Thursday, February 23, 2012

Tik Tok Tik Tok...

Thursday, February 23, 2012 7 Comments
Walla...hi geng bloggers and silent reader's out there :)
Aksi mengomel ari ini diteruskan dgn agenda Tik Tok Tik Tok...
Apa kebenda lah julia neh nk citer?
Cer tgk ats, cer tgk ats...cpt lah tgk...dh tgk ke?

Hahahha yelah dah x perasan langsung today dh genap 7 bulan kahwin jd isteri org.
Haa...mcm  x caye je kan.
Lagi 5 bulan genaplah setahun kot kahwin...hmmmm Alhamdulilah sgt2! ngeeeee

Romantik kan burung serindit neh ehehhehe
Semalam belajar satu perkara dari my beloved hubby
He said, "Enjoying the small things...it will make u happy and thankful :))"
Wauuuu! Simple word but deepest meaning kan...

Sometime biasalah kan kita selalu mengimpikan perkara2 atau benda2 yg besar sahaja tp kita terlupa utk enjoy dan hargai perkara yg sekecil2nya...malah perkara kecil yg ada pada kita mungkin lebih membahagiakan dari memikirkan perkara2 yg besar....perghhhhh dh jd pakar motivasi balik Pn. Julia neh yey... :P well its the truth rite???

That's why we must love our simple life today...
Masa berlalu setiap saat dan detik mmg akan jd kenangan seumur hidup kalau kita x hargainya sekarang.
So geng, sama2lah kita amik kata2 perangsang yg berkesan utk membina kegembiraan dan kekuatan hati utk kekal bahagia dgn apa yg diusahakan...insyaAllah pasti Allah perkenankan doa kita semua...

By right now, wanna wish to my hubby "Happy Anniversary For 7 Month Papa"
Nak jd papa to be dah pun kkkekekee....
Semoga papa happy ye bila baca entry terbaru julia :D
Thanks for everything!

<<< Dok pk nak belanja apa ek kt hubby utk 7 month anniversay, any idea's geng, plzz help me ehehhe>>>

Monday, February 20, 2012

Craving Mee Bandung Udang Galah!

Monday, February 20, 2012 9 Comments

Hello guys and girls! Hollaaa...., Mr.Big Prawn said ehhehehe
Haaaa...tgk Mr. Big Prawn kt ats tuh dok relek2 ja kan ehehhe sat g x taulah sapa lah kena santap dia tggu turn je tuh kehkehkehkeh...:P
Ok, semalam masa duk sibuk2 kemas umah sempat lagi telinga Juju ini dipjgkan ke rancangan Jalan-jalan Cari Makan!...haa segmen yg plg diminati...
Tgk punya tgk Qi pengacara dok makan kt satu kedai diberi nama
'Bisik-Bisik Restoren' terletak di jln zirkon shah alam'

Apa yg menariknya?
Mee Bandung Udang Galoh Muar!...
x caye besar ye udang diorg display mkn tuh x hingat!...tgk lama2 meleleh aiq liuq...tgk ngan hubby berdua je...walhal pepagi dh bfast tuh kenyang lagi ....tp penangan iklan mmg kuat kuasanya...
So, kali ini hubby lak craving siap ajak lepas solat zohor ondaway terus ke shah alam....hahahha dlm hati terdetik sapa yg dok mengidam neh?
Ahhh x kesah lah janji ada org nak belanja mamam itu bisa diatur ehehhehe.. :P
Siap roger adik ipar sekali ngan anak2 ye join g shah alam serbu itu punya kedai...

So, tepat jam 2 tghari terus start ejin kete ke destinasi shah alam seksyen 7...
Kalau anda penah g UITM shah alam senang je nk cari kedai Bisik-Bisik neh...saat anda berada di UITM shah alam terus je akan jumpa shell di sebelah kiri...terus lagi akn nmpk simpang ke keri naik bukit ada tulis signboad jln zirkon seksyen 7...sebelah jln tuh leh perasan cwgn unisel kt sebelahnya...ok, kedai tuh terletak di ats bukit...kena tawaf separuh baru jumpa kedai tuh duk plg ats bukit sebaris ngan kedai2 lain.

Ok, sejurus smpi ke kt kedai tuh...jeng jeng jeng!
Whuaaaaaaaa...ramai ye manusiaaaaa...lautan manusia smpi kedai tuh tenggelam dik kerana iklan JJCM tuh le...kan dah ckp...mmg kuasa iklan mengatasi segalanya...ehhehe
Tunggu dlm 5 min je ada dua org makcik neh beredar dkt je ngan kami..apa lagi set lah tmpt...ehehhe ingat nak beredar dh tp kuasa tuhan tahu hubby mengidam dpt gak rezeki ahahhahahahhaha (ketawa jahat)

Part tang order? Wokeh...kena tahan sabor sikit ye..yelah lautan manusia dtg x putus2...ada yg tapau ada yg dari td duduk kt meja pun x dpt makanan yg diorder...so turn kami lepas order kena tggu kurang2 dekat 40 min lah...ehehhe dlm hati ermmmmmm paham2 jelah lah kan kalao x sedap faham2 jelah kan ada yg x dtg dah...

