlm darah...neh nasi putih pun buleh naikk mendadak...seriusss insafffff sekejap...

So, mulai sekarang azam baru nak amik nasi dlm portion kecil...lauk sayur banyakkkk...itu yg utama utk 4 bulan akan dtg...kesian bb dlm pewot takut jd apa2 kan...nanti kena ubah gaya hidup pemakanan...mohon dari pada Allah kuatkan semangat utk berubah...insyaAllahhh...amin

<<<Learn from the mistakes is the best medicine ;) >>>


Friday, May 11, 2012

Apabila Janin Bersenam by PAMA

 
Jom tambah pengetahuan by info dari Majalah PAMA, I likeeeeeee :)
Janin di dalam kandungan juga sensitif terhadap persekitaran ibunya. Sentuhan lembut tangan ibu pada bahagian perut boleh membuatkan janin bertindak balas terhadap rangsangan yang diberikan. Hal ini berlaku kerana, janin di dalam kantung rahim sebenarnya bergerak.

Gerakan pada janin ini selalunya dapat dikesan antara minggu ke-18 hingga minggu ke-22. Sudah tentu ibu begitu terharu malah gembira setiap kali merasai gerakan janin.

Secara umumnya, janin akan bergerak pada kiraan normal sebanyak 10 kali dalam satu hari atau sekali dalam satu jam. Gerakannya akan menjadi lebih aktif pada sebelah malam. Keadaan itu sebenarnya dipengaruhi oleh hormon di dalam tubuh ibu yang bertindak lebih aktif pada malam hari. Begitu juga dengan keaktifan gerakan janin juga berbeza antara satu sama lain. Sebab itulah, ibu tidak perlu membandingkan gerakan janin dengan ibu-ibu yang lainnya. Sememangnya gerakan janin itu cukup unik sifatnya.

1. Menggeliat
Setiap kali anda bangun daripada tidur, anda akan mengeliat terlebih dahulu. Janin juga begitu. Dia akan mengalami keadaan lenguh selepas beberapa jam tidur bersama ibunya. Gerakan meregangkan otot tubuh itu dilakukan beberapa kali dalam sehari. Perlu diketahui juga, janin yang mengeliat di pagi hari mampu untuk membangunkan anda dari tempat tidur. Aksi janin anda akan lebih dirasai jika ibu berbaring dalam keadaan terlentang.

2. Janin Juga Melakukan Senaman
Bagaimana bentuk senaman janin? Janin akan membuat gerakan meluruskan kaki kanan ke hadapan, diikuti kaki kirinya. Ia juga akan meluruskan tangan ke depan, diikuti tangan kirinya. Ibu pula merasai seolah-olah janin membuat gerakan menendang dan menyiku, walhal janin sedang melatih otot tubuhnya untuk meregang.

3. Menghisap Ibu Jari
Gerakan ini bukan sahaja dilaku kan oleh bayi atau kanak-kanak, janin di dalam kandungan juga boleh melaku kan aksi sebegini. Selalunya janin akan memasukkan ibu jarinya ke dalam mulut apa bila ibunya menikmati makanan yang enak. Janin akan menunggu turunnya zat-zat pemakanan yang diambil ibunya untuk sampai ke aliran darahnya melalui plasenta. Indah bukan fakta ini.

4. Berpusing
Ketika anda sedang sibuk bekerja, janin juga mahu menikmatinya. Ketika itulah ia sibuk menggerakkan kedua-dua tangan. Apatah lagi, apabila ia menganggap tali pusat yang menghubungkan janin dengan ibunya adalah sesuatu benda yang menarik. Ia akan memusing-musingkan tali pusat dan menggunakannya untuk berpindah dari satu posisi ke posisi yang lain.

