Friday, January 20, 2012

Penawar Hebat dari Pencipta!

Friday, January 20, 2012 10 Comments
MasyaAllah, mmg benar penawar hebat Air zam-zam untuk segala penyakit rohani dan jasmani dengan tujuan memohon penyembuhan dari Allah benar-benar dirasai oleh With Julia sendiri...

Molekul Air Zam-zam.

Setengah botol besar air zam-zam yg disimpan baik setelah menunaikan ibadat Umrah di Makkah pada bulan 3 tahun 2011 akhirnya baru tahun 2012 ia dapat direalisasikan...
Ada niat yg disimpan sekian lama...jika daku berkahwin dan akan dikurniakan anak, baru akan mulakan rutin untuk meminum seteguk air zam-zam setiap pagi sehingga ke hari bersalin...

Alhamdulilah, With Julia dpt rasakan perubahan yg amat2 ketara. Nasihat With Julia, tidak kira anda berada dalam keadaan mcm mana sekali pun jika anda mahu keberkatan dari segi kesihatan cubalah amalkan meminum air zam-zam, setiap hari ke, setiap bulan sekali ke, atau sekali setahun pun cubalah!...

Anda akan rasa betapa Allah Maha Berkuasa untuk menyembuhkan dan menguatkan sistem dalaman kita, ini pengalaman With Julia sendiri...ikut tujuan setiap peminum air zam-zam. InsyaAllah, marilah kita berusaha ke arah yg lebih barakah....Syukran. :)

Jom kita baca keistimewaan penawar hebat dari Allah!

...........................................................................................

KEUTAMAAN DAN KHASIAT AIR ZAM-ZAM
Dari penjelasan Rasulullah dan para ulama dapat diketahui, bahwa air Zam-Zam memiliki barakah dan keutamaan. Di antara dalil-dalil yang menunjukkan keutamaan air Zam-Zam dapat disebutkan sebagai berikut.

عَنْ جَابِرٍ وَابْنِ عَبَّاسٍ قَالَ رَسُوْلُ اللهِ -صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ-: مَاءُ زَمْزَمَ لمِاَ شُرِبَ لَهُ (أخرجه أحمد وابن ماجه)

"Dari Jabir dan Ibnu 'Abbas, Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda,"Air Zam-Zam, tergantung niat orang yang meminumnya."[7]

Ibnu Taimiyyah berkata,”Seseorang disunnahkan untuk meminum air Zam-Zam sampai benar-benar kenyang, dan berdoa ketika meminumnya dengan doa-doa yang dikehendakinya. Tidak disunnahkan mandi dengannya (menggunakan air Zam-Zam)."[8]

وَعَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ رَضِيَ اللهُ عَنْهُمَا قاَلَ قَالَ رَسُوْلُ الله ِصَلىَّ اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَاءُ زَمْزَمَ لمِاَ شُرِبَ لَهُ إِنْ شَرِبْتَهُ تَسْتَشْفِي شَفاَكَ الله ُوَإِنْ شَرِبْتَهُ لِشَبْعِكَ أَشْبَعَكَ الله ُوَإِنْ شَرِبْتَهُ لِقَطْعِ ظَمْئِكَ قَطَعَهُ اللهُ وَهِيَ هَزْمَةُ جِبْرَائِيلَ عَلَيْهِ السَّلاَمُ وَسُقْيَا اللهِ إسْمَاعِيْلَ عَلَيْهِ السَّلاَمُ
رواه الدارقطني والحاكم وقال صحيح الإسناد

"Dari Ibnu 'Abbas Radhiyallahu 'anh, Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda : "Air Zam-Zam sesuai dengan niat ketika meminumnya. Bila engkau meminumnya untuk obat, semoga Allah menyembuhkanmu. Bila engkau meminumnya untuk menghilangkan dahaga, semoga Allah menghilangkannya. Air Zam-Zam adalah galian Jibril, dan curahan minum dari Allah kepada Ismail."[9]

