Kronologi Bersalin Umi Qaiser Ilman 31 Ogos 2012 | Julia Johari
Booking.com

Kronologi Bersalin Umi Qaiser Ilman 31 Ogos 2012

Tersebutlah kisahh ~

30 Ogos 2012 (Khamis) Seharian di Kajang, Selangor.
– Masih lagi mood raya aidilfitri… saje bercuti di rumah my mertua di Kajang Selangor. Dari pagi makan x henti2 menu Nasi Beriani dan acara makan durian beramai2 hehhehe sempat lagi makan durian wpun nak dekat due date deliver 3 Sept. Pastu baring-baring kt katil di petang hari, lepas dpt lelap mata dalam sejam lebih nak bangun dari katil terasa katil mcm basah sikit, cek suar dlm mcm basah tp x tahu sebab apa. So lupakan sekejap hal tuh.
- Pastu petang tuh gak lepak2 ngan my mertua kt hall sembang2 plak fasal kisah bersalin dan sampai topik akar kayu fatimah, mertua i citer akar kayu fatimah dari makkah tuh boleh test utk tahu sama ada kembang atau tidak akar itu untuk tahu kita akan bersalin atau tidak.

- So mula teringat pasal suar dlm basah smpi kt cadar katil tuh, tanpa warna, hanya bau air bersih dan jernih sahaja, ke aku terkencing masa tidooo? Hahahah ke nih ke air ketuban? Eh x sakit pun kalo dh mula pecah air ketuban? Banyak kan soalan dok penat pk so julia lupakan lagi hal tuh.
- Sempat pujuk baby dalam perut lahirlah 31 ogos umi nak tgk bb rindu nih...hahhaha mcm2 kan boleh ke makan pujuk si baby tuh? Nanti kita tengok cm mana ye.
- Tiba2 jam 7 ptg tergerak hati nak suruh my mertua rendamkan akar kayu fatimah tuh dalam baldi...nak test betul ke nak dekat bersalin atau tidak? Lagi pun due dah nak dekat kan lagi 3 hari jek...serammmm ooo

- Pastu my mertua rendamlah...ju  x tengoklah hasilnya kembang atau tidak sebab x sanggup tgk dia kembang semangkuk...kalo betul kembang habis arrr ju x lama lagi tuh...
- I bagi my mertua tengok hasilnya, last2 dia turun dari tingkat ats dan senyum kt julia....eh napa senyum2 betol ke dah kembang atau tidak?
- My mil ckp dah kembang dengan sempurnaaaaa..whatttttttt! Pertama kali rendam dah kembang akar tuh? Leh percaya ke? Allahualam....

- So my mil suh i minum sikit 3x air rendaman akar tuh dan selawat 3x serta mandi 3x gayung. Selesai sudah.
- Jam 10 malam terasa mcm belakang badan berdenyut2 pelik.
- Mata dah mengantok sakan sebab jam dh menunjukkan hampir jam 12 tgh malam, so genap 12 tgh malam is Merdeka Day kan??? Pe telah terjadi?
- Tepat jam 12 mlm tuh terus i dan suami tido kt bilik, bukan tido kt katil sbb bdn i pana slepas mkn durian so i tido kt bawah lantai beralaskan toto...baru nyaman...my husband pun x tido kt katil temankan i...hahahha kecian dia...


31 Ogos 2012 (Jumaat) – Tepat jam 12.00am (Merdeka Day)
- Nak tido sudah..bila baring je badan terasa tulang belakang berdenyut2...eh napa denyut nih...pelik. Pastu paksa tido gak makin kuat denyut tuh datang berselang seli. Sakit sikit2 tetapi kerap ia datang bila cek jam 5-10 min sekali denyut tuh dtg...pastu gerak suami, suami panik bukak lampu bilik.
- Dia nak htr je ju terus ke Hospital Pusrawi...tp ju ckp jgn lagi...hahhaha (padahal takot ok) ju cuba bangun dari toto tuh, bila bangun je masyaAllah banyak ye air mengalir kt toto, cek suar dlm meleleh air bercampur warna merah sikit2...just light kaler only air turun meleleh kt tepi peha....
- Haaaaaaaa nih ke pecah air ketuban? Ju tanya husband la hahahhaha som y hubby terus gerak my mertua dan adik ipar utk cek i.....sah diorg ckp nak beranak dh nih...

