Wednesday, November 23, 2011

Motivasi DIRI melalui RASA PERCAYA DIRI

Wednesday, November 23, 2011 3 Comments
"Motivasi hanya dapat mengabadikan diri berdasarkan harapan. Untuk memotivasi diri, seseorang harus memiliki harapan tentang sebuah masa depan. Oleh kerana itu dalam memotivasi diri seseorang bertanggungjawab untuk menciptakan sendiri harapannya. Hidup yang tidak memiliki tujuan jauh lebih menakutkan daripada hidup yang tidak mencapai tujuan..." petikan dari sumber Halaqah.com


Apa perasaan anda setelah membaca sedutan petikan diatas?
Cukupkah ia dapat memotovasikan diri anda?
Anda sahaja tahu jawapannya...
Sesetengah kita selalu dengar akan ungkapan yang positif tetapi sejauhmanakah kita dapat merealisasikannya???
Susah? Malas? atau Ikut sahaja hala tuju hidup seperti resam lalang ditiup angin...
With Julia kali ini hendak dekatkan diri para2 blogger sekalian ttg matlamat kita didunia dan diakhirat...
Wpun sesetengahnya ghairah dgn agenda masing2 tetapi adakah kita dpt sediakan masa utk sesaat fikirkan ttg DIRI sendiri?

Ini bingkisan dari sumber Halaqah.com yang With Julia baca untuk direalisasikannya oleh kita semua...selamat sayangkan diri sendiri :)

***

Lima langkah yang diperlukan untuk membangun kepercayaan diri dan yang pada gilirannya membangun rasa percaya diri bagi motivasi diri dari dalam.

1. Hindari Mencari-Cari Alasan
Begitu ramai orang mengurungkan niat mereka dengan mengajukan alasan yang tidak masuk akal dan samasekali salah. Seperti :

- Saya tidak boleh
- Saya tidak mampu sebab...
- Pendidikan saya belum memadai
- Saya sudah terlalu tua
- Saya masih terlalu muda, dll

Siapapun dapat mencari alasan bagi hampir segalanya, maka dalam membangun kepercayaan diri, jangan sekali-kali membuat alasan. Perkara ini mungkin sangat menyenangkan dan mententeramkan hati, tetapi alasan-alasan hanya akan menghambat seseoarang dari pencapaian sasaran. Ingatlah bahawa otak anda adalah kawasan penyimpanan -- apa yang anda masukkan pada gilirannya akan keluar lagi, jadi gantilah penyisipan hal-hal negatif dengan hal-hal positif.


2. Gunakan Daya Imajinasi
Otak dengan kapasitinya yang tidak terbatas dapat membantu anda dengan tanpa batasan mencapai cita-cita hidup jika anda memberinya kesempatan. Biarkan dia menggambarkan diri anda sebagai peribadi yang anda inginkan. Dengan jelas menggambarkan apapun wujud yang anda inginkan. Semakin anda memikirkan itu semua semakin besar kepastian  akan suatu hasil yang positif. Jika anda terus menerus membiarkan fikiran anda dipenuhi dengan bermacam-macam pemikiran mengenai penyakit dan kesihatan yang buruk, anda hampir pasti akan mengalami penyakit yang anda pikirkan. JIka anda terus menerus memikirkan hasil negatif tentang pergaulan atau karier bisnis, pemikiran itu pada gilirannya akan mengakar dalam diri anda.

Maka dalam proses membangun kepercayaan diri dengan menggunakan proses kesan daya imajinasi otak, pentinglah untuk menjadi yakin bahawa apa yang sedang anda fikirkan dan lihat dengan jelas adalah perkara yang positif. Perkara yang positif itu harus memungkinkan kesan positif pada diri anda dan peningkatannya, serta pemikiran positif itu harus mengarah ke sasaran anda, cita-cita dan kebahagiaan dalam hidup.


3. Jangan Takut Gagal2
Kegagalan telah mengahalangi begitu ramai orang sehingga mereka mundur sebelum mencuba, berbuat atau meraih keberhasilan sebab mereka tidak mampu menerima terminologi dimana ada kemungkinan untuk gagal. Sebahagian orang benar-benar tidak pernah mencuba sesuatupun sebab rasa takut gagal ini telah menguasai otak mereka selama bertahun-tahun. Setiap hari mereka memikirkan kegagalan ini sehingga mereka tidak pernah sungguh-sungguh melakukan sesuatu dan pada akhirnya mereka tidak percaya diri dan penuh keraguan.

4. Penampilan Membentuk Kepercayaan Diri
Penampilan luar memang bukan segalanya. Kadang-kadang perlu untuk membelanjakan wang demi penampilan luar yang menarik, kerana dengan penampilan luar yang menarik memberi kesempatan yang ada dalam diri anda untuk merasa baik. Tetapi haruslah tetap bersikap realistik. Sebahagian orang bersikap berlebihan dalam penampilan mereka dan pada akhirnya semua itu hanya demi kepuasan ego mereka.