وَعَنْ أَبِيْ الطُّفَيْلِ عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ رَضِيَ اللهُ عَنْهُمَا قَالَ سَمِعْتُهُ يَقُوْلُ كُنَّا نُسَمِّيْهَا شَبَّاعَةً يَعْنِيْ زَمْزَمَ وَكُنَّا نَجِدُهَا نِعْمَ الْعَوْنُ عَلَى الْعِيَالِ (رواه الطبراني في الكبير)

"Dari Abi Thufail, dari Ibnu Abbas Radhiyallahu 'anhu, ia berkata : Saya mendengar Rasulullah bersabda,”Kami menyebut air Zam-Zam dengan syuba'ah (yang mengenyangkan). Dan kami juga mendapatkan, air Zam-Zam adalah sebaik-baik pertolongan (kebutuhan atas kemiskinanan)". [HR Tabrani] [10]

إِنَّ رَسُولَ اللهِ صَلَّى الله ُعَلَيْهِ وَسَلَّمَ دَعَا بِسِجِلٍّ مِنْ مَاءِ زَمْزَمَ فَشَرِبَ مِنْهُ وَتَوَضَّأَ) رواه أحمد)

"Dari Usamah, bahwasanya Rasulullah meminta untuk didatangkan segantang air Zam-Zam, kemudian beliau meminumnya dan berwudhu dengannya" [HR Ahmad] [11]

كَانَ يَحْمِلُ مَاءَ زَمْزَمَ ( فِيْ الأَدَاوِيْ وَالْقِرَبِ وَكَانَ يَصُبُّ عَلىَ الْمَرْضَى وَيَسْقِيهِمْ ) ] . ( حديث صحيح)

"Disebutkan dalam Silsilah Shahihah, adalah Rasululllah membawa air Zam-Zam di dalam kantong-kantong air (yang terbuat dari kulit). Beliau menuangkan dan membasuhkannya kepada orang yang sedang sakit".

إِنَّ جِبْرِيْلَ عَلَيْهِ السَّلاَمُ حِيْنَ رَكَضَ زَمْزَمَ بِعَقِبِهِ جَعَلَتْ أُمُّ إِسْمَاعِيلَ تَجْمَعُ الْبَطْحَاءَ فَقَالَ النَّبِيُّ صَلَّى الله ُعَلَيْهِ وَسَلَّمَ : رَحِمَ اللهُ هَاجِراً وَأُمَّ إِسْمَاعِيْلَ لَوْ تَرَكَتْهَا كاَنَتْ عَيْنًا مَعِيْنًا.
( صحيح )

Tatkala Jibril memukul Zam-Zam dengan tumit kakinya, Ummi Ismail segera mengumpulkan luapan air. Nabi berkata,"Semoga Allah merahmati Hajar dan Ummu Ismail. Andai ia membiarkannya, maka akan menjadi mata air yang menggenangi (seluruh permukaan tanah)."[12]

وَعَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ رَضِيَ اللهُ عَنْهُمَا قاَلَ قَالَ رَسُوْلُ الله - صَلَّى الله ُعَلَيْهِ وَسَلَّمَ -: "خَيْرُ مَاءٍ عَلَى وَجْهِ الْأَرْضِ مَاءُ زَمْزَمَ، فِيْهِ طَعَامُ الطَّعْمِ، وَشِفَاءُ السَّقْمِ"،

"Dari Ibnu 'Abbas, Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda,"Sebaik-baik air yang terdapat di muka bumi adalah Zam-Zam. Di dalamnya terdapat makanan yang mengenyangkan dan penawar penyakit."[13]

Abu Dzar al Ghifari berkata,"Selama 30 hari, aku tidak mempunyai makanan kecuali air Zam-Zam. Aku menjadi gemuk dan lemak perutku menjadi sirna. Aku tidak mendapatkan dalam hatiku kelemahan lapar."[14]

: كُنْتُ أُجَالِسُ ابْنَ عَبَّاسٍ بِمَكَّةَ فَأَخَذَتْنِيْ الحْمُىَ فَقَالَ أَبْرِدْهَا عَنْكَ بِمَاءِ زَمْزَمَ فإَِنَّ رَسُوْلَ اللهِ صَلَّى الله ُعَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ ( الْحُمَى مِنْ فيَحْ ِجَهَنَّمَ فَأَبْرِدُوهَا بِالْمَاءِ أَوْ قاَلَ بِمَاءِ زَمْزَمَ ) .

