Sopankah Anak-anak Mudi Zaman Sekarang? | Julia Johari
Booking.com

Sopankah Anak-anak Mudi Zaman Sekarang?

Tetiba entry panas lah kan puasa yg kelima neh ;(.....astagfirullahhhalazimm
Terbaca satu ruangan entry menarik dari mummy to be from rara blogger...tentang sopankah rakyat malaysia?
TQ rara, anda menyedarkan rakyat malaysia yang segelintirnya buat2 lupa....lupa akan org lain yang memerlukan nilai2 murni anda (segelintir ok, jgn lak tetiba terasa lelebih baca entry neh kalo anda seorang yang ada sifat nilai2 murni, saya mmg tabik springgggggggg pada org yang ada budi bahasa dan sopan)

Okey, berbalik pada tajuk diatas?
Sopankah Anak-anak mudi zaman sekarang?
Yup! Termasuk julia gak lah kan x lari dari skop kt atas tuh...ukur sendiri...baru tahu KPI masing2...
Ermmm buktinya...mmg masih ada. 

Contohnya, petang semalam. Semua berduyun2 balik kerja kan...nak masak bagai lagi...rushing sana, rushing sini...huhu
Sesampainya destinasi setelah drive dari tempat kerja ke rumah selama setengah jam...(xlama pun kan) terus julia menuju ke umah (apartment).
So, tengah tunggu lif...haruslah kan x kuasa dh nak naik tangga wpun umah tingkat 6 je pun dgn pwot yg comel sgt tuh :P

Ada tiga org dok menunggu lif, Julia dgn pewot yg boyot, seorang gadis sebaya mcm julia, seorang pakcik yang penuh bawa brg2 keperluan umah.
Okey, masa tgh tunggu lif perasan dari tadi this gadis dok sibuk melayan sms (hp). Orait, sampai je lif, this girl masukkk dan terus tekan tingkat 4...

Haiyooooo...apa lagi lif tuh hampir2 nak tutup so ju dgn tgn tepis ar kan...sepatutnya gadis nih tahanlah lif bg laluan org lain nak masuk...ke wat2 x nmpk kot....
Wpun kisah pengalaman mcm nih kecil je kan (xstory pun xpe kot) tp bg julia ia sgt2 menunjukkan tidak sopannnnnnnnnnnnnnn....

Ermmm di bulan ramadhan mcm neh pun ada juga makhluk Allah xnak dptkan pahala besar wpun just tekan punat lif berhenti jek...so senangggg nak kumpul saham amanah akhirat...
Alih2 lepa sju tepis tgn lif tuh, yelah lif barang kan panjang, dan lif tuh amat2lah sasa dan gagak utk kepiskan org mcm juju yg membulat neh...mmg sakit arrrrr...terus ju tekan punat berhenti bg pakcik tuh sorang lagi masuk...kesiannn oooo ju tgk sorang pakcik tuh angkat brg keperluan umah...

This girl langsung x tgk persekitaranya...seeeeeeee...sometimes jgn amalkan sikap individualistik ye kawan2...bukan nak kata julia nih bagus or sopan sgt...tp this attitude mmg ju buang jauh2...x suka ar jd org individualistik nie...rugiiii sgt2...org x suka...if nak org suka kita, kita kena wat apa yg kita suka org wat pada kita....haaaaaaa apa yg ptg kerjasama...

<<<So, moral of the story, marilah kita sama2 amalkan amalan sopan dan nilai2 murni ye...yg dh amalkan tuh terus tingkat2kanlah amalan sopan supaya dpt saham dividen yg tinggi diakhirat, mmg x nampak dividen tuh tp percayalah ia akan dibalas cash oleh Allah di dunia bila smpai masa yg sesuai, if not akan dpt tebus ganjaranya diakhirat, AllahuAlam>>>

5 comments:

  1. kejam nya budak tu.kalau rara mmg jeling je habes2.selfish.bia lah ju,yg penting kita dh tolong pakcik tu.budak tu period kot.hehe

    ReplyDelete
  2. hmm. girl tu kurang prihatin.

    tp btul..ms kite pregnant dlu kan.dah 6 bln da,perut pn da nmpak...bl masuk dlm lrt,jarang dpt duduk taw.tpaksa la tahan kaki bdiri smpai 7 stesen.sedih sgt bl tkenang.hheeheh

    ReplyDelete
  3. Panasss je baca cerita ni.....bukan saje2 mau panas hati tapi mmg geram....

    Dalam bahasa lain, mmg sgt xberakhlak la budak pompuan tuh!Orang yang tak berakhlak bukti nihilnya iman dia....
    *Akhlak kan bunga diri*

    ReplyDelete
  4. That girl boleh dikatakan tak ada asas manner... dengan akal logik pun, kalau kita masuk lif dulu, mesti kita tekan button utk tahan pintu lif.
    Entahlah budak zaman sekarang... lina pun amik pengajaran dari story nie...
    Thanks for sharing... ^_^

    ReplyDelete
  5. Good job for writing this brilliant article.Excellent point here. I wish there are more and more cultured freshwater pearl articles like that.You can visit our pearl in an oyster.If you get a chance pop up by my page, maybe you would like pearl beads.

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com