5. Mengetuk Janin
Keadaan ini boleh dikesan atau menerima tindak balas daripada janin apabila ia telah memasuki usia 24 minggu. Lagi pula, dalam usia ini janin sudah boleh memberi tindak balas kepada usapan tangan kerana sistem saraf pusat di seluruh tubuhnya sudah membesar sehingga ia mampu bertindak balas terhadap rangsangan sentuhan yang sedikit menekan. Tindak balas itu menandakan janin kembali menyapa salam dari ibunya.

6. Gerakan Di Tulang Rusuk
Apabila anda cuba berehat ataupun tidur, janin tidak mahu mengikut. Seolah-olah ia masih mahu bergerak dan bermain dengan cecair hangat ketuban. Gerakan itu adakalanya anda dapat rasai sampai ke bahagian tulang rusuk. Itu bermakna, janin sedang meminta ibunya memberi tindak balas agar membelai dan mengusap tubuhnya dari luar sehingga ia tertidur.

7. Aksi ‘Hormat’
Cuaca hangat di luar juga turut dirasai janin. Misalnya ketika berada di pantai yang terdedah dengan bahang mentari dengan mengenakan pakaian yang nipis dan jarang, janin akan melakukan aksi ‘hormat’ iaitu menutup mata atau kepalanya kerana silau tatkala melihat cahaya yang tembus ke dalam perut.

Fahami Kaedah Membaca Gerakan Janin
Waktu terbaik untuk anda mengamati gerakan janin adalah pada sebelah malam iaitu ketika anda sedang berehat di rumah. Apabila kandungan telah memasuki trimester tiga, bacaan yang sesuai adalah bermula daripada sebelah pagi.

Sekiranya anda merasa gerakan janin, sama ada kuat atau perlahan, bermakna janin anda dalam keadaan baik. Apabila janin anda tidak aktif seperti biasa, kemungkinan ia dalam keadaan malas. Seharusnya ibu menggerakkannya dengan mengusap perut untuk beberapa ketika. Jika janin tidak memberi tindak balas terhadap rangsangan anda dan ia berlanjutan sehingga sehari, segerakan ke hospital untuk memantau keadaannya. Kenali gerakan janin sesuai dengan usia mereka.
 <<< Satu hari, satu Ilmu :) >>>

Monday, May 7, 2012

May Month: Baby Chronology ♥

6 weeks - 7 Jan 2012 (Saturday)


8 weeks - 21 Jan 2012 (Saturday)

18 weeks - 31 Mac 2012 (Saturday)


22 weeks - 4 Mei 2012 (Friday) terkini :)

Seronok rasanya making chronology baby month by month eheheh...see buleh tgk progress baby membesar dgn jayanya dengan kuasa Allah SWT...Alhamdulilah...
Yelah as 1st mummy to be neh kalo boleh setiap ari nak catitkan pengalaman dlm blog...tp hanya Allah maha mengetahui...ats desakan tugas yg makin byk sana sini so kena make it as summary je kan...:)

Hari Jumaat lepas 4 Mei 2012, kali yg ke-4 check antenatel @ Hospital Pusrawi with my hubby to meet up dgn my Gynae Dr.Nor Fidak (speacialist doc) and nurse yg senantiasa murah dgn senyuman Nurse Hanna :)

So, tiba awal jam 8.00am tgkt dua pusrawi...suasana hening...damai...tetiba terlihat satu kumpulan nurse2 pelatih ramai berkumpul di ruang legar menunggu utk ibu2 mengandung...
Wahh ada bacaan doa yassin rupa yer pagi neh bersama dgn ustaz merekalah...so, kami berdua pun join sekali dan dgn baby sekali dlm pewot pun utk dgr bacaan yassin...Aminnnnn sejuk ibu mengandung cm neh...terasa mcm dibacakan kepada kami berdua je...sbb kami berdua je kt situ...ibu2 lain x nmpak lagi...TQ Allah :)