-Me? Yeke nak beranak dah pun? X sakit sgt pun pecah air ketuban? Hahhaha boleh pulak aku jwb cm tuh dengan ketawanya hahahha
- So, my husband siap2 dan bawa julia terus ke Hospital Pusrawi KL ditemani mertua dan adik ipar...masyaAllah, hanya Allah je tahu perasaan julia tika itu.
- Terdetik dihati, benarkah baby dalam perut dah makan pujuk si uminya suruh keluar hari merdeka? Hahahha hanya Allah yg tahu bila...
- So dalam perjalanan ke Hospital tuh, my hubby bwk kete sederas2nya, terkejut julia ok...ju ckp kt hubby plzzz slow2 and dont panic...it will be fine hehhe...but muka my hubby so cuakkkk...ermmm pertama kali kot nak jd walid mcm tuh kot.

- Jam 12.45am sampai sudah ke emergency gate hospital...lantas attendance situ bawa wheelchair....teringat nk buat aksi soley-soley hahahhahha opsss no no no nih real ye nak dkt bersalin nak memain plak...hahha
- Nak turun dari kereta ke wheelchair tuh tau apa yg terjadi? AIR KETUBAN terus pecah banyaknya ke lantaiiiiiiiii luar hospital...masyaAllahhhhhhhhh terus julia menangis semahu2nya....entah kenapa menangis terus ju ats wheelchair tuh sbb dok tahan sebak tgk air ketuban pecah depan kereta tuh gak...malu kt attendance hospital tuh nk buat cm mana dh terjadi, x boleh kawal pun kan.
- Terus julia di tolak ke Labour Room bilik nombor 1 tingkat 4 H.Pusrawi, pernah jalani CTG scan dulu kt labour room dulu sebanyak 2x so dpt lah amik aura nk bersalin x rasa cuak sgt kan...


1.15 pagi
- Nurse di labour room suh ju pakai baju hospital yg diorg sediakan...siap tanya nak buang air kecil ke? Aah aku jawab. Hehhehe mmg nk dkt bersalin kuat buang air kecik pun.
- So sampai jek kt bilik nombor 1 julia baring ats katil...denyut sakit dtg balik...huwaaaaaaaaa kali nih makin kerap plak dah 5 min sekali...pastu 10 min sekali...pastu 20 min sekali...x tetap denyut sakit tuh...hembus nafas dalam2 lepas....byk kali buat and it works utk hilangkan sakit belakang.
- Tepat jam 1 pagi lebih nurse dtg utk cek bukaan rahim....seee part paling mencabar sbb pertama kali nih nurse seluk tgn utk cek bukaan rahim julia...


Jam 1.30 pagi
- Huwaaaaaaaa dekat 3x tidak berjaya nurse tuh nak cari pintu rahim julia sbbnya aku mcm x bersedia utk lenturkan bdn aku dgn baik...asyik nak keraskan bdn so cm mana nak masuk cek bukaan pintu rahim dah berapa....tarik nafas. Ok kali k4 pun hampir2 nak dkt pintu rahim...x berjaya gak...kali ke5 cuba baru sampai pintu rahim dah bukaan 3 cm jek...
- Masih kurang dari 9 cm utk teran...so nurse suh rehat dulu. Nanti dia dtg cek balik.
- My husband temankan i di sisi bersama2 dgn my mil...dua org tuh je buleh masuk dlm labour room...my adik ipar terpaksa duduk luar..i minta my mil dan adik ipar baliklah dulu sbb belum tau bila nk bersalin lagi...kesiannnn tgk diorg tggu lama.
- Diorg balik...tgglah my hubby teman kan i kt labour room...kesakitan makin lama makin surut...x sakit plak pelikkk...