"Dari Hammam, dari Abi Jamrah ad-Duba`i, ia berkata : "Aku duduk bersama Ibnu 'Abbas di Mekkah, tatkala demam menyerangku. Ibnu 'Abbas mengatakan, dinginkanlah dengan air Zam-Zam, karena Rasulullah mengatakan, sesungguhnya demam adalah dari panas Neraka Jahannam, maka dinginkanlah dengan air atau air Zam-Zam" [15]

عَنْ عَائِشَةَ رَضِيَ اللهُ عَنْهَا : أَنَّهَا كَانَتْ تَحْمِلُ مِنْ مَاءِ زَمْزَمَ وَتُخْبِرُ أَنَّ رَسُوْلَ اللهِ صَلَّى الله ُعَلَيْهِ وَسَلَّمَ كاَنَ يَحْمِلُهُ

Dari 'Aisyah, ia membawa air Zam-Zam. Ia mengkabarkan, sesungguhnya dahulu Rasulullah membawanya (sebagai bekal-Pen.).[16]

Ibnul Qayyim berkata,"Aku dan selain diriku telah megalami perkara yang ajaib tatkala berobat dengan air Zam-Zam. Dengan izin Allah, aku telah sembuh dari beberapa penyakit yang menimpaku. Aku juga menyaksikan seseorang yang telah menjadikan air Zam-Zam sebagai makanan selama beberapa hari, sekitar setengah bulan atau lebih. Ia tidak mendapatkan rasa lapar, ia melaksanakan thawaf sebagaimana manusia yang lain. Ia telah memberitahukan kepadaku bahwa, ia terkadang seperti itu selama empat puluh hari. Ia juga mempunyai kekuatan untuk berjima', berpuasa dan melaksanakan thawaf ".[17]

Beliau rahimahullah berkata,"Ketika berada di Mekkah, aku mengalami sakit dan tidak ada tabib dan obat (yang dapat menyembuhkannya). Akupun mengobatinya dengan meminum air Zam-Zam dan membacakan atasnya berulangkali (dengan al Fatihah), kemudian aku meminumnya. Aku mendapatkan kesembuhan yang sempurna. Akupun menjadikannya untuk bersandar ketika mengalami rasa sakit, aku benar-benar banyak mengambil manfaat darinya."[18]

Demikian penjelasan singkat tentang air Zam-Zam. Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam telah memberitahukan kepada kita dan membenarkan khasiat dan keutamaan air yang tak pernah kering tersebut, meskipun setiap hari diambil oleh banyak manusia. Dengan mengetahui secara sepintas air Zam-Zam ini, maka hendaknya dapat meningkatkan dan memperkuat sandaran dan ketergantungan kita kepada Allah. Dia-lah yang Maha Penguasa mengatur segala yang Ia kehendaki.
Wallahu a'lam.

(Sumber: http://rindusunnah.com/index.php/kesehatan/564-keistimewaan-air-zam-zam)

<<<Alhamdulilah, With Julia akan cuba kuatkan amalan minum air zam-zam yg dibawa sendiri dari Makkah thn lepas setiap pagi, niat utk kesihatan diri dan baby, insyaAllah :)>>>

Monday, January 16, 2012

Weird Habits.

Monday, January 16, 2012 5 Comments
Ermmmmm....sesi mengomel?
Tabiat pelik nih With Julia dapat dan x dpt dihindari apabila nak mencecah minggu ke 7 pregannt...
Mcm mana ek tetiba muncul perangai dan tabiat baru nih ekkk...[pelik] sambil mata melihat diatas tgn di pinggang ehehhehe

Seriusly nih lah tabiat baru With Julia...


