Julia Johari: June 2011
Booking.com

Rezeki Sebelum Berkahwin :)

Syukur, Alhamdulilah, Maha Suci Mu Ya Allah!
Hanya itu yang mampu With Julia ucapkan buat ketika ini. Perasaan gembira dan bercampur sebak terasa kerana impian tanpa mengenal erti berputus asa untuk mempunyai mahligai idaman, itulah nama yer rezeki sebelum berkahwin :)

Masya Allah! Tidak kami berdua terduga rezeki setelah berbulan lama yer mencari rumah, akhirnya dapat jua akhirnya termeterai aggreement dgn 'Sri Astana'. Benar janji Allah, Allah tidak akan mensia-siakan usaha, semangat dan tidak kenal erti putus asa untuk mendapatkan sesuatu yg baik, maka akhirnya Allah akan perkenankan jua, Amin.

With Julia kali ini ingin berkongsi rasa gembira dan syukur bersama2 para blogger dgn rumah idaman kami...rumah yg telah berjaya di miliki sebelum berkahwin...utk persediaan selepas bergelar suami dan isteri...Terima kasih jua diucapkan kepada seluruh ahli keluarga With Julia dan keluarga Abbie yg byk bekerjasama dan memberikan semangat utk kami membina mahligai tidak lama lagi...insyaAllah :)

Jom saksikan serba sedikit dekorasi rumah baru kami...
InsyaAllah ada masa With Julia dan keluarga akan buat bacaan doa yasin utk memasuki rumah baru. Amin!...

1st Pic: Mata bertentang mata dgn rumah nie terus jatuh cinta....itulah ungkapan yg terbit di mulut dan hati With Julia...:)

2nd pic: Sekilas pandangan....bg With Julia dekorasi luar sudah cukup mengambarkan Sri Astana nie mmg sesuai dgn nama yer...pandai pemaju rumah nih design :)

 3rd pic: Haaaaaaaa...nampak tak arrow hitam tuh...itulah Astana Idaman kami....sudah milik kami kerana ketentuan Allah SWT...sehingga ke hari ini With Julia x dpt tido dgn nyenyak yer sbb jatuh cinta gan umah tuh...pelik kan ehhehe, serius!... :p
 Picture seterusnya di mulakan dgn Kalimah Bismillahirrahmanirrahim, Assalamualaikum WBT. Ucapan pertama utk rumah baru ini...:)
 Hall not bad dinding warna baby yellow (i like that colour, so sweet), 4 bilik tidur dan 2 bilik air + kitchen kabinet....RM? biarlah rahsia kih3...:) Yg ptg selesa kan.
 Master bedroom...us! Attach with bilik air...
 Second room...besar pulak tuh...nak duduk berdua jek...ehehhe kami ingat bilik nih nak jd kan bilik tetamu...kot2 sedara jauh2 atau mum n dad nak sajer menginap dialu2kan..:) ermm kena pk dekorasi yg sesuai...:))
Yes! impian nak belajar memasak makin membara sbb tgk kitchen yang comel...x besar tp COMEL...yup comel sbb sekali gan kitchen kabinet plus tmpt memasak...cuma beli tong gas jek....:)) best kan?
Akhir sekali...haaa nih dia sticker kereta utk resident kawasan nih....security dia mmg lah 24 hours. Bgus utk saya lepas kahwin nanti x lama lagi kot2 encik abg kuar outstation selalu..maklumlah takut sebenarnya dok sorang2...takut mati kutu...so kawasan resident nih luas...ingat nak jogging je kat area tuh nanti pas kahwin...ada mcm2 lah kemudahan, contohnya dewan org ramai, playground...n etc...
Diakhiri dgn ucapan Alhamdulilah....amin.

So, nanti ada msa With Julia akan upload kan picture2 dekorasi dalaman 'With Julia' pula ye ehehhe (angan-angan je dari dulu, kih3x)....
Tungguuuuuuuuu.......... :)

Kerana RM20...

Seorang bapa pulang ke rumah dalam keadaan letih disambut baik oleh anaknya yang berusia 7 tahun. Sambil mengangkat briefcase ayahnya, si anak itu bertanya kepada ayah.....

