Menu Ramadan: Kari Kepala Ikan Tanpa Santan | Julia Johari
Booking.com

Menu Ramadan: Kari Kepala Ikan Tanpa Santan

Seee....tung tang, tung tang periuk berbunyiiiiiiii lagi kekkeke ;D
Hellu ibu2, bapak2 dan geng2 blogger sekalian alam...
Julia kali neh nak berkongsi sikit resepi bulan puasa ye...
Resepi turun temurun dari ayahanda ku sendiri....

Gulai Kepala Ikan Merah Homemade
Apa yang menariknya, gulai neh boleh dimasak sendiri dirumah...sebab tak payah lah nak susah-susah pi tempah sana sini ye kari kepala ikan, bukan yer murah satu set hidangan kepala ikan di restoren, mahal oiii...sekarang mudah dan x sampai setengah jam tau penyediaannya gulai ni, tak payah stim kepala ikan tu..

Yang paling penting ialah ia berkhasiat dan tidak mempunyai high kalori... No Santan, No Susu Cair ok...

Just semata-mata rempah ikan dan bahan-bahan asli digunakan utk menjadikan ia rasa yang sangat lazat dan puas dimakan walaupun masuk dua hari ia disimpan...

Ok, pada hari Sabtu yang lepas...kami berdua jemput my pak dan mak mertua hadir ke rumah utk berbuka bersama2 dirumah kami...ipar duai pun hadir memeriahkan suasana...
So, decide nak masak speacial dishes...apa lagi...masakan org utaralah kan ehehhe

Respon? Alhamdulilah....ada lak tempah kari kepala ikan neh utk hari kedua...semua sukakannya...sehingga menjilat jariii ehehhe x sempat tinggal utk sahur tau lauk...

So, masuk hari Ahad pulak my mak mertua ajak berbuka puasa dirumahnya...tp kali neh dia nak Julia gak masak kari kepada ikan tuh buat kali kedua....Whattttttttt!!!! Dlam hati berkata2....eh diorg neh x bosan ke makan buat kali kedua berturut2 eheheh...

My pak mertua mencelah...Julia, ayah sukalah julia masak kari kepala ikan tuh....nanti tolong masakkan ye hari ini...ayah nak makan puas2...nanti kita pi pasar econsave ye beli kepala ikan merah pulak ye...

Me?
Tentulah happy dan riang sbb ada gak org hargai masakan julia yg x seberapa neh...syukurrr...resepi my ayahanda sudah sebati dalam jiwa neh...ehehhe :D

Ok, xmo buang masa lagi...mari julia kongsikan resepi neh ye...pasti ramai yang tertunggu2 nak berbuka apa nanti...sejak dua menjak neh suka lak masuk dapur setiap ari...ehehheh nak jadi mak orang ofkoslah kan..kekkeeke


Resepi Ramdan:
Gulai Kepala Ikan Merah Homemade Original...(No Santan, No Milk!) 

Bahan-bahan:
5 biji bawang merah dihiris halus
3 biji bawang putih dihiris halus
1 biji bawang besar dipotong 4
Halba campur satu sudu kecil
5 sudu besar Rempah Kari Babas yang telah di bancuh dgn air panas(Jenama neh sedap dan x pedas sgt)
4 sudu besar Asam Jawa
2 biji tomato merah di potong 4
10 biji buah bendi
2 biji cili merah di hiris panjang2
3 helaian daun kari
1 Kepala Ikan Merah fresh
Secubit garam dan gula secukup rasa
1 senduk minyak masak

Cara-cara penyediaanya:
Sediakan periuk yang bersesuaian dgn size kepala ikan merah yang hendak dimasak, tidak mahu ia hancur masa dibalikkan nanti ye.

Pertama sekali, masukkan minyak satu senduk.

Tumiskan halba campur, bawang merah dan bawang putih yang telah dihiris halus sehingga kekuningan dan berbau harum.

Kemudian, masukkan rempah kari Babas yang telah dicairkan dengan air panas dan daun kari.

Tumis rempah tersebut sehingga naik minyak dan bau selama 10 minit.

Selepas itu, masukkan air asam jawa dan tambah air masak dalam 3 cawan.

Kacau sehingga mendidih.

Kemudian, masukkan kepala ikan merah, tomato, bendi, bawang besar, cili merah, garam dan gula.

Tunggu sekali lagi sehingga mendidih.

Untuk lebih kaw rasanya, masak dgn api yg kecil dan tunggu sehingga kuah ikan sedikit likat dan pekat....

Sedia untuk dihidang seisi keluarga...


[Dapur mak mertua, tukang masak chef julia yang belum dapat tauliah lagi ahahhahhha]

Senang je kan?
Yang penting ia ternyata sihat dan x payah masak sayur2ran lagi masa berbuka...jimat dan pantas...

<<<So, apa tunggu lagi, jom ramai2 rajinkan diri masuk ke dapur sendiri dan dapur ibu2 kita ye...moga dpt kembangkan2 ilmu resepi turun temurun ke anak2 cucu pula ehhehe...insyaAllah>>>

20 comments:

  1. besarnyaaaaa kepala ikan. hihi
    sedap tu makan bendi.=))

    ReplyDelete
  2. aty suker ikan merah buat sup..:)

    ReplyDelete
  3. sedapnye kak juju..leh blaja ngn kak juju nie..almaklumlah bakal suami org utara

    ReplyDelete
  4. hehe..kak ju jngn lupa follow suu...

    ReplyDelete
  5. nak nak ..mmg nak sgt...tq jue

    ReplyDelete
  6. Sedap tue bulan2 posa dpt makan kari....mkn ngan nasi panas memang terbaik

    ReplyDelete
  7. Tgok kpla ikan tu ttba je rsa alahai..mcm nk mkn kari jugak hri ni..hehe

    ReplyDelete
  8. Fuiiiyyyooo...sedapnye ju..klu dh mertua ckp sdp, confirm2 sdp la tu..ila slalu wat letak santan sket je n tambah cili blend sket kasi pedas..xpenah lg wat xletak santan..ade je mak sedara yg wat xletak santan..mmg mabeles gile la..mcm kari mamak penang..mst ju punye ni pun mabeles ni..

    ReplyDelete
  9. Bila sampai kat gambar terus laju2 scroll ke kotak komen....bergelira perut mak tau.....

    ReplyDelete
  10. fav kari kepala ikan tp tk pernah masak...kari ikan pernah

    ReplyDelete
  11. Huishhh!!! Kari yang paling ena suka karinyg letak bendi banyak2. Sedapnyaaa tengok akk punya masakkan tu. Bendi banyak ekekek

    ReplyDelete
  12. saya suka kari kepala ikan@kari ikan...tapi saya tak makan ikan..biasanya klu kakak sy masak sy akan suruh dia goreng ayam dan telur dadar pastu makan ngan kuah kari..nyum nyum....

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  13. kalau laki kita mesti amik part mata tu..hahaa

    ReplyDelete
  14. fuh sedap ni kalau tengoknye.. ttbe teringat pula kari di rumah mak..

    Blogwalking sini, jom baca article seo ini

    Tip SEO Cara Mudah Bina Tajuk site...

    ReplyDelete
  15. hari tu dah makan kari ayam. tapi kari ikan ni rasa dia lain sikit. yummyyy

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com