Bencikan pasar malam.
Jangan marah ye penjual2 pasar malam semua...bukan x suka kt anda tp x boleh lihat or tgk makanan2 di pasar malam...terus rasa nak mual dan pening2...oh! tidak! dulu pantang nampak pasar malam mesti balon habis2san beli memacam...sekarang bila dh pregnant perangai baru x suka pasar malam lak dpt...aduyaiiii...pelik2...harap ia tabiat sementara...

Tidak suka keluar jalan-jalan.
Haaa...siapa x kenal With Julia nih yg kaki jalan2 dan shoping sakan???
Kali nih x suka lak jalan2 lah pulak...hubby paksa beribu kali pun degil xmo keluar...cian hubby kena keluar sorang2 wpun nak beli brg kedai...ntahlah dh penat puas paksa diri sendiri x menjadi gak...kaki nak gak melekat kt umah lagi heaven rasa dari mendedahkan diri kt luar...hahahhahahha ayat baru tuh baru dpt...ada gak ek orang suka lepak je kt umah, sapa lagi tabiat pelik with julia sedang bermaharajalela nih...ahahhaha

Tidak suka makan waktu malam.
Tabiat nih bgus kan...tp bgus ke utk org yg baru je pregnant mcm With Julia...
Dulu mana penah tggl mkn mlm2 nih paling tidak pun makan buah ke kacang ke kan...tp since pregnant semuaaaaaaaa ye x nakkkk! Kasilah apa pun mesti ditolak ke tepi...kfc ke mcd ke apa2 lah yg diumpan oleh hubby utk mkn malam semua di tolak dgn cara baik...
Sedihhhhhhh...sedihhhhh....kecian my hubby. Selalu teman dia mamam sorang2. Kalau nak malan pun pagi hingga ke petang je...mlm dh tutup kedai pewot x mau.
Napa jd cm nih...dulu masa anak dara x nak lak jd cm nih...kalau x lama dh kurus....ehehhe ;P

P.E.N.A.T setiap waktu malam menjelma.
Macam cinderella kan...setiap malam je penat bagai nak rak mcm wat keje buruh paksa tau x rasa yer...apa pun x boleh!...yelah nak wat apa pun rasa penat yg amat...masyaAllah...hari2 istigfar moga dijauhkan dari semua dugaan yg mencabar ini.
Itulah, berkat doa hubby gak penyejuk ati tiap2 arilah dok urut badan supaya angin badan cepat kuar...kalau x mmg confirm xleh lelap sampai ke pagi...serius! Susah betul nak kawal emosi bila kene diri sendiri...huh!

Mual yang mengada2.
Ramai kawan2 ju tanya soalan nih 'Juju, you x d ke muntah ke, mual ke, pening ke? Apa2 ke?' hahahha jawapan With Julia 'Cuma ada mual cikit2, ngada2 gitu, yg serius2 belum muncul lagi...tp x mo pk...kalu pk kang dtg x leh kawal kang susah'
Huh! Myb awal sgtkan...so harap2 penyakit2 alahan yg berat2 tuh xd...harap sgt supaya dpt bekerja dgn baik di pejabat dan di rumah...
Ya Allah, tlg ye hamba mu ini...

Suka makan char kuew tiau.
Hehehehheh, inilah kesukaan makanan ju buat masa ini...
Suka mamam char kuew tiaw, kalau dpt mamam setiap ari lagi bgus....pelik kan..
Kalau org biasa mkn sekali dh pasti xnak repeat byk kali kan, yelah jemukan.
Tp With Julia say yes! ehehhe boleh dikira seminggu mesti ada je menu nih...kalo x mkn terliur je mulut...ahahhaha...lawak2...

<<<Nih lah tabiat baru With Julia yang dahulunya xd, sekarang sudah ada. Apa2 pun Julia doa setiap ari agar setiap ari dilalui dgn gembira dan dengan redhaNya...aminnnn>>>


Wednesday, January 11, 2012

Risau...

