May Month: Baby Chronology ♥ | Julia Johari
Booking.com

May Month: Baby Chronology ♥

6 weeks - 7 Jan 2012 (Saturday)


8 weeks - 21 Jan 2012 (Saturday)

18 weeks - 31 Mac 2012 (Saturday)


22 weeks - 4 Mei 2012 (Friday) terkini :)

Seronok rasanya making chronology baby month by month eheheh...see buleh tgk progress baby membesar dgn jayanya dengan kuasa Allah SWT...Alhamdulilah...
Yelah as 1st mummy to be neh kalo boleh setiap ari nak catitkan pengalaman dlm blog...tp hanya Allah maha mengetahui...ats desakan tugas yg makin byk sana sini so kena make it as summary je kan...:)

Hari Jumaat lepas 4 Mei 2012, kali yg ke-4 check antenatel @ Hospital Pusrawi with my hubby to meet up dgn my Gynae Dr.Nor Fidak (speacialist doc) and nurse yg senantiasa murah dgn senyuman Nurse Hanna :)

So, tiba awal jam 8.00am tgkt dua pusrawi...suasana hening...damai...tetiba terlihat satu kumpulan nurse2 pelatih ramai berkumpul di ruang legar menunggu utk ibu2 mengandung...
Wahh ada bacaan doa yassin rupa yer pagi neh bersama dgn ustaz merekalah...so, kami berdua pun join sekali dan dgn baby sekali dlm pewot pun utk dgr bacaan yassin...Aminnnnn sejuk ibu mengandung cm neh...terasa mcm dibacakan kepada kami berdua je...sbb kami berdua je kt situ...ibu2 lain x nmpak lagi...TQ Allah :)

Lepas hbs je bacaan surah yassin oleh anggota H. Pusrawi, nama Julia terus di panggil utk sesi biasa lah...sesi ujian air kencing ngan timbang berat...
Cenyum jekkk muka on da way nak g test air kencing....alih2 sampai satu bilik utk test tuh penuh dgn nurse2 pelatih...muda2 lak tuh mcm adik2 baru amik SPM je tgk kekekkekeke
So, Julia dgn selamber je serahkan borang tuh pada salah sorang nurse pelatih kt situ....
See semua mata tertumpu pada Julia...
Ahahahaha seram pun ada sebab napa eh ada x kena ke....rupa2 yer diorg neh nurse pelatih bykkkkkk rajinnnn....semuaaaaaaaa nak bantu julia......yelah bantu ye cuma amik borang jek...bantu tunjukkan toilet walhal julia dh tau nak ke mana kan...bantu tanya mcm2...sampai bab timbang julia suh diorg semua tup mata kuat2....

Ahahhaha so funny sebab rasa mcm diambil perhatian kan...pastu lepas amik berat dan selesai ujian air kencing kena lak part soal selidik oleh slah sorang nurse yg comellll sgt dh lah kecikkk ke badan yer...
Soal selidik ttg latar belakang bila akak mula2 dtg period, bila akak last period sebelum mengandung, umur, bila kahwin...semua ye lah....mcm temuduga nak kahwin je :)) Semua di catit dlm borang...

Xpelah at least u all terhibur ngan kak juju yg suka sgt celoteh...alih2 dkt setengah jam lah duk nagn diorg...seronok..lupa lak hubby dok tggu kt luar ahahhahahah (cian hubby, i'm sorry)

Pastu kena test MGTT? Apa tuh? Ala test ujian air gula dlm badan...nak tau ada penyakit apa2 kan...so, sebelum dtg dah puasa mlm semalam...
Terus ke Makmal Al-Razi utk amik darah satu tiub...
Pastu kna tggu 2 jam nak amik darah satu tiub lagi...

Tp masa tggu dua jam tuh lama kan...so julia bantu hubby g teman wat keja dia jap kt ofis...so nak dekat jam 11am....terus ke H. Pusrawi again...huhuhuh remeh tp happy at least berbakti kepada yg bernyawa dlm pwot neh kan....

Lepas je amik darah kali kedua tggu stengah jam...Dr. Fidak panggil....
Jeng...Jeng...Jeng....Dup Dap..Dup Dap....
Masuk je julia bg salam...hubby pun sama...dua2 duduk mengadap Dr. Fidak dgn muka senyum...

Result is in my hand...Dr. Fidak kata...
Ur sugar dlm badan x buleh disolve selepas 2 hours...and ur sugar is high jugalah...tp tidak membahayakan ibu dan anak...masih boleh dikawal...cuma perlu ambil makanan dalam portion yg kecil2...

Ermmmm....see wpun dh jaga mkn minum...byk minum air suam setiap ari pun masih mcm tuh juga...Julia kena byk wat keje umah lah pasnih kasi bdn kuar peluh byk...buang gula yg x sepatutnya dlm bdn...

Pastu terus g scan...suka ngan cara Dr. Fidak neh...explanation yg cukup senang difahami dan x bebel byk2 sgt....I likeeeee :)

Time scan nih lah Dr. Fidak tunjukkan sesuatu...yaaaa JANTINA BABY...
Ehehhehe dah terang dan nyata baby x malu2 utk tunjuk kt mama & papa dia ahahhahha so cleverrrrr baby....muka pun dah jelas leh nampak....yelah baru je 5 bulan (22 weeks) dah buleh kasi tunjuk2 kan...ehehheh luv u!

<<<So, siapa leh teka apa jantina our baby? Kalo betul nanti baby kasi flying kiss masa deliver nanti ye :D So, renung2 dan cuba hisab pic yg keempat tuh pic terkini...mana tau rata2 auntie2 or uncle2 diluar sana cekap....see u soon! :)>>>

3 comments:

  1. sonoknye dah scan baby
    mai tak scan pn lagi... nak scan takut xnmpk lagi tggu besar sket la.. :)

    ReplyDelete
  2. Baby girl, kan...??

    Orang tua2 kata kalau tengok perut ibu yg peknen tu membesar secara melintang, nanti anaknya pompuan.. Kalau membesar secara menegak, nanti anaknya lelaki..

    Itu cara dulu2 laa.. skang ni main scan je.. hikk...

    ReplyDelete
  3. wah...dah tau gender baby ek...yg nmana 1 agaknya juju...blue or pink..heheh...tp tak kisahla kan janji dia sihat dan mesti comel dan sweet mcm mama dia...

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com