Pantang 44 hari? | Julia Johari
Booking.com

Pantang 44 hari?

Hi bloggers!
Kepada mommy and mommy to be soon mesti dah tau kan pasal pantang2 nih lepas bersalin?
So yg tidak ada pengalaman tuh meh ju kongsikan pengalaman ju masa pantang 44 hari...

For sure mesti duk tanya2 apa aktiviti or program masa berpantang kan?
Me?

-Berurut-
Ini yg paling2 sgt penting untuk mommy yg dah lepas bersalin...jgn x urut oooo sangat x elok utk sistem peranakan kita...Pengalaman julia sendiri yang hampir sebulan berpantang di Kuantan Pahang ialah mencari tukang urut...nasib baik my mertua dh booking awal2 untuk urut 3 hari berturut2.

Nama akak tukang urut tuh is Kak Yati...wee mmg 1st time berurut dengan dia mmg seronok, peramah sgt2...dimulakan urut satu badan (minyak urut buat sendiri akak tuh kata) sehingga urut urat susu ibu...itu paling ptg utk banyakkan susu ibu kalo x jadi kejang atau jem urat susu dan urat2 lain.

Pengalaman yg cukup menyeronokkan time berurut sbb rasa lega sgt2 urat dan bdn setelah lesu lepas bersalin. So, ingat ye mommy, jgn la x urut ye...jgn amik pandang ringan sebelah mata sgt sbb kita nih pompuan kena lah jaga kesihatan kalau nak bdn sentiasa baik dan sihat, kalau tidak belum tua2 lagi dah sakit urat bagai...x elok kan.. :)

-Sengkak-
Apa tu sengkak? Haaa ju baru tau sengkak itu ialah urutan untuk menaikkan rahim peranakkan perempuan selepas bersalin. Pentingkah? Bak kata tukang urut kak yati tuh kata penting sangat sebabnya lepa sje bersalin for sure peranakan kita x kembali lg ke tempat asal, still longgar and rahim x duduk dengan elok...so caranya urutan sengkak bersama2 dengan tungku batu...

Pengalaman ju ttg urutan sengkak nih amatlah berpuas hati sebabnya urutan menaikkan rahim ke tempat asalnya senang dilaksanakan sbb sekali sahaja tukang urut tuh urut terus rahim ju elok ditempatnya...padahal kena buat 3x, tp sekali buat je dah terus elok masuk tempat dia...

Sakit x sengkak?
Weee mana x sakitnya kan...tahan nafas je lah jawabnya bila sesi tolakan rahim ke tempatnya...tp berbaloi kesannya selepas 3 ari sengkak, perut rasa mampat dan padu...kalo x sebelum urut sengkak, jd gelebeh dan x cantik....jeng jeng jeng...so mommy, tanya tukang urut anda yg nak booking tuh ada sekali wat sengkak naikkan rahim x?
Coz its really helpfull utk kesihatan ibu utk masa depan kalo nak anak lagi.

-Bertungku-
Part ketiga penting gak ahahhaha kira semuanya pentinglah bila bincang aspek skop urutan.
Bertungku sekarang ada mcm2 version kan?
Tungku elektrik, tungku batu or lain2..
But for me, i choose tungku batu sungai...
Sodap ooo batu tungku panas di salut dengan daun2 ubatan diletakkan dan dipedap di selruh badan...rasa segar serta merta ok...x percaya? percayalahhhh hahahha coz i dah laluinya pasal kisah tungku nih...

Best tungku batu nih berbanding tungku lain2...coz ia berat dan mudah tahan haba panas utk dipedap ke kulit badan...tp awas sebelum nak bertungku tuh lapik dgn kain batik dua helai di atas badan ye...kalo x nanti terbakor kang kulit hahhaha...

Bagus untuk segarkan urat, pecahkan lemak, bg tenaga dan paling ptg sekali mengembalikan kekuatan dalaman ibu...bestttttttt!
Rasa mcm nak ulang lagi sesi tungku nih wpun dan hbs pantang...boleh xdak masalah pun nak buat...xyah nak pk2 nak berspa bagai sebab semuanya boleh dpt percuma dirumah...cuma nak x nak jek kan.

-Mandi Daun Serum-
Apakah?
Haaa mandi air suam2 kuku yang telah dimasak bersama dengan daun serai wangi, daun pandan, daun pucuk apa ntah tukang urut tuh tanak..lupa nak tanya...sbb bau air mandian tuh tersangatlah wangiiiiii.
So remedi utama ialah serai wangiii....uwaaa lepas je sesi urut, sengkak, dan bertungku last acara ialah mandi daun serum...

Suka sgt part2 mandi nih...terasa segar bdn mandi dgn air suam2 kuku...satu besen besar mmg x cukup nak mandi..hahhahah (tamak)
Sekarang nih ramai yang mandi air selepas bersalin dari paket2 yg dijual dipasaran kan?
For me? Real remedi is the best medicine...susah sikit nak cari daun2 pokok tradisional nih...tp ternyata terbaikkk sbb segarkan...