Anak: Ayah...ayah.. boleh Amin tanya satu soalan?
Ayah: Hmmm....nak tanya apa?
Anak: Ayah...berapa pendapatan ayah sejam di pejabat?
Ayah: Itu bukan urusan kamu, buat apa sibuk-sibuk nak tanya?
Si ayah mula menengking.
Anak: Amin saja nak tahu… ayah... Tolonglah beritahu berapa pendapatan ayah sejam di pejabat?
Si anak mula merayu pada ayahnya.
Ayah: 20 ringgit sejam.. Kenapa nak tahu? Jerkah ayahnya lagi.
Anak: Oh..20 ringgit..
Amin menundukkan mukanya.
Anak: Ayah.. boleh tak bagi Amin pinjam 10 ringgit dari ayah?
Si ayah mula menjadi berang dan berkata, "Oh, itu ke sebabnya kamu tanya pasal pendapatan ayah? Kamu nak buat apa dengan duit tu? Mintak sampai 10 ringgit?
Nak beli mainan lagi?? Ayah penat-penat kerja cari duit, kamu senang-senang nak membazir ya.. Sudah, pergi masuk bilik.. tidur! Dah pukul berapa nih...!!"
Si anak itu terdiam dan perlahan-lahan dia kembali ke biliknya. Si ayah duduk di sofa sambil memikirkan mengapa anaknya yang sekecil itu meminta duit sampai 10 ringgit. Kira-kira 2 jam kemudian, ayah kembali tenang dan terfikir kemungkinan besar anaknya benar-benar memerlukan duit untuk keperluan di sekolah kerana anaknya tak pernah meminta wang sebegitu banyak sebelum ini.

Dengan perasaan bersalah, si ayah melangkah menuju ke bilik anaknya.Didapati anaknya masih belum tidur. "Kamu benar-benar perlukan 10 ringgit? Nah.. ambil ni" Si ayah mengeluarkan sekeping duit kaler merah. Si anak itu segera bangun dan tersenyum girang. "Terima kasih banyaklah ayah!"

Lalu dia mengangkat bantalnya dan mengeluarkan sekeping nota 10 ringgit yang sudah renyuk terhimpit oleh bantal.
Bila ternampak duit itu, si ayah kembali berang. "Kenapa kamu mintak duit lagi sedangkan kamu dah ada duit sebanyak itu?? Dan dari mana kamu dapat duit tu??"

Amin tunduk... tak berani dia merenung ayahnya. Sambil menggenggam kemas duit itu, dia menerangkan....."Duit ni Amin kumpul dari belanja sekolah yang ayah bagi hari-hari. Amin minta lagi 10 ringgit kat ayah sebab Amin tak cukup duit..." "Tak cukup duit nak beli apa??"Jerkah ayahnya lagi.

"Ayah.... sekarang Amin dah ada 20 ringgit.. Nah..ayah ambil duit ni. Amin nak beli sejam dari masa ayah di pejabat tu. Amin nak ayah balik kerja awal esok. Amin rindu nak makan malam dengan ayah.." Jelas Amin tanpa memandang wajah ayahnya...

Moral Cerita Benar:
Kongsilah cerite ni ngan sesape aje yg anda suka tapi… yang penting sekali, kongsilah masa sebanyak 20 ringgit itu bersama2 dgn insan yang anda sayangi. Ini hanyalah setitis peringatan kepada sesiapa yang bekerja keras sepanjang hidupnya… yang bakal kerja sok lusa... atau sesiapa saja yang selalu sibuk...
Jangan biarkan masa berlalu begitu sahaja tanpa dinikmati bersama2 dengan mereka2 yang begitu rapat dengan kita..yang sentiasa berada di hati kita..

Bayangkan... bila dah kerja nanti... kalau kita mati… pihak syarikat akan senang2 cari orang lain… gantikan kita.
Tapi..keluarga, rakan2 yang kita tinggalkan kat dunia ni pasti akan berasa suatu kehilangan sepanjang hidup mereka... Fikirlah... selama ni... apa yang kita dah buat untuk keluarga kita?… untuk insan yang kita sayang??

-Teladan Utk With Julia senantiasa beringat2 da begitu juga para blogger-
-Sekian-

Happy Father's Day + Happy Bithday Papa ^-^














Happy Father's Day Abah
&
Happy Birthday Papa (abbie)

~19 Jun 2011~

Dua picture diatas adalah orang-orang yang amat saya hargai dan saya sanjungi...
Sayang Abah sehingga ke akhir hayat. Julia doakan agar Abah dapat melaksanakan ibadah Haji Tahun 2011 dengan baik dan mendapat haji mabrur! InsyaAllah. Amin. Abah mengajar erti berdikari dari kecil hingga besar. Tidak dihujani dengan kemewahan yg ada tetapi dengan daya usaha sendiri utk mendapatkan sesuatu. Sejak kecil daku tidak mengenali apa itu erti sabar, erti berdikari, erti tepat pada masa, erti menghormati org lain tp sekarang Abah, julia mengenali apa itu semua. Sebuah erti jati diri hidup dan mengingati Tuhan dimana daku berada. Abah, Tq Abah utk segala2nya....Hanya Allah dapat membalas jasa baik mu pada ku...amin! Ya Allah lindungilah kedua ibu bapa ku yg menjaga daku dgn baik sejak dari kecilllll Allhuakbar! :)

&

Wish u 'Happy Birthday Papa(Abbie)'....hope u suka 3 hadiah dari Julia. Terima kasih juga sebab sentiasa membaca blog With Julia dan memberi kritikan membina dan sumbangan idea yg berguna untuk With Julia terus berblog walking...
Moga 33 hari yang tinggal sahaja lagi untuk menempuhi alaf hidup baru akan di laksanakan dengan sebaik mungkin, insyaAllah. Terima kasih kerana senantiasa berada di samping dikala susah dan senang.
Hanya Allah dapat membalas jasa kedua-duanya....Amin :)

 So,
With Julia celebrate Birthday Abbie di VIVA Mall, Jln Loke Yew KL. Mmg best coz mall yg baru...byk jual barang2 baru and dalam masa yg sama julia langkah kanan sebab ada 'Branded Sale 70%' Weeeee syok gila coz dpt brg2 yg asalnya harga mahal dpt durian runtuh nak cr brg2 hantara...yahooooooooo....terbaik!