Wednesday, January 11, 2012 3 Comments
Kenapa eh With Julia risau???
Risau emosi yg menjadi2 sekarang...
Mmg kena selalu happy dan berjaga2...tp wujud rasa di hati R.I.S.A.U.....
Uwaaaaa nak menangis pun ada, ada kala nak happy je, ada kala penat dtg bkn dipinta...
Adakah New Mum To Be mmg mcm nih atau ju yg rasa sorang mcm nih?
Ya Allah, adakah ini perubahan hormon ku atau ia permainan syaitan?
Byk kali daku beristigfar dan berzikir agar diberi kekuatan rohani, jasmani dan fizikal supaya dpt melalui setiap fasa kehamilan dgn baik dan diredhainya...

Tapi....perasaan risau ttp bermaharajalela....
Ya Allah, jauh dilubuk hati ku hanya pada mu lebih mengetahui....
Lemah rasa jiwa raga tp daku ttp gagahi wpun daku tahu daku cuma hamba yg jahil...
Air mata ttp jatuh kerana pemberian mu ini besar tggjawabnya dan insyaAllah, daku cuba sedaya upaya untuk memberikan didikan dan sahabat yg terbaik utknya...

Sekarang keadaan julia baik, cuma adakalanya berasa sikit sakit di ari-ari disebelah waktu pagi sahaja. Kenapa ya? Batuk masih ada lagi, belum sihat sempurna...
Harap ia xd apa2 yg berlaku...mungkin itu mainan perasaan sahaja....

Ya Allah, jauhkanlah daku dari godaan syaitan, daku tahu semakin kuat ia menggoda ku utk merasa risau, kuatkanlah daku dgn selalu menyebut kalimah Allahu Akbar setiap kali daku dapat melihat isi alam setiap hari...

Engkau maha berkuasa dan lagi maha menyayangi,
Jika Allah beri dugaan kepada ku sebelum waktunya, daku redha dan tawakal kepada mu ya Allah....

<<<Julia, Please be H.A.P.P.Y>>>


Monday, January 9, 2012

Mum To Be ♥

Monday, January 09, 2012 11 Comments
Alhamdulillah, rezeki awal tahun 2012, genap usia perkahwinan kami dalam 5 bulan...
Kami di kurniakan cahaya hati yg baru sahaja 6weeks 1 days, rezeki yang tidak disangka2...Syukurrr Alhamdulilah Ya Allah!

Grow baby Grow! ;)
(Nampak x bentuk bulat lonjong tu? Haa itulah my baby soon 2.67 cm, alhamdulilah dalam rahim doktor sahkan, insyaAllah) 

With Julia sengaja lambat nak umumkan sebab belum confirm dgn doktor. So, thats why ramai yang tertanya2 dan terbau2 apa yg With Julia cuba sembunyikan dari penghujung thn 2011...
Sepatutnya hadirnya dtg bulan pada 26 Dis, tetapi sehingga 3 hari tggu masih x kunjung tiba...so tergerak hati pertama kali hendak beli ujian UPT di farmasi. Test keesokkan pagi pada hari keempat, terus naik double line. Hati masih berdebar2 betulkah???

Terus tunjuk pada hubby...dia sukaaaa sgt2! Tp Julia? Masih ragu2 takut upt rosak ke apa kan...ataupun sebab kesan ubat batok yg bergelen2 minum masih x hilang2 batoknya dekat sebulan lebih...
Terus ke farmasi beli 3 jenis UPT....
Semua menunjukkan positif pada hari2 yg berlainan...
Baru rasa sudah smpai masanya utk berjumpa dgn doktor.

Okey, pada hari sabtu lepas 7 Jan 2012 ju and hubby terus ke Hospital Pusrawi utk confirmkan dgn doktor. So, setibanya di kaunter pendaftaran, cik yg berada di info centre ibu mengandung mengatakan hanya doktor pakar yang ada buat masa ini.
My hubby kata lagi bagus jumpa terus doktor pakar, x payah pergi byk2 tmpt lain.
Tunggu punya tunggu sampai sudah nombor giliran utk berjumpa doktor pakar yang diberi nama Dr. Noor Fidak :)

Senyuman manis dan huluran salaman yang diberikan oleh doktor membuatkan daku terpegun, bukan apa. Muka doktor yang sejuk dan penuh sifat keibuan membuat daku x tahu nak ckp apa2...masyaAllah.