5. Susunlah Catitan Mengenai Sukses Yang Diperoleh
Setiap orang pernah mencapai kejayaan dalam hidupnya. Cara mengumpulkan catitan kejayaan masa lalu sangat sederhana. Fikirkan balik kejayaan anda yang paling awal yang mungkin terjadi pada masa sekolah ketika memenangi lumba lari sambil meletakkan "Bean Bag" atas kepala atau berlari dengan memakai guni "Sack Race". Mungkin juga berawal dari ucapan tahniah ketika memenangi pertandingan lukisan. Ini  dapat dilakukan secara lisan pada suatu audio kaset atau buku catitan. Anda boleh melihat kembali catitan dan memperbaharui aset paling berharga anda dengan kenangan akan kejayaan tersebut.

<<<Tuntutan Motivasi Dari Akar Umbi Dapat Menjamin Keberterusan Rasa Percaya Diri>>>

Thursday, November 17, 2011

Hidup Umpama Roda...

Thursday, November 17, 2011 6 Comments

Hidup ini umpama roda yang berputar. Sekejap kita diatas, sekejap di bawah. Jadi, eloklah beringat-ingat selalu. Walaupun bergaji besar, berwajah cantik,
berkedudukan tinggi dan sebagainya ada masanya semua itu akan hilang daripada kita.

Sebab, semua itu adalah nikmat pinjaman dari ALLAH. Ini yang mesti kita ingat-ingatkan selalu. Semuanya itu dipinjamkan sementara sahaja kepada kita.

Orang yang tidak ada rasa sebagai seorang hamba, bila ALLAH ambil semula hak-Nya yang dipinjamkan, sudah mula keluh kesah, kalut semacam dan hilang
pertimbangan. Hilang bahagia, sebab benda yang mendatangkan bahagia kepada kita selama ini dah hilang.

Sepatutnya bila ditimpa kesukaran dan penderitaan,cepat-cepat check diri, mana tau kita ni dah banyak sangat cuai dengan Tuhan, ALLAH datangkan ujian
sebagai penyebab untuk menyedarkan kita. Mungkin ada ibadah-ibadah wajib yang ALLAH perintahkan selama ini tidak kita laksanakan sungguh-sungguh.

BILA RASA KEHAMBAAN KITA DENGAN ALLAH DAH MULA CINCAI-CINCAI,
SUDAH TENTULAH SANGAT SUSAH UNTUK MERASAKAN DIRI BANYAK BERSALAH DENGAN ALLAH DAN SESAMA MANUSIA.

 Jadi, memang patutlah ALLAH peringatkan kita.
Bila rasa diri bersalah, cepat-cepat minta ampun dan bertaubat sungguh-sungguh dengan ALLAH dan orang yang pernah kita zalimi dan sakiti hatinya. Jika ada kesalahan dengan sesama manusia, kita kena pegi jumpa
dia, beritahu kesalahan kita padanya dengan harapan meraka akan memaafkan.

Kerana selagi urusan kita dengan sesama manusia tidak selesai, selama itulah doa kita kepada ALLAH akan terhijab. Apa yang dibuat serba tak kena, bila ditimpa musibah atau ujian boleh jadi sampai hilang akal.
Ingin saya mengingatkan diri With Julia yang alpa dan secara tidak langsung juga mengingatkan kawan-kawan semua, bersyukurlah dengan segala nikmat pemberian ALLAH.

Segala nikmat itu adalah pinjaman sementara sahaja
untuk menguji samada kita bersyukur atau tidak dan samada kita menggunakan segala nikmat itu ke arah kebaikan atau tidak.

Hanya ALLAH sahaja tempat  yang paling layak untuk kita mengadu, merayu dan merintih. Rasakanlah setiap ujian yang datang daripada-Nya sebagai peringatan untuk kita terus memperbaiki diri, merasakan diri tidak layak menerima anugerah nikmat dari-Nya Yang Sangat Baik itu. Hanya DIA sahajalah yang layak untuk diberi pujian. Hanya orang yang tunduk patuh kepada
ALLAH sahaja akan dimasukkan ketenangan dalam hatinya.

Waktu itu tidak kira apa sahaja yang didatangkan ALLAH, hati tetap tenang dan bahagia menerimanya.