-Barut atau Bengkung kain-
Lepas je mandi daun serum wangiii, terus kena barut atau bengkung dari bawah payu dara sehingga ke punggung...ada mcm2 version dan jnis kain barut nih, ada yg ikat mcm tali kasut (dua tali), ikat satu tali dan kain tebal yg dililit berkali2 ke perut...

Sebelum dibarut, ju pakai cream pati halia di sapu seluruh perut secara menaik ke atas sehingga ke peha...barulah di barut ketat2 ye...jgn ketat sgt kang nak bernyawa susah hahahah...

Al kisah masa 1st berbarut nih smpai tali barut pun x cukup sampai nak ikat perut ju tauuu..nmpk sgt perut besar kan...tp lepas dh masuk sebulan tiap2 ari siang mlm pakai barut...kesannya leh tgk pada tali pengikat...jadi panjanggg menguraiii hahha leh wat reben besar2 kt perut ok...dulu memula barut bukan main susah nak ikat simpul sbb tali x sampai...hahhaha terbukti barut mmg berkesan utk kecutkan rahim...sebulan je dpt hasil...

-Berpilis-
Ok, pilis nih ialah ramuan herba yg di sapu di ats kepada si ibu semasa berpantang...sbb utk kembalikan aura kecantikan dan bg terangkan mata si ibu tersebut...me? Yes rajin pakai pilis nih masa awal 2 minggu je pastu malas dh nak tempek bagai kt kepala hahahaha nanti kena buat balik semula kt umah bila time bb dh tido, nak ayu kan????...hahahahha
(Tamat sesi luaran pantang utk dilaksanakan)


-Makanan yang dimakan sepanjang alam pantang-
Menu:
Ramuan seperti kunyit hidup, halia, minyak olive oil, lada hitam dimasak mesra bersama.
Mak julia sendiri yang sediakan ramuan2 diatas...masak sehingga betul2 kering dan setiap kali nak makan nasi kena cedok satu sudu besar buat mcm lauk dimakan dgn nasi panas2...
Pastu ikan singgang dan ikan bakar pun selalu gak makan...besttt mcm on diet betul2 kan...
So perasankan pic diatas tuh kunyit dapat kecutkan rahim?
Ia ternyata tepat sekali.... :)

U olls yg dh pernah berpantang cara bagaimana anda laksanakannya ye?
Kongsi sikit ilmu :D

<<<Until now masih amalkan pantang, dari segi pemakanan...no ice, no sayur2 sejuk mcm timun dan no lebih2 mkn...still makan jga2 until 100 days...nasihat my mum utk masa depan, until now my mum x sakit urat2 wpun dah beranak 4 org adik beradik saya ehehhe so dgr2lah pesanan dan nasihat org2 tua ye, byk faedah kita dpt>>>









34 comments:

  1. Hi sy nk minta no akak mengurut tu blh?

    ReplyDelete
  2. wahh..bagusnye awak still bole ikut cara tradisional..saya memula start ngan jamu..pastu tak rasi dgn anak..terus stop..n tuka dengan set shaklee..jatuh chenta sampai trus jdk agen plak skrg nih..haha..
    tp yg luaran mcm tungku, urut tuh mmg buatlahh..

    ReplyDelete
  3. no lah..even tho czer boleh urut tau..boleh bengkung..cari tukang urut yang pandai.. :)

    ReplyDelete
  4. Fara Fadzil: wahh bgus la u, amalkan shaklee ye? I penah dgr brand tuh,until now I still makan jamu mustika ratu, serasi and bg tenaga luar dan dlm, syukur sgt2. ;). Rara: oh! Rara czer eh? Btol ckp fara tuh still buleh pakai bengkung but tgu smpai jahitan tuh btol sihat bru pakai bengkung k rara, hope ur health always good and fine!

    ReplyDelete
  5. Yes Julia..i guna shaklee masa dlm pntg dulu..tp guna set menyusu after 1 month bersalin..sblm tu dah bli leesa formula..tp baby jaundice n x rasi..so sblm jmpe shaklee tu mmg i lmbik mcm zombie la jg baby..dahla first time experience kan..n since then i amalkan shaklee smpai skrg..jamu yg i bli tu i pakai jgk..tp lps my baby dh bsr sikit..sbb xnak membazirkannn..cuma jarakkan je masa dgn time i amik shaklee's supplements..
    N abt ur question dlm my blog tu.. Yes, insyaAllah dengan set 3m (set super dooper milk booster...)sape2 yg nak bt relactation after few months stop breastfeeding bole usaha dgn ambil set ni.tp of course DENGAN SYARAT si ibu kne fahamlah konsep DEMAND VS SUPPLY tu..kne kerap pam (wpun breast kosong utk stimulate demand) every 2-3 hours..minum air masak 3 liter sehari..kne df anak selalu (kalo bb xnak..kne slalu skin to skin ngan bb..bt kangaroo care),pwr pumping, tandem nursing, etc etc...semua usaha ni kne buat dismping ambil set 3m (full set utk menyusu) tu td..kalo x buat..mknlah milk booster, supplement hebat camne pun..kalo xde demand, bt pe otak nk supply tui dak?hehehe.. N iringi usaha kita tu dgn doa doa doa n tawakal kpd Allah..insyaAllah rezeki utk anak pasti ada..asalkan kita ada kemahuan itu :)

    ReplyDelete
  6. bleh mintak contact no k.yati tukang urut tu x?