Soalan pertama doktor kepada daku ialah Berapa lama sudah berkahwin?
Kekekkekkeeke pandai doktor nih tahu daku panik sbb 1st time nak citer pun segan...
So, bermulalah episod kenal mengenali. Eheheh hubby tersenyum2 sipu je dekat doktor...ahahhaha tawu dah dia pun malu nak citer hal2 pompuan kan...
So, julia kena amik action. Terus terang pada doktor dgn menghulurkan
UPT yang ada dua double line...

Reaksi doktor? Wauuuu terangnyaaaaa line T (Test line) berbanding dengan line C (Control line) ehehhe doktor kata jenama apa puan beli? Setelah tunjukkan sarung plastik brand tuh doktor kata anda tahu ke apa yg di test tuh?
Spontan lah julia ckp test air kencing utk tahu wujudkah hormon HCG....
Doktor terus senyum...nasib baik refer internet kalo x malu je x tau apa yg di test...so terus doktor terang mcm2...leka mendengar terus doktor jemput utk scan untk tentukan berapa minggu...

Scan punya scan jumpalah tompok hitam panjang di skrin...pertama kali daku menatapnya di skrin scan daku terus speechless...besar betul kuasa Tuhan. Terus daku menangis....menangis gembira sbb pertama kali doktor kata confirm pregnant dan elok di dalam rahim... Ya Allah!
Terus doktor jemput hubby ku utk lihat di skrin scan...hubby ku tersenyummmm je lepas dari jumpa doktor smpi ke rumah...ehehhe tahu sbb dia nak jd bapa tidak lama lagi.

Doktor sahkan bahawa sudah 6 minggu pregnant...dan byk bg penekanan doktor nor fidak nasihatkkan supaya elakkan terus menerus mkn makanan yg byk Preservative.
Lebih mkn buah-buahan dan susu ibu start from today... :)
Doktor pun inform bahawa kandungan ini 50-50 sebab ia masih baru sgt2 dan memerlukan byk jagaan dan perlu elakkan angkat barang berat2 utk elak perkara yang tidak patut terjadi.

Reaksi hubby? Dia lebih byk bertanya kepada doktor berbanding julia...ehehhe bgus juga sbb dia yg kena pantau ju lps nih sebagai doktor harian di rumah kekekkeke...bgus kan lantik hubby jd doktor kt umah tiap2 hari... :D

Mood? Maaf jika mood With Julia nih tetiba berubah x tentu masa...mmg setiap ibu mengandung alami perubahan hormon yang ketara sgt2. So, jgn dilayan jika With Julia nih tetiba je monyok or moody ye...itu hanya mainan hormon dan x diminta utk dipersembahkan...moga tiap2 hari dilalui dgn gembira dan penuh keberkatan...

With Julia tekankan disini dan selalu ingatkan diri sendiri bahawa cerita ini bukan bertujuan utk menunjuk2 jauh sekali utk membangga diri, tp lebih kepada sifat peribadi utk ditatap dan rujukan kembali pada masa hadapan.

Start from today, With Julia blog akan updatekan pelbagai cerita ttg mum to be until due date pregnant 3 September 2012 (tarikh jatuh pada bulan Syawal)...insyaAllah tarikh itu doktor yang jangka akan bersalin...

<<<Terima kasih byk2 kepada Allah SWT dan semua yg mengenali Julia kerana mendoakan julia selama ini...hanya Allah dapat membalas budi baik anda kepada kami, Julia doakan agar anda jua akan dimakbulkan doa oleh Allah dalam apa jua yg di usahakan...insyaAllah, Aminnnnn :)>>>


Friday, January 6, 2012

Best In The World!!!