<<<Hidup Penuh Dengan Warna2 Kehidupan, adakalanya warna pelangi menerangi ke sekelian diri kita, tetapi adakalanya warna gelap atau pudar tetap hadir atau menyinggah tanpa kita sedari, pesanan With Julia agar barjaga2lah selalu kerana diri kita sendiri adalah amanah dari Allah utk menjaganya, kelak akan dipersoalkan di kemudian hari, Allahuallam.
Pesanan utk mengingatkan diri sendiri selalu jua supaya bersyukur dgn rezeki Allah sedia ada>>>


Tuesday, November 8, 2011

Perkahwinan Tanpa C.I.N.T.A

Tuesday, November 08, 2011 4 Comments
Semua blogger pastinya hari ini akan menceritakan ttg pengalaman Berhari Raya Haji bukan???
Yup semua ada agenda masing2...tp agenda entry With Julia kali ini bukan nak cerita pasal perayaan hari raya haji bersama keluarga tercinta, pastinya semua raya best bukan...

So, straight to the point yg menjadi minat With Julia pagi ini ialah tentang isu

-Perkahwinan Tanpa C.I.N.T.A-

Why? Anythings Wrong? Nape beb?
Hahahaha cuma cuti baru ini masih terpikir ada ke lagi sindrom berkahwin tanpa cinta zaman kini? YA, zaman sekarang ini lah...jom pk jom...jom pk jom ehehhe

Bila melihat dari mata hati, mendengar pengalaman masa hari raya haji baru2 ini from my MIL & FIL yg berkahwin Tanpa Cinta...
Perghhh! Best ke kahwin cm tuh je tanpa keywords cintan tuh???

Ermmm tp tgk dari keadaan mereka until now mmg lagi romantik dari pasangan2 lain yg bercintan cintun smpi ikrar nak mati sama2...ahahhaha lawak2...tp itu mmg realiti kan...
So, With Julia pepagi nih suka sgt google kt You tube nak cari bukti kukuh kan (ehehhe suka kalo dpt job CSI nih, x tido pun x per janji dpt bukti :P)

Jom Tgk!

Perkahwinan Tanpa Cinta PART 1/2

Perkahwinan Tanpa Cinta PART 2/2


<<< Bg With Julia CINTA kerana Allah adalah Abadi>>>
Situ, sana, sini....Jumpa lagi esok :)

Friday, November 4, 2011

Menangis kerana Nikmat Sihat...

Friday, November 04, 2011 5 Comments
MC 2 hari pada ari rabu dan khamis lepas terpaksa gak diambil...
Sebab mengapa????
Tepat jam 3.30 pagi sedang semua lena dibuai mimpi...With Julia sekali lagi dikejutkan dengan penyakit Diarea yg berterusan...kerjanya hanya menempel di toilet.....ye di toilet sahaja....
X sampai seminit masuk balik toilet...berulang kali...berulang kali...x sempat nak kira dh berapa kali......... :(

With julia kali ini terpaksa kejutkan si hubby....pasrah wpun x suka jumpa doktor sebenarnya...takut kena marah n bebelan doktor...kali ini ke pusat kecemasan Hospital Selayang....
En, Hubby kata nak panggil ambulance x sebab badan hbs lemah x dpt jalan...muka pucat lesi mcm org xd tenaga langsung....

Nak ketawa gak situ....wpun sakit perot nak membuang x hbs2...With Julia segera menjawab pertanyaan en hubby...jgnnnnn...bukan nak beranak pun ahhaha...nak membuang jekkkk kekkekke cirit kan...
Tapi kali nih punya cirit dalam sejarah yg paling x leh dilupakan...

2hb Nov 2011
1.00 AM. Pil chikki taun - dah makan - kesan? x leh jalan gak....still terukkk - x berkesan
1.30 AM Minyak yu yee - Best sapu lega jap - pastu bunyi perut ye angin x leh belah - x berkesan
2.30AM Aksi keje overtime di bilik air (faham2 jelah kan) :( - kesan lemauuuuuuuu

3.30AM - Masih di bilik air..
4.00 AM - Ke Hospital Selayang....kesan ubat ? Sederhana....masih lagi mula keje overtime di bilik air
V
V
V

Ubt Kerajaan & Ubat Swasta - Hasil? -ve :(
Until 3hb Nov...
Hubby kata dia nak beli Ubat cirit di Farmasi je...
Perot With julia masih lagi bunyi angin ombak dlm pewot berjalan sana sini...perghhh x tahan...

Last2 ubat di farmasi gak berkesan setelah jumpa doktor swasta dan doktor kerajaan...
Ermmmmmmm nangesssssssss
Kalo tau dari dulu dh lama sihatttttttttttttttttttttttt

So With Julia syukur sgt2 today dah sihat hari ini....tp masih lagi waspada nak jga pemakanan...yelah keje pun kt ofis..mana ada masa nak masak sendiri kan...pasni kena lagi berhati2...