Tapi kan...tapi kan....apa yg tapi?
Kekekke....lepas dtg je menu ats meja...mak aiiiiiii besaq ye udang galoh neh...mana dia pancing....hubby order site biasa...org yg dibelanjakan tuh pulak order special...apa lagi...
Rsa punya rasa....WAUUUUUUUUUU!...muka atak senyum ^----------------------^ manyak senyum pjg ooooo...ahahhaha
Yelah Sodapppp lah geng!...hubby pun puji...adik ipar pun puji sedap berbaloilah tggu lama...ahahhaha...

Jom tgk!

Mee Bandung Udang Galoh Muar (Saya punya) 
Neh harge RM14 bla-bla ...besaq kan...ada telur mata separuh masak, sayur2 yer penambah rasa dan rasa kuah mee bandung yg amatlah lazat........yummy!


Mee Bandung Muar (Hubby Punya, ada nama gak neh tp lupa dh)
Kalau yg biasa pun rasa dh sodap...yg luar biasa mcm juju amik lagi terangkat...
Ada harge menu Mee Bandung lain yg lagi up spesial harge dlm lebih kurang RM24 gitulah kao x silap tgk menu semalam...wallaaaaaaaaa...puas hati...

Wokeh, bila citer bab mkn neh smpi esok pun x hbs2...so geng2 With Julia apa lagi...kalo d masa pi lah Shah Alam tuh dokat ja...lepak ngan family ramai2 pekena Mee Bandung Udang Galoh....pasti tersenyum perut balik umah nanti....

<<<Hati manyak happy mamam sodap2 ngan hubby tercinta....next mamam nanti akan ke udara lain rancangan...stay tune beb!>>>


Friday, February 17, 2012

Panik!!!

Friday, February 17, 2012 3 Comments
Mcm mana nak cerita yea...
Pada 15 hb jam 4.15pm juju masih diofis....
Masuk ke toilet sbb x tahan nak buang air kecil, pastu terlihat satu jaluran dark brown darah lama di ats pantyliner...
"Oh! My God! How's my baby?"
Rasa mata dah gelap sgt, panik!!!

Iyalah bila penah terbaca satu artikel mengenai kehamilan byk dibicarakan tentang isu turun darah semasa kehamilan....so dalam fikiran time tuh hanya Tuhan sahaja yang tahu.

Tepat je 4.30pm terus balik menuju ke Klinik Pakar Wanita ...
Msa drive rasa masa tuh hanya ingat Allah je...biarlah baby dlm kandungan masih hidup...biarlah mama juju yg sakit jangan baby yang sakit, tangisan dan air mata peneman daku keseorangan didalam kereta...itulah perasaan yg baru nak bergelar ibu...sanggup rasa ye berjuang untuk bagi baby hidup dan tempuhi sakit utk amanah yang Tuhan berikan.

Setelah sampai sahaja di Klinik Pakar Wanita daku di sambut mesra oleh 2 org nurse yang cukup baik dan peramah...lepas itu daku di bawa utk berjumpa Doktor Pakar yang diberi nama Dr. Amarjit Singh.
Pertama kali bersua muka, daku melihat muka yer begitu serius...tp juju x kisah dh semua tuh, trus ceritakan msalah yg melanda petang itu jugak...doktor mengarahkan daku utk scanning.

First scanning - x dpt lihat jelas sbb urine ku penuh, doktor suh kencing dulu.
2nd scanning - x dpt lihat juga jelas baby sbb perut ku tebal....ermm dh tebal dari dulu mmg susah nak scan lebih dlm.
3rd scanning - melalui vagina scanning, ini kali kedua scanning melalui situ...rasa senak dan takut sbb mmg x suka scan melalui situ, tp apa kan daya kerana baby, mama ju tempuhi jua...

At last, Doktor Amarjit kata baby ye condition is ok, heartbeat ok, ada nampak liver, kaki, tgn, kepala baby dan uri semua doktor tunjuk...plg indah rasa ye dpt lihat baby yg baru cukup develop yg baru je nak masuk 12 minggu...
Kali ketiga scan baru doktor sahkan baby juju ok....

Me? Ucap kalimah alhamdulilah x putus2...rasa mcm Allah bg nwaya kali kedua utk juju hidup...MasyaAllah.

Then, terus dgn sesi consultation with Dr. Amarjit.
Almost 1 hourlah dia bg ceramah about my pregnancy.....mmg puas hati ye service...kalau tahu lama dari dulu amik pakej mecical checkup pregnancy dekat klinik yg dekat ngan umah je...ermmm. Itulah memilih sgt kan...at last yg dekat gak plg bagus dan puas hati...bayaran pun x mahal siap bg ubat plg terbaik lak tuh doktor advice...

Iberet folic + Calcium for one month.

Lepas neh pasti nak cek up kt situ je lah...xmo buang duit pada tmpt yg mahal...yg pasti klinik swasta situ bgus...tersangat puas hati...