    ReplyDelete
  7. wah beshnye bleh copy paste utk persiapan dr sendiri...:D

    julia, bt sungai tu julia cr sendiri ke? My igt nak beli online yg tungku besi tu... agak mahal jugak laaa huuuuuu

    ReplyDelete
  8. salam... saya pun tahun depan akan berpantang kat kuantan nanti. boleh tak kalau nak dapatkan no kak yati tukang urut tu? kalau tak keberatan, boleh emailkan kat saya munirahailmee(at)yahoo(dot)com ye... tenkiu... :)

    ReplyDelete
  9. Salam..klu boleh nk no kak yati tu..ni emai sy seebx171@yahoo.com

    ReplyDelete
  10. Salam, bole x bg no k. Yati Tukang urut tu kt sy.. Sy tgh berpantang skrg da lame cr org urut tp xjmp..

    ReplyDelete
  11. Awak bole email no kak yati mengurut tu kt email sy lydcute@yahoo.com

    ReplyDelete
  12. No. phone dia apa yer? share lah

    ReplyDelete
  13. Hi Julia, thanks for sharing experience..:)
    Nak tanye, dulu waktu pantang Julia berurut sengkak start hari ke berapa ye?

    ReplyDelete
  14. Bole bg no phonr

    ReplyDelete
  15. Maslehamn@yahoo.com nk no tkg uru5 ye..

    ReplyDelete
  16. Leh mintak no tkg urut x?enl_ema85@yahoo.com

    ReplyDelete
  17. boleh emailkan juga num tukang urut tu...mmg dah lame cari..:(
    thanks .. (nadlina0@gamil.com)

    ReplyDelete
  18. upsie..ade error kt email..
    (nadlina0@gmail.com) :)

    ReplyDelete
  19. tlong emailkn no.phone tukang urut...norkhaulah@yahoo.com...trima ksih...

    ReplyDelete
  20. Sedih nya sy dlm pntang bru pindh kuantan xdpt jmpe tukg urut n xbrurut..jmpe pompuan gila ada la..pompuan gila tu mngmuk mintak uri@tmbuni ank sy..bila igt mmg fobia brpntang kt kuantan ni...

    ReplyDelete
  21. Hubungi kak ummu untuk dapatkan pakej lengkap urut selepas bersalin 0137033819

    ReplyDelete
  22. Hi, boleh email kan saya no phone kak yati tu. ni email saya: iliza0111@gmail.com

    Saya mengalami peranakan jatuh. Dapat tau pun selepas keguguran beberapa tahun lalu. Susah nak mengandung lagi.

    ReplyDelete
  23. Salam hai,,saya nak mintak no k.yati bleh x,,nk mngurut kene booking dlu ke..saya baru tahu peranakkan rendah ,pdhl bby dh 6 bln, risau sgt,,ni email saya sufileo_90@yahoo.com,,

    ReplyDelete
  24. Salam....bleh dptkn contact k.yati mengurut... Fadatul.waheeda@gmail.com

    ReplyDelete
  25. Salam. Blh nak dptkan no kak yati? Email kat nudreams90@yahoo.com. Tq ya..

    ReplyDelete
  26. Salam. Boleh email saya nombor kak yati tu? Tgh mencari2 lg. Tq.
    shilasupian@gmail.com

    ReplyDelete
  27. Salam.. blh x email sy contact no kak yati tu... ni email sy.. nezz_3004@yahoo.com

    ReplyDelete
  28. Salam.. blh x email sy contact no kak yati tu... ni email sy.. nezz_3004@yahoo.com

    ReplyDelete
  29. sengkak tu paling seriau. ade tukang urut buat sakit, ade tukang urut buat x sakit dan best jek.. tp mmg berbeza sebelum sengkak dan selepas sengkak. serious kalo dah jatuh, sakit wooo sendi2 kaki. better selalu urut dan jgn sellau buat kerja berat sgt.

    ReplyDelete
  30. hi..boleh tak u share nombor hp kak yati?? i need her number urgently my due januari

    ReplyDelete
  31. bidan kampung. 016-326 1897 kak yati

    ReplyDelete
  32. bidan kampung. 016-326 1897 kak yati

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com