Perkongsian Artikel Ihsan dari Halaqah.net

Rasulullah SAW bersabda, “Tutuplah belanga (tempat makanan) dan tempayan (tempat air) sebab dalam setahun itu ada suatu malam di mana penyakit (wabah) akan turun. Tidaklah ia melewati belanga atau tempayan yang tidak ditutup melainkan turun padanya penyakit (wabah) tersebut.” (HR.Muslim)

Demikian pula, Rasulullah SAW telah menyiratkan akan cara paling penting
dalam menghindari penyakit (tindakan preventif) dalam sabdanya yang lain,
“Hindarilah debu sebab di dalamnya terdapat bakteri.”

Di antara hakikat ilmiah yang belum dikenal kecuali setelah ditemukannya alat pembesar ‘mikroskop’ menyatakan bahwa sebagian penyakit menular berpindah melalui hujan ringan (rintik-rintik), tepatnya melalui udara yang terkontaminasi oleh debu sebagaimana bunyi hadits tersebut yang menggunakan lafazh “adz-Dzarr” (debu). Bakteri selalu terkait dengan butiran-butiran debu ketika ia dibawa oleh angin dan melalui proses itu sampailah ia dari si sakit kepada orang yang sehat.

Penamaan ‘bakteri’ (mikroba) yang dalam bahasa Arabnya (dalam teks hadits) menggunakan kata “Nasamah” merupakan penamaan yang sangat tepat. Hal ini telah dijelaskan seorang ahli bahasa bernama Fairuz Abady di dalam kamus “al-Muhiith” bahwa ia (kata Nasamah) diucapkan terhadap hewan paling kecil.

Tentunya, tidak asing lagi bahwa bakteri memiliki sifat gerak dan hidup.
Adapun penamaan bakteri (Mikruub) di dalam tata bahasa Arab dengan kata “Jurtsuum” adalah penamaan yang tidak tepat dengan namanya sebab bila dikatakan “Jurtsuumatu kulli syai`in” artinya asalnya (segala sesuatu); maka termasuk juga serbuk kayu.
Di sinilah letak mukjizat kedokteran yang dibawa Rasulullah SAW. Wallahu
a’lam.

Sebagai Kesihatan deria maka sama kita saksikan dan mendengarkan semoga mendapat menfaat dari ilmu yg disampaikan;

Jaga Masa Sihat Sebelum Sakit ;





Ya Allah...
Baru ku tahu apa itu Nikmat Sihat sebelum SAKIT...
MasyaAllah...

Kepada sahabat2 ofis & geng2 blogger, With Julia ucapkan terima kasih sbb amik berat semasa ketiadaan julia 2 hari ini...Hanya Allah swt dapat membalas jasa baik kalian..aminn

Tuesday, November 1, 2011

Budak degil still datang ofis :(

Tuesday, November 01, 2011 3 Comments
By right now, sepatutnya today ju terpaksa MC sehari sebab doktor paksa untuk ambil cuti sbb sistem dalaman badan mmg x OKEY!...ada virus infection (doktor explain)...x tahu mana dapat dia hinggap kt badan julia nih....

Mesti u all confius apa yg x ok tuh? Yelah my apparence menunjukkan okey...tp dalam badan penuh dengan bahang panas yang x habis2 (Bad fever)....dengan bengkak di gusi masih belum berakhir...& beserta dengan cirit birit dengan bau ubat sahaja (so soryy geng for the words) Owhhhhhhh so disgusting !!!!! ;(

You all boleh bygkan x apabila start berjalan je rasa otak dalam kepala bergoyang2 ke atas dan ke bawah, pening yg teramat sgt2 mcm nak pitammm...perghhhh! Siapa yg rasa tau lah cm ner...kes akibat x ikut nasihat doktor n x mkn ubat secara tetap...

Dugaan Allah ini sungguh ku x sangka sbb diri sendiri tidak mampu tanggung seorang diri.
My temperature body menunjukkan turun dan naik....pagi ok...tengahari sampai petang siap mencanak naikkkk suhu badan...jalan pun dah longlai kiri kanan...sampai ada org tegur kt tgh jln With Julia jalan x berapa balance....huhuhu...

Ok, start tomorrow With Julia kna gak MC rehat cukup2...treatment badan elok dgn ubat2 yg mengantok yg perlu ditelan sebanyak 3 kali sehari...
Awfull!!! semua ubat tuh ibarat drug yg boleh buat With Julia sekali lagi hanyut diatas katil...

So, atas pesanan doktor yg garang tuh semalam dan hubby yg resah gelisah tgk mek julia nih degil nak datang kerja gak kenalah amik cuti sehari esok
(bkn nak angkat bakul okey, tp prinsip mmg x suka ponteng kerja dari dulu...)

Okey gengs blogger, i got to go....plzz doakan julia cepat sembuh dari sikit dugaan allah ini dan dapat berblogging seperti biasa...With Julia sayang semua geng2 blogger...
Aminnnnnnnn