Menangis kerana Nikmat Sihat... | Julia Johari
Booking.com

Menangis kerana Nikmat Sihat...

MC 2 hari pada ari rabu dan khamis lepas terpaksa gak diambil...
Sebab mengapa????
Tepat jam 3.30 pagi sedang semua lena dibuai mimpi...With Julia sekali lagi dikejutkan dengan penyakit Diarea yg berterusan...kerjanya hanya menempel di toilet.....ye di toilet sahaja....
X sampai seminit masuk balik toilet...berulang kali...berulang kali...x sempat nak kira dh berapa kali......... :(

With julia kali ini terpaksa kejutkan si hubby....pasrah wpun x suka jumpa doktor sebenarnya...takut kena marah n bebelan doktor...kali ini ke pusat kecemasan Hospital Selayang....
En, Hubby kata nak panggil ambulance x sebab badan hbs lemah x dpt jalan...muka pucat lesi mcm org xd tenaga langsung....

Nak ketawa gak situ....wpun sakit perot nak membuang x hbs2...With Julia segera menjawab pertanyaan en hubby...jgnnnnn...bukan nak beranak pun ahhaha...nak membuang jekkkk kekkekke cirit kan...
Tapi kali nih punya cirit dalam sejarah yg paling x leh dilupakan...

2hb Nov 2011
1.00 AM. Pil chikki taun - dah makan - kesan? x leh jalan gak....still terukkk - x berkesan
1.30 AM Minyak yu yee - Best sapu lega jap - pastu bunyi perut ye angin x leh belah - x berkesan
2.30AM Aksi keje overtime di bilik air (faham2 jelah kan) :( - kesan lemauuuuuuuu

3.30AM - Masih di bilik air..
4.00 AM - Ke Hospital Selayang....kesan ubat ? Sederhana....masih lagi mula keje overtime di bilik air
V
V
V

Ubt Kerajaan & Ubat Swasta - Hasil? -ve :(
Until 3hb Nov...
Hubby kata dia nak beli Ubat cirit di Farmasi je...
Perot With julia masih lagi bunyi angin ombak dlm pewot berjalan sana sini...perghhh x tahan...

Last2 ubat di farmasi gak berkesan setelah jumpa doktor swasta dan doktor kerajaan...
Ermmmmmmm nangesssssssss
Kalo tau dari dulu dh lama sihatttttttttttttttttttttttt

So With Julia syukur sgt2 today dah sihat hari ini....tp masih lagi waspada nak jga pemakanan...yelah keje pun kt ofis..mana ada masa nak masak sendiri kan...pasni kena lagi berhati2...

Perkongsian Artikel Ihsan dari Halaqah.net

Rasulullah SAW bersabda, “Tutuplah belanga (tempat makanan) dan tempayan (tempat air) sebab dalam setahun itu ada suatu malam di mana penyakit (wabah) akan turun. Tidaklah ia melewati belanga atau tempayan yang tidak ditutup melainkan turun padanya penyakit (wabah) tersebut.” (HR.Muslim)

Demikian pula, Rasulullah SAW telah menyiratkan akan cara paling penting
dalam menghindari penyakit (tindakan preventif) dalam sabdanya yang lain,
“Hindarilah debu sebab di dalamnya terdapat bakteri.”

Di antara hakikat ilmiah yang belum dikenal kecuali setelah ditemukannya alat pembesar ‘mikroskop’ menyatakan bahwa sebagian penyakit menular berpindah melalui hujan ringan (rintik-rintik), tepatnya melalui udara yang terkontaminasi oleh debu sebagaimana bunyi hadits tersebut yang menggunakan lafazh “adz-Dzarr” (debu). Bakteri selalu terkait dengan butiran-butiran debu ketika ia dibawa oleh angin dan melalui proses itu sampailah ia dari si sakit kepada orang yang sehat.

Penamaan ‘bakteri’ (mikroba) yang dalam bahasa Arabnya (dalam teks hadits) menggunakan kata “Nasamah” merupakan penamaan yang sangat tepat. Hal ini telah dijelaskan seorang ahli bahasa bernama Fairuz Abady di dalam kamus “al-Muhiith” bahwa ia (kata Nasamah) diucapkan terhadap hewan paling kecil.

Tentunya, tidak asing lagi bahwa bakteri memiliki sifat gerak dan hidup.
Adapun penamaan bakteri (Mikruub) di dalam tata bahasa Arab dengan kata “Jurtsuum” adalah penamaan yang tidak tepat dengan namanya sebab bila dikatakan “Jurtsuumatu kulli syai`in” artinya asalnya (segala sesuatu); maka termasuk juga serbuk kayu.
Di sinilah letak mukjizat kedokteran yang dibawa Rasulullah SAW. Wallahu
a’lam.

Sebagai Kesihatan deria maka sama kita saksikan dan mendengarkan semoga mendapat menfaat dari ilmu yg disampaikan;

Jaga Masa Sihat Sebelum Sakit ;





Ya Allah...
Baru ku tahu apa itu Nikmat Sihat sebelum SAKIT...
MasyaAllah...

Kepada sahabat2 ofis & geng2 blogger, With Julia ucapkan terima kasih sbb amik berat semasa ketiadaan julia 2 hari ini...Hanya Allah swt dapat membalas jasa baik kalian..aminn

5 comments:

  1. sian ju..dpt bygkan mcmne sakitnya ble kne diarrhoea ni...

    ReplyDelete
  2. tq puan...yup mmg x terkata dgn kesakitannya puan...syukran dah sembuh dari 3 hari dugaan Allah...amin

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah, dah sihat dah..

    Memang teruk kalau kena ceber ni..

    Kucing akak kena ceber yg teruk gak.. Satu hari tu akak kurung dia tanpa bagi makan, cuma bagi minum air masak je.. Habis melambak2 keluar isi perut dia kat dalam sangkar tu.. Tapi, esoknya dia dah okay sikit dah.. Mungkin jangkitan kuman la tu.. huhu..

    Ehh, tercerita pasal kucing lak.. hikk...

    by:
    corat coret cik azz

    ReplyDelete
  4. Julia dah ok tak ni? take care dear.. sib baek husband ada sebelah jep...

    ReplyDelete
  5. Cik Azz: ehehhe kak kucing pun mcm manusia gak kak...tp mmg manusia x dpt lari dari sakit..tp boleh mencegahnya...tetapi sejauh mana kan...kalo nak kene, kene gak kan...ermm tq kak azz...kak azz nih baik lah... :D

    MooN: So Sory moon dh byk ari x melawat blog moon...:( yup dah beransur pulih, cuma duk kt ofis nih masih penin2 n loya2 lak kesan dari ubat semalam...huhuhuhuhu tragis kisah pasai sakit nih moon...hope moon sihat2 selalu...taw jga diri taw...miss you

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com