Berbalik kepada tompokan dark brown tuh hanya berlaku dari 15-16 Feb jek...hari ini tgk bersih xd apa2...harap ia berterusan sehingga deliver...
alhamdulilah....... :D

Rupa2 yer byk betul halangan masa ju nak bercadnag utk join kursus di PD minggu ini, diberinya petanda sakit2 urat kemudian pada hari yang pegawai2 sibuk nak ke kursus petang tuh jugalah Allah x benarkan juju join sekali...dah termaktub supaya juju kena rehat lebih jaga kesihatan...

By da way, doktor bg dua hari MC dari 16-17 feb utk rehat secukupnya dirumah...tp dtg je ofis malas nak cuti takut boring dok umah...dok ofis pun leh rehat sbb bukan musim bz ngan kerja...

Apa yg ptg, Julia rasa happy sgt sbb kawan peneman setia ada disisi utk beri ketenangan dan info2 berguna semasa kepanikkan juju iaitu Aifa dan sis yogeswari...

<<< TQ so Much, baby and mama leh tersenyum riang again ;D>>>


Tuesday, February 14, 2012

Ujian Penghujung Trimester Pertama.

Tuesday, February 14, 2012 3 Comments
Pejam celik pejam celik, our baby dah nak masuk 11 minggu lebih dah pun dlm perot, kira dh masuk penghujung trimester yg ke 3 bulan....

Perkembangan fetus - hamil 11 minggu

Sumber dari : Ditulis untuk BabyCenter Malaysia
kulit

 Info:
[Anda hampir sampai ke penghujung trimester pertama. Banyak dari perkembangan kritikal bayi akan selesai dalam dua minggu lagi, dan kemungkinan keguguran akan berkurangan secara ketara.

Diukur dari mercu kepala ke punggung, fetus 1.5-inci / 4-sentimeter anda mempunyai semua bahagian-bahagiannya, dari kudup gigi ke kuku jari kaki. Bayi anda sibuk
menendang dan meregang; pergerakan-pergerakannya amat lemah-gemalai sehinggakan seperti balet air. Jari-jari tangan dan kaki sudah terpisah sepenuhnya. Kini, tugas utama fetus dalam tempoh enam bulan ke hadapan ialah untuk terus membesar dan menjadi semakin kuat sehingga ia boleh meneruskan kehidupan secara bersendirian di luar rahim.]

*****
Mama Juju minggu nih mcm2 dugaan ditempuhi :(
Baru tahu betapa susahnya nak jd mama kan?
Selama nih kita tgk mama kita sendiri bagi mkn minum segala2nye lah nmpk senang rupa2 yer mmg payah....huh tarik nafas dlm2...selalu gak nanges sorang2 bila hubby asyik outstation keje berhari2...tercabar minda, rohani dan jasmani sbb kena lalui pelbagai kisah hidup Mama to be kadang kala keseorangan...tgh taip nih pun rasa sebak jek...yelah minggu nih pun hubby ke Kuantan utk kerjanya...

Mama Juju selalu kuat semangat! Tp ada kalanya air mata gak jatuh bila ditimpa sakit yg pelik sekarang nih...
Bukan hendak meminta simpati...tp rasa terharu, rasa yg x boleh diceritakan dgn pena sekali pun...ia adalah anugerah perasaan yg jarang di miliki.
Perasaan rasa Sayangnya Pada IBU BAPA kita sendiri...
Ya, bila nak jd mama to be nih baru perasaan sedihhhhhhhh berpanjangan melanda diri...bila teringat Abah, juju menangis, bila ingat Mama, juju menangis gak...
Ntah kenapa perasaan mudah tersentuh dpt time pregnant...
Lebih sensitif dari biasa...

Dugaan sakit yg bertalu2 hanya Allah yg tahu...ujian dari Allah amat getir...mungkin sesetengah org akan berkata " Oh! Pembawakkan budak mmg mcm itu"
Tp With Julia lbh terasa sbb hanya tubuh sendiri yang x dpt berkata...

Sakit urat2 badan dekat 3 hari ini dan angin bdn yg x pernah lekang dibadan lebih membawa sejuta keinsafan dalam diri Juju... :((
Tido pada waktu  sekarang x pernah rasa kenikmatan nyenyaknya tidur seperti dulu...
Badan sentiasa hangat membara setiap mlm menjengah segenap isi dan ruang darah ku...
Hari2 Tidur ku tidak pernah lelap...
Hanya air mata peneman setia dikala dihimpit dugaan dari Allah yg begitu mencabar...

Penawar dari ujian adalah sabar...ya Allah ku mohon pada mu...ringankanlah sedikit rasa sakit ku ya Allah...daku tahu daku seorang yg jahil...tp x sanggup biarkan si comel yg masih kecil didalam merasa kesakitan yg sama daku lalui...

Moga blog yg berhabuk With Julia ini akan senantiasa diwarnai dgn karya2 yg lebih positif dan ceria dimasa akan dtg...

Sahabat2 sekalian...Julia mohon ampun dan maaf ya...doakan semoga penyakit With Julia cepat sembuh supaya baby dpt membesar dgn sihat kerana Allah SWT...

<<<Syg anda semua selalu... :)>>>