Mum To Be ♥ | Julia Johari
Booking.com

Mum To Be ♥

Alhamdulillah, rezeki awal tahun 2012, genap usia perkahwinan kami dalam 5 bulan...
Kami di kurniakan cahaya hati yg baru sahaja 6weeks 1 days, rezeki yang tidak disangka2...Syukurrr Alhamdulilah Ya Allah!

Grow baby Grow! ;)
(Nampak x bentuk bulat lonjong tu? Haa itulah my baby soon 2.67 cm, alhamdulilah dalam rahim doktor sahkan, insyaAllah) 

With Julia sengaja lambat nak umumkan sebab belum confirm dgn doktor. So, thats why ramai yang tertanya2 dan terbau2 apa yg With Julia cuba sembunyikan dari penghujung thn 2011...
Sepatutnya hadirnya dtg bulan pada 26 Dis, tetapi sehingga 3 hari tggu masih x kunjung tiba...so tergerak hati pertama kali hendak beli ujian UPT di farmasi. Test keesokkan pagi pada hari keempat, terus naik double line. Hati masih berdebar2 betulkah???

Terus tunjuk pada hubby...dia sukaaaa sgt2! Tp Julia? Masih ragu2 takut upt rosak ke apa kan...ataupun sebab kesan ubat batok yg bergelen2 minum masih x hilang2 batoknya dekat sebulan lebih...
Terus ke farmasi beli 3 jenis UPT....
Semua menunjukkan positif pada hari2 yg berlainan...
Baru rasa sudah smpai masanya utk berjumpa dgn doktor.

Okey, pada hari sabtu lepas 7 Jan 2012 ju and hubby terus ke Hospital Pusrawi utk confirmkan dgn doktor. So, setibanya di kaunter pendaftaran, cik yg berada di info centre ibu mengandung mengatakan hanya doktor pakar yang ada buat masa ini.
My hubby kata lagi bagus jumpa terus doktor pakar, x payah pergi byk2 tmpt lain.
Tunggu punya tunggu sampai sudah nombor giliran utk berjumpa doktor pakar yang diberi nama Dr. Noor Fidak :)

Senyuman manis dan huluran salaman yang diberikan oleh doktor membuatkan daku terpegun, bukan apa. Muka doktor yang sejuk dan penuh sifat keibuan membuat daku x tahu nak ckp apa2...masyaAllah.

Soalan pertama doktor kepada daku ialah Berapa lama sudah berkahwin?
Kekekkekkeeke pandai doktor nih tahu daku panik sbb 1st time nak citer pun segan...
So, bermulalah episod kenal mengenali. Eheheh hubby tersenyum2 sipu je dekat doktor...ahahhaha tawu dah dia pun malu nak citer hal2 pompuan kan...
So, julia kena amik action. Terus terang pada doktor dgn menghulurkan
UPT yang ada dua double line...

Reaksi doktor? Wauuuu terangnyaaaaa line T (Test line) berbanding dengan line C (Control line) ehehhe doktor kata jenama apa puan beli? Setelah tunjukkan sarung plastik brand tuh doktor kata anda tahu ke apa yg di test tuh?
Spontan lah julia ckp test air kencing utk tahu wujudkah hormon HCG....
Doktor terus senyum...nasib baik refer internet kalo x malu je x tau apa yg di test...so terus doktor terang mcm2...leka mendengar terus doktor jemput utk scan untk tentukan berapa minggu...

Scan punya scan jumpalah tompok hitam panjang di skrin...pertama kali daku menatapnya di skrin scan daku terus speechless...besar betul kuasa Tuhan. Terus daku menangis....menangis gembira sbb pertama kali doktor kata confirm pregnant dan elok di dalam rahim... Ya Allah!
Terus doktor jemput hubby ku utk lihat di skrin scan...hubby ku tersenyummmm je lepas dari jumpa doktor smpi ke rumah...ehehhe tahu sbb dia nak jd bapa tidak lama lagi.

Doktor sahkan bahawa sudah 6 minggu pregnant...dan byk bg penekanan doktor nor fidak nasihatkkan supaya elakkan terus menerus mkn makanan yg byk Preservative.
Lebih mkn buah-buahan dan susu ibu start from today... :)
Doktor pun inform bahawa kandungan ini 50-50 sebab ia masih baru sgt2 dan memerlukan byk jagaan dan perlu elakkan angkat barang berat2 utk elak perkara yang tidak patut terjadi.