Lepas hbs je bacaan surah yassin oleh anggota H. Pusrawi, nama Julia terus di panggil utk sesi biasa lah...sesi ujian air kencing ngan timbang berat...
Cenyum jekkk muka on da way nak g test air kencing....alih2 sampai satu bilik utk test tuh penuh dgn nurse2 pelatih...muda2 lak tuh mcm adik2 baru amik SPM je tgk kekekkekeke
So, Julia dgn selamber je serahkan borang tuh pada salah sorang nurse pelatih kt situ....
See semua mata tertumpu pada Julia...
Ahahahaha seram pun ada sebab napa eh ada x kena ke....rupa2 yer diorg neh nurse pelatih bykkkkkk rajinnnn....semuaaaaaaaa nak bantu julia......yelah bantu ye cuma amik borang jek...bantu tunjukkan toilet walhal julia dh tau nak ke mana kan...bantu tanya mcm2...sampai bab timbang julia suh diorg semua tup mata kuat2....

Ahahhaha so funny sebab rasa mcm diambil perhatian kan...pastu lepas amik berat dan selesai ujian air kencing kena lak part soal selidik oleh slah sorang nurse yg comellll sgt dh lah kecikkk ke badan yer...
Soal selidik ttg latar belakang bila akak mula2 dtg period, bila akak last period sebelum mengandung, umur, bila kahwin...semua ye lah....mcm temuduga nak kahwin je :)) Semua di catit dlm borang...

Xpelah at least u all terhibur ngan kak juju yg suka sgt celoteh...alih2 dkt setengah jam lah duk nagn diorg...seronok..lupa lak hubby dok tggu kt luar ahahhahahah (cian hubby, i'm sorry)

Pastu kena test MGTT? Apa tuh? Ala test ujian air gula dlm badan...nak tau ada penyakit apa2 kan...so, sebelum dtg dah puasa mlm semalam...
Terus ke Makmal Al-Razi utk amik darah satu tiub...
Pastu kna tggu 2 jam nak amik darah satu tiub lagi...

Tp masa tggu dua jam tuh lama kan...so julia bantu hubby g teman wat keja dia jap kt ofis...so nak dekat jam 11am....terus ke H. Pusrawi again...huhuhuh remeh tp happy at least berbakti kepada yg bernyawa dlm pwot neh kan....

Lepas je amik darah kali kedua tggu stengah jam...Dr. Fidak panggil....
Jeng...Jeng...Jeng....Dup Dap..Dup Dap....
Masuk je julia bg salam...hubby pun sama...dua2 duduk mengadap Dr. Fidak dgn muka senyum...

Result is in my hand...Dr. Fidak kata...
Ur sugar dlm badan x buleh disolve selepas 2 hours...and ur sugar is high jugalah...tp tidak membahayakan ibu dan anak...masih boleh dikawal...cuma perlu ambil makanan dalam portion yg kecil2...

Ermmmm....see wpun dh jaga mkn minum...byk minum air suam setiap ari pun masih mcm tuh juga...Julia kena byk wat keje umah lah pasnih kasi bdn kuar peluh byk...buang gula yg x sepatutnya dlm bdn...

Pastu terus g scan...suka ngan cara Dr. Fidak neh...explanation yg cukup senang difahami dan x bebel byk2 sgt....I likeeeee :)

Time scan nih lah Dr. Fidak tunjukkan sesuatu...yaaaa JANTINA BABY...
Ehehhehe dah terang dan nyata baby x malu2 utk tunjuk kt mama & papa dia ahahhahha so cleverrrrr baby....muka pun dah jelas leh nampak....yelah baru je 5 bulan (22 weeks) dah buleh kasi tunjuk2 kan...ehehheh luv u!

<<<So, siapa leh teka apa jantina our baby? Kalo betul nanti baby kasi flying kiss masa deliver nanti ye :D So, renung2 dan cuba hisab pic yg keempat tuh pic terkini...mana tau rata2 auntie2 or uncle2 diluar sana cekap....see u soon! :)>>>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Video Julia Created!

Loading...