Ambil aura pengalaman pertama di labour room ;P | Julia Johari
Booking.com

Ambil aura pengalaman pertama di labour room ;P


Tu diaaaaa!
Ehehhe jgn salah faham ye geng blogger...
Mak buyung neh belum nak deliver lagi taw...tp my gnae doktor suh i wat CTG Test kt labour room, aras 4 di Hospital Pusrawi KL pada 4 Ogos 2012 jam 11 am...

Apa itu CTG Test?
Bagi yang dah pernah bersalin mesti tahu apa CTG atau Cardiotocography ni kan? Mungkin bagi yang baru nak bertukar status dan baru bergelar bakal ibu masih belum mengenali istilah CTG ni, juga ibu-ibu yang bersalin sendirian berhad pun tak berpeluang nak merasai pengalaman pakai CTG ni.

Secara ringkasnya CTG atau nama penuhnya iaitu Cardiotocography ialah sejenis alat yang dipasang di perut ibu hamil bagi mengesan kadar degupan jantung bayi dan juga contraction.

  "Dari segi perubatan (obstetrics), cardiotocography (CTG) ialah satu istilah teknikal yang merujuk kepada pengiraan atau merekod (merujuk kepada perkataan -graphy)  denyutan jantung bayi / fetal (merujuk kepada perkataan cardio-) dan juga kontraksi ( merujuk kepada perkataan -toco-) sewaktu hamil kebiasaannya dibuat pada trimester ketiga. Alat atau mesin yang diguna dipanggil cardiotocograph, atau  electronic fetal monitor (EFM)"

Alright...u olls dah faham kan apa tujuan mak buyung ambil aura di labour room? ehehheh best kot sbb 1st time merasa masuk bilik ibu bersalin di Pusrawiiii...cantikkkkk bilik dia dan sunyi sepi....yg penting amat2 selesa....kalo cm neh sekarang pun nak deliver kakkakkaka...x menyabor mek buyung neh taw ehehhe... 

Jum tgk pic mak buyung neh dalam bilik labour room dok sakan wat CTG test selamat 45 minit...:P
:: Muka manyak senyum...kalo dh smpai masa nak contraction nanti leh ke senyum manis cm neh? Tetttttttttt, hahaha time neh pewot mek buyung nampak becarr kan..yelah dh dipasang 2 alat test CTG ats pewot tuh lagi ar besar...alhamdulilahhh dpt dengar denyutan jantung baby tau sejelas2nya, satu bilik leh dgr baby julia ye jantung berdenyut...:) ::

:: Dah rupa mcm nak bersalin dah ahahhaha adoiiiiiii, berlakon jek lebih kan kekekke apa2 pun katil yer amat2lah empuk...membuatkan diri ini lena dibuai mimpi...ahahha::

:: Beloved hubby, ehehhe suka dia dpt dgr jantung baby dia berbunyi satu bilik...khusyuk jek dgr...ehhehe, dia kata cm nih lah nanti nak deliver kan....seyes bila dia ckp cm tuh lagi arrrrrrr takutttttt::

::Neh dia sikit result CTG jantung baby julia, belum cukup 45 min lagi neh...tungguuuuu dgn sabar::

:: Sambil tuh hubby dok sibuk gelebek satu bilik labour room..ahahhaha dia pun nak amik aura bilik neh gak dia kata...yelah nurse xd kan so bilik neh kami wat mcm bilik kami sendiri hokeyyy ahahha...ok neh satu pamplet yg disediakan ayat2 yg boleh dibaca setelah bb deliver nanti....bagus kan Pusrawi::

:: Yeyyyyy..result CTG dah ciappp, leh tunjuk kt doktor pakar i jap lagi...yeppi....nampak x line disebelah kiri skalanya rapat2kan? Doktor kata time neh baby tido, pastu skala naik ats bawah jadi tinggi rendah itu menandakan baby aktif ...dah bangun tido huwaaaaa best yer mesin neh kan...kalo leh bawak balik umah tiap2 ari nak test kt pwot ehehheheh::

:: At last.......neh lah aura muka mak buyung setelah puas berada di bilik labour room tadi...ternyata kepuasan di wajah kan dengan terinterframe result CTG....so xd lah mengelabah nanti nak pi labour room sbb dh amik aura awal2...tp kan best taw masuk labour room...ntahlah perasaan tuh secara tiba jadi rasa suka...moga dipermudahkan kelahiran nanti x berapa minggu je lagi nak count...yepppiiiii::

<<<Aura di labour room dan test CTG memberangsangkan sudah diambilll...so doktor bagi satu borang untuk julia tandakan fetal movement chart start semalam until 13 Ogos 2012...huwaaaaa siap ada tugasan tau perlu diambil bawak balik umah ehehhehe so nanti 14 Ogos jam 2 petang ada appoinment ngan mg gnae lagi utk last chekcup before deliver........ ;) moga baby bg respon terbaik ye sbb umi kena tanda pergerakan tendangan  baby tiap2 ari...kalo lebih 10 tendangan sehari terbaikkkk...if x cukup 10 tendangan dalam sehari, umi kena wat CTG test lagi sbb doktor takut kontraksi akan berlaku untuk deliver nanti...huhuhu wish me luck :)>>>


9 comments:

  1. wah,,,da amek aura dah ek ju...mesti xsabar nk bersalin kan...hehehe

    ReplyDelete
  2. rindu tyme anis dlm wad ctg...leh dgr jantung baby...tp sakit pingang, baring je dlmtu..huhu

    ReplyDelete
  3. ju bersalin kat pusrawi ke nanti?

    ReplyDelete
  4. doakan yg terbaik for u yek. moga dipermudahkan!

    ReplyDelete
  5. berseri seri nya muka juju.hehehe.knp kena buat ctg ju?

    ReplyDelete
  6. best nya dah pergi melawat labour room.. heheh....

    ReplyDelete
  7. Akk pun bsalin kat pusrawi gak ju. Very selesa kan.

    ReplyDelete
  8. Ju : nk tanya..ju checkup dgn dr sape ye kat pusrawi tu?ok tak bersalin kat pusrawi?means die punye servis..

    Ibu Lala : ibu lala checkup dgn dr sape ye kat pusrawi tu?

    ReplyDelete
  9. whoah this blog is excellent i really like studying your posts.

    Stay up the great work! You already know, lots of individuals
    are looking around for this information, you can aid them greatly.


    My weblog s2000 parts

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com