So, saksikan aksi2 kami semasa menjayakan Birhday Abbie 19 Jun 2011.
Jom Skodeng!!! ehehhe

 :: Inilah dia VIVA Mall @ Jln Loke Yew::
Terbaik!
Parking free utk launching kot...best!

 Langkah kanan....weweitttttttt shoping time! bersama En. Abbie. Yeppi!

 IR Korea....haaa tmpt jual sticker from korea...mmg cantik2 lah. Berangan ada umah sendiri baru nak deco...
 Haaa...ini dia acara kemuncak celebrate birthday papa...@ Jom Bali! Jom mkn :)

 1st Pencuci Mulut Cendol Aiskrim speacial....Memang terbaik!
Cedap tgt!
 2nd: Papa makan nasi goreng ayam speacial...ayam berempah dia mmg best.!

3rd: Nie, Cik With Julia punya, Nasi Kebuli Ayam Madu....huh lain dari yg lain....:)

 Posing sebelum mamam! Terlebih pinky lak rasa...apa2 aja! ahahha

 Hasilnya..........tet! Alhamdulilah, syukur kenyang. Tq papa belanja ur birthday lak tuh...kih3x...moga panjang umur murah rezeki :P

 Ok, Lastly, acara penyampaian hadiah bithday! Cool x hadiah birthday utk insan tercinta? Penat dok pk nak bg hadiah apa...and lastly dari 3 hadiah dlm box tuh dia suka satu buku motivasi yang berjudul ...... (biarlah rahsia) ehehhe mmg dia tersenyum riang apabila terbaca muka depan buku motivasi tersebut. Tq papa, hargai hadiah pemberian ma. Nanti dah siap baca bimbing mama ke arah kebaikan ye...emuahhhhh!

 Ehehhe kelakar tgk gelagat papa nak buka hadiah...balutan yg kentall...

 Sampai je di rumah tgk sedara belah abah datang ziarah kami...langkah kanan gak diorg sbb mmg nak belanja Sate Hj Samuri kt Abah sekeluarga...so apa lagi makan sate, cinta sate, dan tido lah jwb yer ehehhe...
Thks to maksu & paksu dtg ziarah kami, sempat gak with julia kasi kad kahwin...ingat nak pos tp x jadi. ehehhe...
Ok, Sekian, with Julia sekarang tgh sibuk dgn urusan kerja...jika berkelapangan komen2 lah ye...peaceeeee to all blogger..

~Assalamualaikum WBT from With Julia & Abbie~







Alkisah Program Baru...

Program 15th General Assembly Of The
Asia Pacific Parliamentarians' Conference On Environment And Development
(APPCED)
:: My Tag Name Release::

Here i Come!
With Julia telah tercalon sebagai sekretariat Program APPCED.
The Theme is Climate Change & Tourism.
Venue at Mutiara Crowne Plaza Kuala Lumpur.

WOW!
Kalau dah tercalon tu kenalah wat persiapan nih dari segi mental dan fizikal....
1st time dapat join this program dengan negara-negara pasific so apa lagi speaking time lah....ehehhehe. (berkarat dah oldies english julia nih, kena upgrade RAM :P)

Anyway With Julia dalam minggu 6-9 Jun 2011 kena buat bz lah kt sana. Byk koje kena dibuat nama pun sekretariatkan.
Huh! Tarik nafas sat...hmm huh...hmmm..huh!
Semalam meeting dah aturkan pembahagian kerja2 yg patut dibereskan on the day long.

So, With Julia kali ini kene bekerja keras siang malam selama 4 hari berturut2 untuk memastikan perjalanan Program APPCED berjalan dengan sempurna dan menjaga nama baik Parlimen Malaysia senantiasa harum serta terbaik di mata2 negara2 Asia Pasifik.

Then, today nak study sikit hal ehwal nama2 negara2 yg bernaung dibawahnya....mcm nak amik exam lak rasa degup2 jantung hehhe...
Nak tahu lebih lanjut ttg program nih???
Just Click APPCED

:: Pic diatas ialah delegates2 yang terlibat ::
Welcome to Malaysia to all delegates from Asia Pasific Country.
Doakan With Julia dapat melaksanakan tanggungjawab ini demi untuk my ofis Parlimen Malaysia dan negara Malaysia tercinta.

-Salam Hangat With Julia untuk semua para blogger yang di sayangi-
See You Again!
Tata :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com