Friday, January 06, 2012 2 Comments
Are You Craving!
Haaaa, entry kali ini lebih kepada fenomena arena makanan...weee masuk tahun 2012 citer pasal makanan pula ke With Julia??? ehhehe nak twist baru sikit dlm blog baru best kan...
Anyway sebenarnya terpengaruh dgn blog kak mimi nih citer pasal makanan...haaaa kan With Julia pun terikut...kekekke hbslahhh...

Okey, apa ke benda yer Best In The World?
With Julia selalu nih hobinya time hujung minggu suka sgt isi masa lapang tgk masak2 kt TV, mcm2 ada...tp paling best channnel 8Tv program Best In The World....
Mmg best habislah...tgk pengacara dia yg mmg bersungguh2 mkn dan tmpt2 destinasi restoran yg best2 harga pun best...so semua yer best lah...
So, jom baca info yg With Julia dpt dari internet,...challloo ;P
..........................................................................................
Stesen TV pilihan ramai, 8TV mempersembahkan sebuah program bercorak dokumentari hiburan yang memaparkan makanan-makanan yang lazat di Malaysia.

‘Best In The World’, program 13 episod yang dihoskan oleh Razif Hashim ini akan membawa penonton ‘merasai’ keenakan makanan-makanan di negara ini yang cukup unik hasil daripada kepelbagaian bangsa, adat dan agama. Razif juga banyak berinteraksi dengan orang ramai untuk berkongsi pendapat tentang makanan yang patut dicuba oleh penonton di rumah.
“Saya seorang yang suka makan dan program ini semestinya membuat saya berselera dan tidak sabar untuk mencubanya. Sesetengah makanan yang dipaparkan merupakan makanan yang sangat ringkas namun dipersembahkan oleh Razif dengan cara yang menarik,” kata Airin Zainul, Pengurus Besar Kumpulan 8TV dan ntv7.

Pada setiap episod, program ini menampilkan tema-tema berbeza antaranya ialah ‘Rice Spice’ yang memaparkan pelbagai hidangan nasi. Selain itu, ‘Oodles of noodles’ juga tidak kurang menarik dengan hidangan pelbagai jenis mi. Antara tema lain ialah ‘Chili fever’, ‘Food from the roots’ dan banyak lagi.

Selain dari makanan, program ini turut memuatkan ‘Special Tips Segment’ yang memberikan tips-tips berguna kepada penonton antaranya cara mengunyah dengan betul ketika makan, memakai pakaian yang tidak terlalu ketat ketika makan dan lain-lain. ‘Best In The World’ akan mula bersiaran bermula 4 Ogos, setiap Khamis  jam 9.30 malam secara eksklusif di 8TV.
(Sumber: Media Hiburan)

<<<Jom Apa Lagi, Tgk Jgn x Tgk, Pastu Jom Serbu Ramai2x...yehaaaaa>>>


Wednesday, January 4, 2012

Penang Moon! 23-26 Dis 2011

Wednesday, January 04, 2012 2 Comments
Weeeee....Penang Moon!
Sepatutnya bulan disember 2011 diceriterakan...tp sebab wat2 bz dan ada hal2 yg perlu didahulukan maka baru sekarang lah ada masa nak berblogging....
Selama 4 hari 3 malam holiday berdua disana...terasa betul2 "dunia ini ana yg punya" ahahahha (ketawa ngada2)

Yalah kan selalu kalau g mana2 pun mesti nak family temankanlah, nak anak2 saudara nak ikutlah, adik2 nak sibuk2lah,...but this dating...say no! (terpengaruh dgn citer bini-bini ku gangsterlah nih ahahhaha)

Kekadang kita kena gak ada masa berdua2 kan dgn suami tersayang...yelah asyik tumpu kerja je so today tumpu pada org tersayang...mmg heaven sgt wpun cuti 4 ari terasa dah macam setahun pun holiday....x percaya ek?

Meh Sini nak citer kalo x percaya...haaa
Kahwin cepat2 baru taw...ehehhe yang dah kahwin pun plan2lah ye pergi holiday berdua kalau dh ada anak...yelah utk kembalikan sweet2 moon anda tuh....ehehhehe
Dah2 lebih lak kaunseling, kihkihkih...apa yg penting enjoyyyyyyy dgn husband dis 2011 is the best medicine to get happiness!!!!!