Jam 10.00 pagi 31 Ogos 2012
- Bangun dari tido..letih yg amat sgt, tgk hubby lena tido kt ats kerusi jek...kesiannnn nak je angkt dia suh tido sebelah walhal katil tuh hanya muat aku sorang jek...wajah letih menyelubungi wajah suami ku...setia di sisi...daku? masih menanti bila nk tamatkan episod di labour room...hanya doa dan zikir senantiasa membasahi lidah ku agar dipermudahkan segala-galanya.
-   My Doktor Norfidak Samsudin baru je dtg jam 1.30 tengahhari...masuk dlm bilik labour room dgn ucapan salam dan kbr....siap tanya lama ye julia x bersalin lagi...almost dah dekat 12 jam nih dari 12 pagi tadi...so kalau lama lg saya kena induce julia sbb bahaya pada ibu dan anak takut bb lemas dh pecah air ketuban.
-   Induce? Setahu pembacaan julia ia adalah kaedah utk cepatkan bersalin...bersalin paksa..maksudnya paksa rahim utk bekerja cpt lahirkan bb.
-   Fuhhhhhhhhh demi anak, sanggup daku terima tawaran doktor takut bb lemas...biar julia yg sakit tapi jgn lah bb....kesian dia.


Jam 2.30 ptg
-   Nurse dtg bwk mesin dan masukkan drip water kt lengan julia....ju tanya ini ke inducenya? Ya, jawapan nurse tuh sambil senyuman dibibir. Daku? Hanya tgk apa reaksi induce tuh cm ne rasanya....jeng jeng jeng...
-   Dari jam 2.30-3.00 ptg mula rasa sakit kerap2 datang dalam 10 min pertama..sakitnya hanya Allah yg tahu. Julia lebih sakit di tulang belakang bawah punggung...perghhhhh dasat. Siapa yg sakit nak bersalin tulang belakang tuh taw lah cm ne sakitnya...kalu sakit kt perut ju x penah rasa sbb lebih berat sakitnya di belakang bdn.
-   Jam 4.00 sakit kerap2 5 min sekali mula terasa....hubby setia di sisi sekali sekali ulang-alik pggl nurse sbb julia x tahan merintih belas kesian minta nurse tarik alat induce tuh....benci sgt2 kt alat induce tuh sbb menyebabkan sakit yg hamat sgt....
-   Then...nurse dtg....ju ckp nurse boleh x tarik alat induce nih saya x tahan dah nih sakit amat sgt...plzzzz....jawab nurse, x boleh puan...tggu sehingga doktor datang nanti...so dia keluar begitu sahaja...daku hanya menahan kesakitan dan zikir pada Allah x putus2...berlinang air mata bila tahu mcm nihlah sakit bersalin ibu ku dulu...serius aku insaf!!!!


Jam 4.15 ptg....(Dpt ingat jam sbb jam labour room betul2 berada di sebelah kanan dinding bilik so ingat jam hehhe)
- Doktor Pakar Norfidak dtg....terus arahkan nurse cek bukaan rahim....sah almost 8 cm...doktor terkejut sbb bukaan pintu rahim aku cepat sgt bukak...dia jangka malam nanti baru aku bersalin sbb almost patient dia lambat bukaan rahim bila di induce doktor kata, so doktor suruh nurse dua org tuh cpt2 siap sediakan peralatan bantuan besalin...mmg paniklah diorg sbb bukaan rahim begitu cepatttttt.
- Daku dari tadi dok berpaut kt lengan hubby dan besi penghadang katil....pegang kuat2 tahan sakit sambil hembus dari nafas dlm2 yg hubby ajar...doktor kata rasa nak teran mcm buang air besar kan? aku jawab yaaaaaaa doktor x tahan dah nih nak terannnn dahhh...ya Allah! daku bersuara cm tuh...huh!
- Doktor fidak terus bca surah dan zikir dimulutnya utk daku teran...teran teran...sambil zikir...lama gak dekat setengah jam belum dpt keluar bb.
- Daku hampir lemas...rasa mcm xd oksigen nak amik nafas teran...
- So doktor arahkan hubby daku bantu utk berikan gas oksigen sedut pelan2 sebanyak 3x...
- Rasa ok sikit...ada oksigen baru daku dpt teran balik semula pelan2...Dr ckp bila sakit dtg terus tarik nafas pelan dan teran pelan secara dlm2...tengkuk rapat ke dada dan jgn angkat punggung...lebih kurang 3x kali lg x berjaya...cubaan dan dugaan Allah yg maha hebat...
- Ya Allah, daku hampir berputus asa sbb nafas ku hampir tersekat kembali...oksigen terus diberikan lagi...ada lagi nafas terus aku teran teran dan teran...
- Teran punya terann dr kata kepala bb nak dekat dh nih julia, bgusss terus kan teran julia boleh, pastuuuu doktor toreh sikit...dpt rasa wpun bius...barulah lahir Baby Qaiser ilman.