Reaksi hubby? Dia lebih byk bertanya kepada doktor berbanding julia...ehehhe bgus juga sbb dia yg kena pantau ju lps nih sebagai doktor harian di rumah kekekkeke...bgus kan lantik hubby jd doktor kt umah tiap2 hari... :D

Mood? Maaf jika mood With Julia nih tetiba berubah x tentu masa...mmg setiap ibu mengandung alami perubahan hormon yang ketara sgt2. So, jgn dilayan jika With Julia nih tetiba je monyok or moody ye...itu hanya mainan hormon dan x diminta utk dipersembahkan...moga tiap2 hari dilalui dgn gembira dan penuh keberkatan...

With Julia tekankan disini dan selalu ingatkan diri sendiri bahawa cerita ini bukan bertujuan utk menunjuk2 jauh sekali utk membangga diri, tp lebih kepada sifat peribadi utk ditatap dan rujukan kembali pada masa hadapan.

Start from today, With Julia blog akan updatekan pelbagai cerita ttg mum to be until due date pregnant 3 September 2012 (tarikh jatuh pada bulan Syawal)...insyaAllah tarikh itu doktor yang jangka akan bersalin...

<<<Terima kasih byk2 kepada Allah SWT dan semua yg mengenali Julia kerana mendoakan julia selama ini...hanya Allah dapat membalas budi baik anda kepada kami, Julia doakan agar anda jua akan dimakbulkan doa oleh Allah dalam apa jua yg di usahakan...insyaAllah, Aminnnnn :)>>>


11 comments:

  1. salam julia~wah...sudah rezeki julia...Tahniah yer....jaga diri leklok..semoga julia selamat sampai saat melahirkan dan dapat tgk baby dewasa depan mata...doakan kami pula yer...tumpang happy....=)

    ReplyDelete
  2. nurryama: wasalam dear yama...terima kasih dear...ju doakan yama akan turut serta nanti...thn baru anugerah baru...aminnnnn...windu kt yama tau...

    ReplyDelete
  3. weeee... happynya kan bila tau kita bakal jadi ibu... :) tahniah mama ju.. jaga baby leklok tau... untung ju sebab hubby ada sebelah jep.. boleh tolong tengok2 apa yang patut.. :)

    ReplyDelete
  4. moon: kita sekapal lah ehehhe myb moon tiup bau baby kt juju kot terus lekat ehehhe alhamdulilah moon, rezeki yg x tersangka2 awal thn 2012 pula tuh...moon, nanti ada rezeki moon dkt ngan hubby tau...insyaAllah jom kita sama2 doakan ye..aminnn :)

    ReplyDelete
  5. tahniah jujue...jaga diri, jaga kesihatan, jaga mkn tau...tak mo mkn ubat batuk lai dah...bykkan berdoa supaya dipeliharakan kesihatan dan bby sbb baru lai apa2 ponx bley terjadi...awal2 nie mmg fasa berjaga2..huhu
    welcome to the club.. :)

    ReplyDelete
  6. kak mimie: sama sis mimi :) tq so much bg nasihat mcm2 kat juju...a'ah sejak tau baru2 pregnant terus x mkn dh ubat batok dan ubat2 lain...takuttt ada kesan dan doktor pun suh stop dan amalkan minum air byk2...insyaAllah batok lama2 leh ilang tp kena sabar huhuhu...yey dh leh join club mama... :D

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah ^^ mari la kongsi berita gembira ni kat dalam bcr.. maknanya nanti bcr akan sambut 2 baby tahun ni :D

    bcr = www.bcroom.net

    ReplyDelete
  8. Red: yup moon + julia ek red ehehhe insyaAllah akan umum di BCR nanti...aminnn tq ye :)

    ReplyDelete
  9. Congrats Ju n hubby.. tumpang happy dengar good news mcm ni.. secara x lgsung terimbau balik pengalaman mengandungkn anak pertama dan reaksi pertama ble tgk ade double line.. mmg sgt2 teruja.. syukur alhamdulillah

    ReplyDelete
  10. Puan Ros: sama ye puan ros :D masin betul kata2 puan minggu lepas masa bincang2 pasal blog tempohhari ehhehe mcm cerita diam2 ubi berisikan puan...tq so much puan for all ur support to us...really appreciate it so much aminnnn ;D

    ReplyDelete
  11. cgrts kak jue!! welcm to the club...xpa2..mood tu kita dah faham sgt2 dah..huhu.......

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com