Panik!!! | Julia Johari
Booking.com

Panik!!!

Mcm mana nak cerita yea...
Pada 15 hb jam 4.15pm juju masih diofis....
Masuk ke toilet sbb x tahan nak buang air kecil, pastu terlihat satu jaluran dark brown darah lama di ats pantyliner...
"Oh! My God! How's my baby?"
Rasa mata dah gelap sgt, panik!!!

Iyalah bila penah terbaca satu artikel mengenai kehamilan byk dibicarakan tentang isu turun darah semasa kehamilan....so dalam fikiran time tuh hanya Tuhan sahaja yang tahu.

Tepat je 4.30pm terus balik menuju ke Klinik Pakar Wanita ...
Msa drive rasa masa tuh hanya ingat Allah je...biarlah baby dlm kandungan masih hidup...biarlah mama juju yg sakit jangan baby yang sakit, tangisan dan air mata peneman daku keseorangan didalam kereta...itulah perasaan yg baru nak bergelar ibu...sanggup rasa ye berjuang untuk bagi baby hidup dan tempuhi sakit utk amanah yang Tuhan berikan.

Setelah sampai sahaja di Klinik Pakar Wanita daku di sambut mesra oleh 2 org nurse yang cukup baik dan peramah...lepas itu daku di bawa utk berjumpa Doktor Pakar yang diberi nama Dr. Amarjit Singh.
Pertama kali bersua muka, daku melihat muka yer begitu serius...tp juju x kisah dh semua tuh, trus ceritakan msalah yg melanda petang itu jugak...doktor mengarahkan daku utk scanning.

First scanning - x dpt lihat jelas sbb urine ku penuh, doktor suh kencing dulu.
2nd scanning - x dpt lihat juga jelas baby sbb perut ku tebal....ermm dh tebal dari dulu mmg susah nak scan lebih dlm.
3rd scanning - melalui vagina scanning, ini kali kedua scanning melalui situ...rasa senak dan takut sbb mmg x suka scan melalui situ, tp apa kan daya kerana baby, mama ju tempuhi jua...

At last, Doktor Amarjit kata baby ye condition is ok, heartbeat ok, ada nampak liver, kaki, tgn, kepala baby dan uri semua doktor tunjuk...plg indah rasa ye dpt lihat baby yg baru cukup develop yg baru je nak masuk 12 minggu...
Kali ketiga scan baru doktor sahkan baby juju ok....

Me? Ucap kalimah alhamdulilah x putus2...rasa mcm Allah bg nwaya kali kedua utk juju hidup...MasyaAllah.

Then, terus dgn sesi consultation with Dr. Amarjit.
Almost 1 hourlah dia bg ceramah about my pregnancy.....mmg puas hati ye service...kalau tahu lama dari dulu amik pakej mecical checkup pregnancy dekat klinik yg dekat ngan umah je...ermmm. Itulah memilih sgt kan...at last yg dekat gak plg bagus dan puas hati...bayaran pun x mahal siap bg ubat plg terbaik lak tuh doktor advice...

Iberet folic + Calcium for one month.

Lepas neh pasti nak cek up kt situ je lah...xmo buang duit pada tmpt yg mahal...yg pasti klinik swasta situ bgus...tersangat puas hati...

Berbalik kepada tompokan dark brown tuh hanya berlaku dari 15-16 Feb jek...hari ini tgk bersih xd apa2...harap ia berterusan sehingga deliver...
alhamdulilah....... :D

Rupa2 yer byk betul halangan masa ju nak bercadnag utk join kursus di PD minggu ini, diberinya petanda sakit2 urat kemudian pada hari yang pegawai2 sibuk nak ke kursus petang tuh jugalah Allah x benarkan juju join sekali...dah termaktub supaya juju kena rehat lebih jaga kesihatan...

By da way, doktor bg dua hari MC dari 16-17 feb utk rehat secukupnya dirumah...tp dtg je ofis malas nak cuti takut boring dok umah...dok ofis pun leh rehat sbb bukan musim bz ngan kerja...

Apa yg ptg, Julia rasa happy sgt sbb kawan peneman setia ada disisi utk beri ketenangan dan info2 berguna semasa kepanikkan juju iaitu Aifa dan sis yogeswari...

<<< TQ so Much, baby and mama leh tersenyum riang again ;D>>>


3 comments:

  1. Alhamdulillah...

    Moga Ju dgn baby semakin sihat...

    :-)

    ReplyDelete
  2. cik Azz >
    TQ so much sis azz...juat nukilan diary semasa pengalaman sepanjang pregnant...utk di jdkan sebagai rujukan dimasa tua2 nanti ehehhe :P

    ReplyDelete
  3. sib baek xde apa2 yunk.. moon pun risau gak if jadi benda2 cam ni but alhamdulillah so far semua berjalan lancar.. xde apa2 alahan or kejadian2 yg x diingini berlaku..

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com