Jom Scroll ke bawah!!!! Layan...

 Mmg habit suka amik pic2 kt highway...ahahha terlebih teruja lak...well sapa kenal julia tahu cm ner ok...

 Penang Brigde....msh tersergam cantik seperti dulu....

 Cantik kan pulau-pulau sekitar Penang?

 Duk pusing2 dulu sebelum check in hotel jam 2 pm...dok round2 tuh dok tgh2...nak ke mana dulu ye ehehhehe semua best2...kena plan bguih2 nih utk 4 ari...yehuuu

 Sampai je mmg lama dh hajat nak pi Queensbay Mall....best yer byk baju2 cantik2 utk ladies kt sana...tourist ramai x yah ckp lah kan...kami pun tourist apa...ekkekekek...sonok!

 Tgk muka kt ats tuh...perghhh lencun lak...terus g check in Hotel Grand Continental...besttt2...mlm nanti baru kuar...jln2 area komtar...padang kota...ermmm :)

 Terliur x? apa lagi kalau bukan char kuwt tiaw...marvelos kt padang kota lama...mmg best...mesti org ingat kami nih pakwe makwe yelah mkn berdua jek...cincin pun x pakai...ahahhahahah ada aku kesah?
x percaya tanya mak i....ekekkekee... : P

 My Baba amam mee udang.....dap dap dap...rugi x order cm baba punyer...tp mama gak hbskn utk baba...jgn nanges tau...nanti mama belanja kangkung sotong ngan kerang bakar ye ehehhehe
(pujuk suami perlu, baru romantis sentiasa kakkakakaka)

 See, sapa juara mkn terbanyak? sapa lagi...kekkekeke syhhhhhhh
Kangkung Sotong bakar + Kerang bakar terbaikkkkkkk

 Kenyang suka hati ehehhe muka pun dh mcm moon mulat jek...tgk ada cruise malam nih kt padang kota....cantik banget...tetiba tingat citer Titanic...ahhahahhaa
Baba kata mama terlebih jiwang marat...ahahhaha tergolek jap baba oiii yelah baba kan jenis sempoi...apa2 je lah ye baba...

 Cantiklah bangunan bersejarah depan dgn Padang Kota Penang...baru perasan yg kami nih jenis pantang nampak lampu byk2...mesti serbu punya...dah sebijik mcm kanak2 ribena...tp sonok apa kan...sekali sekala jd cm budak2..tp jgn lebey2 kan org kata kita x warasssss ekkeke :P

 Beca penang siap ada lagu lagik..ehehhehe

 Penang Square...besarrrrrrrrrrrrr...x larat jln taw...
So layan je pic2 kt bawah yek...



 Nyorok! cantik lah hadiah nih...nak bawak balik buleh?


Posing gan keta baba naza citra tersayang membelakangi komtar....cantiklah dimalam hari...ehehhe

 Ok, nih ari ketiga...pepagi lagi kami dah berbaris kt tingkat 23 Hotel nih sbb nak mandi manda...best tgk kolam xdak orang pun...kami je baris pun ahahahah...lawak2...

 Muka tanpa secalit makeup...terasa diri original lady...yelah bila makeup je rasa nampak tua lak...ermmm bila nak wat perubahan less makeup...ehehheheh jap2 pk jap...

 Ok, nih pic dlm bilik hotel...best gak murah je semalaman baru RM180, siap less lagi sbb my bro ada insentif...adalah mana leh bagi tau...sebab tuh leh duk 3 hari...weeeeeeeee :)

 Bersiap sedia nak check out...nak outing tmpt lain lak...
Jom!

 Here we are...
Miami Feringgi!
Mcm kt miami florida jek...ahahhahha (muntah cepat)


 Pekena air kelapa muda dgn laksa penang...syok hbs....

Sonok baba dapat mamam...kali nih mamam puas2 ye...pastu nak balik kl dah...

<<<Bye2 Penang! See you next time ya....daaaaaaaa>>>