4.43 petang (Waktu Azan Asar baru berkumandang, dpt dgr jelas azan pertama dilaungkan di dewan labour room)
- Lahirlah anugerah yg tidak ternilai dari Allah SWT, doktor terus sambut dan letak didada ku utk pastikan jantina...
- Ya! Its a boy, benar scan 3D/4D sebelum nih...kuasa Allah.
- Saat pertama kali eye contact dgn bb, air mata julia terus mengalir derassssssssss....subhanAllah! Cantiknya Allah jadikan manusia sejak dari lahir lagi...
- Baby Qaiser ilman masa lahir dah terus bukak mata...masa lahir terus nangis tetapi bila duduk di dada daku bb terus senyap...dan mcm nak senyum pada aku utk ucap terima kasih umiiiiiiiiii sbb berjaya lahirkan Qaiser ilman ke dunia ini....

Nama Baby: Qaiser Ilman bin Habibullah (Raja Berilmu)
DOB: 31 Ogos 2012 (Jumaat)
Time: 4.43 ptg (Azan asar pertama kali berkumandang)
Berat: 2.94kg
Tinggi: 51cm
Blood Group: B+
(No Jaundice)


Video Baby Qaiser ilman


<<<Terima kasih kepada suami ku yg senantiasa berada di sisi tika senang dan susah. Hadiah tidak ternilai utk abg sempena tarikh Merdeka. Benar rezeki dan bahagia itu hadirnya dari Allah SWT, moga semua bayi yg baru lahir didunia ini membesar dgn sihat dan hargailah ibu dan ayah anda selagi ada, kerana mereka menyayangi anda setiap saat sehingga ke hujung nyawa>>>

11 comments:

  1. saya pun insaf kak Ju...betapa susahnya ibu kite melahirkan kite..hebat gak kak ju =) mmg lama sgt tahan sakit..over 12jam. ct dulu 7 jam je terus fatihah keluar...haha..kak ju samela kite...takut tul nak bersalin...sampai suami dan alatan hospital jadi mangsa menahan kesakitan...huhu....kenangan terindah tu...hihi

    ReplyDelete
  2. huhuhuhuhu.....serammmnyer baca....insaf2...sob sob sob sob.... Alhamdulillah semuanyer selamatkan kak jue..... ^__^

    ReplyDelete
  3. comelnya baby qaiser.. alhamdulillah.. rasa syukur sangat kan yunk.. x sangka dah boleh pegang and dodoikan anak sendiri.. :)

    tahniah tau.. kim salam peluk cium untuk baby qaiser.. :D

    ReplyDelete
  4. Wahh...

    Memang anak merdeka ni..

    Alhamdulillah... Moga baby terus sihat dan kuat..

    ReplyDelete
  5. wahhh julia....good job....

    etty malas nk login. haha

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah... berbaloi sakit n tunggu lame bile lihat hasilnya kan?

    baby takde jaundice bagusnye. ade mkn ape2 ke mase preggy elak jaundice?

    Moga qaiser jd anak y soleh....:)

    ReplyDelete
  7. comelnyee baby awak..
    alhamdulillah..semuanya selamat..
    sakit masa bersalin nih diiringi dengan pahala yang berlipat ganda dari Allah SWT..so jgn serik! hehehe

    ReplyDelete
  8. Ju akk pun bsalin kat pusrawi dgn dr fidak gak. Dr tu baik kan. Tp dia x sempat sambut bb akk sbb bukaan cepat sgt. Start induce pkl 12 deliver pkl 4 ptg. Dia expect mlm gak.byk persamaan kita la ju.

    ReplyDelete
  9. Akk pun pecah air ketuban ju. Melimpah limpah non stop mcm paip bocor.

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com