Ujian Penghujung Trimester Pertama. | Julia Johari
Booking.com

Ujian Penghujung Trimester Pertama.

Pejam celik pejam celik, our baby dah nak masuk 11 minggu lebih dah pun dlm perot, kira dh masuk penghujung trimester yg ke 3 bulan....

Perkembangan fetus - hamil 11 minggu

Sumber dari : Ditulis untuk BabyCenter Malaysia
kulit

 Info:
[Anda hampir sampai ke penghujung trimester pertama. Banyak dari perkembangan kritikal bayi akan selesai dalam dua minggu lagi, dan kemungkinan keguguran akan berkurangan secara ketara.

Diukur dari mercu kepala ke punggung, fetus 1.5-inci / 4-sentimeter anda mempunyai semua bahagian-bahagiannya, dari kudup gigi ke kuku jari kaki. Bayi anda sibuk
menendang dan meregang; pergerakan-pergerakannya amat lemah-gemalai sehinggakan seperti balet air. Jari-jari tangan dan kaki sudah terpisah sepenuhnya. Kini, tugas utama fetus dalam tempoh enam bulan ke hadapan ialah untuk terus membesar dan menjadi semakin kuat sehingga ia boleh meneruskan kehidupan secara bersendirian di luar rahim.]

*****
Mama Juju minggu nih mcm2 dugaan ditempuhi :(
Baru tahu betapa susahnya nak jd mama kan?
Selama nih kita tgk mama kita sendiri bagi mkn minum segala2nye lah nmpk senang rupa2 yer mmg payah....huh tarik nafas dlm2...selalu gak nanges sorang2 bila hubby asyik outstation keje berhari2...tercabar minda, rohani dan jasmani sbb kena lalui pelbagai kisah hidup Mama to be kadang kala keseorangan...tgh taip nih pun rasa sebak jek...yelah minggu nih pun hubby ke Kuantan utk kerjanya...

Mama Juju selalu kuat semangat! Tp ada kalanya air mata gak jatuh bila ditimpa sakit yg pelik sekarang nih...
Bukan hendak meminta simpati...tp rasa terharu, rasa yg x boleh diceritakan dgn pena sekali pun...ia adalah anugerah perasaan yg jarang di miliki.
Perasaan rasa Sayangnya Pada IBU BAPA kita sendiri...
Ya, bila nak jd mama to be nih baru perasaan sedihhhhhhhh berpanjangan melanda diri...bila teringat Abah, juju menangis, bila ingat Mama, juju menangis gak...
Ntah kenapa perasaan mudah tersentuh dpt time pregnant...
Lebih sensitif dari biasa...

Dugaan sakit yg bertalu2 hanya Allah yg tahu...ujian dari Allah amat getir...mungkin sesetengah org akan berkata " Oh! Pembawakkan budak mmg mcm itu"
Tp With Julia lbh terasa sbb hanya tubuh sendiri yang x dpt berkata...

Sakit urat2 badan dekat 3 hari ini dan angin bdn yg x pernah lekang dibadan lebih membawa sejuta keinsafan dalam diri Juju... :((
Tido pada waktu  sekarang x pernah rasa kenikmatan nyenyaknya tidur seperti dulu...
Badan sentiasa hangat membara setiap mlm menjengah segenap isi dan ruang darah ku...
Hari2 Tidur ku tidak pernah lelap...
Hanya air mata peneman setia dikala dihimpit dugaan dari Allah yg begitu mencabar...

Penawar dari ujian adalah sabar...ya Allah ku mohon pada mu...ringankanlah sedikit rasa sakit ku ya Allah...daku tahu daku seorang yg jahil...tp x sanggup biarkan si comel yg masih kecil didalam merasa kesakitan yg sama daku lalui...

Moga blog yg berhabuk With Julia ini akan senantiasa diwarnai dgn karya2 yg lebih positif dan ceria dimasa akan dtg...

Sahabat2 sekalian...Julia mohon ampun dan maaf ya...doakan semoga penyakit With Julia cepat sembuh supaya baby dpt membesar dgn sihat kerana Allah SWT...

<<<Syg anda semua selalu... :)>>>

3 comments:

  1. hehe normalla tu julia, org preggy nih sensitipnya lebih...nk bermanja lebih2 ngan org tsayang...
    apapun jgn ikut prasaan sgt tak elok tuk baby...

    ReplyDelete
  2. Sian Julia...

    Julia kena kuat.. Banyakkan sabar dan istighfar.. Kena cakap dgn diri sendiri bahawa Julia ni beruntung sebab boleh pregnant kerana ramai lagi ibu2 yang tak boleh nak pregnant ni.. Kena selalu berzikir.. Tak elok mengeluh..

    Sebab tu kalau orang pregnant ni disarankan untuk membaca al-Qur'an selalu.. Tujuannya supaya dia tenang dan babypun ikut tenang..

    Moga Julia cepat sembuh dari alahan.. Sabar banyak2 ya...

    ReplyDelete
  3. Marnan: tq dear...myb sbb byk benda yg ju mkn jd bisa balik dibdn...kena lebih hati2...kekadang dlm hati2 pun leh jd. huhuhu

    Kak Azz: Tq so much kak azz...zikir dan al-quran senantiasa di hati...pengubat jiwa dan kekuatan rohani...betul ckp kak azz...jiwa tenang baru baby tenang...insyaAllah ju jalani ujian ini dgn kesabaran...aminnnn...

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com